REBORN Spravodaj

Pred mesiacmi som zistil, že podpora CGI a Perlu na hostingu je slabšia. Pri publikovaní mi Movable Type večne „expirovalo“. Hosting sa sťažoval na záťaž. Po krátkej úvahe som sa rozhodol, že prejdem na WordPress. Pred rokmi ma nijako mimoriadne neuchvátil, no je to zrejme najlepší PHP CMS pre weblog. Čo nasledovalo?

Po preskúmaní WordPressu som zistil, že môžem jeho nástrojmi zachovať moje pôvodné odkazy na články. Takže vám tam naďalej „svieti“ view.php, ktoré už nie je fyzickým skriptom.

Moja ambícia bolo zachovanie vzhľadu Spravodaja a to až do tej miery, že nerozoznáte výmenu „motora“. Po pár zúfalých pokusoch to nevyšlo. Nový dizajn je teda z núdze cnosť.

Nebudem vzhľad Spravodaja vyzdvihovať a chváliť. Som limitovaný šablónovacím systémom WordPressu (a stále mám k nemu výhrady). Som limitovaný časom a chuťou.

Naposledy som menil vzhľad pred tak veľa rokmi… niekedy medzi 2004 až 2006. A aj vtedy mi to trvalo veľmi dlho, povedzme tie dva roky.

Tentoraz to nebolo inak. Začal som totiž pred rokom. Pozvoľna som vyvíjal, skúšal. Prebehol som skúšobné migrácie obsahu. Overil som si bezproblémovosť presypania článkov. Až potom som si začal veriť, že do niekedy dokončím.

Posledný mesiac som sa teda príliš nenarobil. Potreboval som však pár voľných dní na dotiahnutie detailov. Ale aj tak som unavený.

Nakoniec mi to vyšlo.

Čo vám však REBORN prinesie a čo nezoberie?

V prvom rade zachovávam pôvodné odkazy na články a snažil som sa zachovať najviac URL ako sa dalo. Našli ste nejakú drobnosť? Píšte mi. Zachoval som oficiálnu adresu na RSS. Je to https://spravodaj.madaj.net/rss.php ale asi sa vám posledné veci zduplikujú do čǐtačiek. Ostatné RSS zo starého Spravodaja príliš nepodporujem, takže najmä RSS kategórií.

Momentálne RSS obsahuje kompletné články ale zrejme to ešte zmením. Asi sa aj zmenil formát RSS, no to zrejme nebude veľký problém.

Mám nový vzhľad a neašpirujem na jedinečnosť a úchvatné kreácie. Nechcel som pfabrikovanú šablónu, chvíľu som experimentoval s dostupnými ale nakoniec som to vzdal. Modifikovať ich je cesta peklom.

Chcel som mať hore namiesto hlavičky rotujúce vybrané články. To je novinka a je V centre mojej pozornosti. Odteraz viem operatívne upozorňovať na hocičo z archívu Spravodaja.

Druhá dôležitá vec je lifestream. Zrušil som separovanie toku informácií. Do jednej chronologickej línie som zmiešal články, komentované odkazy z delicious, moje videá z Youtube a vaše komentáre ku článkom. To všetko v mojom malom súkromnom Facebooku. Očakávam od toho živšiu stránku. Nebudem písať článok o každej blbosti ale pôjde to cez delicious.

Po narolovaní stránky sa vysunie lišta s logom. Mala by vám pomôcť s návratom na úvodnú stránku a ja budem spokojný, lebo stále máte na očiach klikateľné logo.

Zaviedol som Google fonts a zrejme sa už nebudem venovať experimentom so Sifr.

Na úvodnej stránke plne funguje automatické priraďovanie miniobrázkov ku článkom. Snažim sa texty oživiť fotkami a popri pravidle aspoň jeden odkaz sa dočkáte aj ďalšieho…

Movable Type som používal asi ako jeden z posledných na Slovensku. Celý REBORN by nevznikol, keby som s ním dlhodobo nemal problémy. A aj tie spôsoboval skôr cgi
erl anie samotný MT.

Pretože je čas mobilov, tak som do Spravodaja zabudoval instantnú podporu zobrazenia webu na malých obrazovkách. Nemá špeciálne vyhotovený dizajn. Na iPadoch sa zobrazí originálna stránka.

Ja mám zasa klienta pre iPad na písanie článkov, čo mi predsa len zlepší prístup k redakčnému systému.

Na budúci rok má Spravodaj zrejme okrúhliny.

Máte na mňa nejaké otázky?

Môže sa Vám ešte páčiť...