Google mení stranu

Google čím ďalej a častejšie mení úvodnú stránku svojho vyhľadávača. Roky nemysliteľné sa deje dnes už skoro nepretržite. Pred rokmi bola neviditeľná zmena v kóde úvodnej stránky vyhľadávača skoro sviatok. Dnes už to neplatí.

Zmena z dnešného rána sa týka len nedávno začiernenej hornej lišty s „menu“ ďalších Google služieb. Pridali pruh „ukazujúci“ na možnosť využívať Google Plus. Zaujímavé v kontexte so správami o (pochopiteľnom) poklese používanosti ďalšieho (už sa mi nechce počítať) pokusu Google o sociálnu sieť. Tejto firme sa totiž ešte nikdy nepodarilo presadiť v tomto segmente.

Jeho snaha je však skoro až pretlakovaná silou, ktorú do toho Google dáva. Ako budem dnes písať v ďalšom článku, táto firma sa meni v posledných rokoch. Namiesto solídneho budovania vyhľadávača opradeného tajomstvami má pozorovateľné projekty, ktoré vypúšťa do sveta na skusy.

Vězte, že se nám dneska ztratilo přes 1,2 milionu prý sociálně-zasíťovaných Čechů. Dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu totiž tvrdí, že lidí používajících sociální sítě je pouze 2 176 670. Dost vzdálené číslo od nedávno s pompou ohlášených přes padesát procent internetové populace jenom na Facebooku. Socialbakers aktuálně uvádějí 3 430 900, což je opravdu zhruba 51,35% internetové populace. … Třetinový rozdíl v takto elementárním ukazateli (Gross Reach) svědčí o tom, v jaké míře je už tato bublina uměle přifukována. Peter Lelovič

Dnešné zmeny v lište a šípka ku Google Plus ukazuje ako Googlu záleží na tejto sociálnej sieti. Faktom je, že počas prvých minút existencie G+ sa naň nahrnula aktívne prejavujúca sa „internetová“ verejnosť. Tejto cieľovej skupine sa Google venuje a pri projekte gMail jej to vyšlo. V sociálnych sieťach naopak.

Medzi posledné zmeny patrí nielen vizuálne prebudovanie služieb ako je Reader či gMail. V čítačke došlo k likvidácií niektorých zaujímavých funkcií. Napríklad mal svoje vlastné „lajkovanie“, ktoré malo svoj vlastný RSS kanál so svojou vlastnou webstránkou. Dnes je tam G+ tlačítko a ako vieme táto sociálna sieť nemá skoro žiadne API. Čo sa deje medzi Readerom a G+ je uzavreté.

Moja otázka je: uplatní Google likvidačné pravidlo neúspešných služieb aj u Google+ alebo ho transformuje?

Môže sa Vám ešte páčiť...