Kindle Fire môže zlikvidovať rivalov na trhu s Android tabletmi

Zaujal ma názor Johna Paczkowskeho na All Things Digital: Kindle Fire Will Vaporize Android Tablet Rivals, kde uvažuje nad postavením najnovšieho tabletu Amazonu.

Amazon Kindle Fire

Amazon Kindle Fire

Dôvtipnejším dôjde, že situácia Androidu v smartphonoch môže byť odlišná, opačná.

Kindle Fire nemusí ohroziť iPad od Apple a tým viac ohrozuje konkurencieschopnosť iných tabletov s Androidom. Táto myšlienka má čosi do seba.

Podstatným faktorom je jeho cena. Je tak nízka, že sa naň „nechytá“ ani iPad ale ani žiadny tablet s Androidom. Potiaľto by bolo všetko v poriadku, vždy môžeme Kindle Fire označiť za obrezanú vetvu Androidu, ktorá nemá štandardný Market Android aplikácií, je hardwarovo nedostatočný.

Lenže práve som povedal dva fakty, ktoré Kindle Fire môžu raketovo vystreliť medzi hegemónov Android trhu. Apple prišiel zaviedol trh s aplikáciami až potom ako bol Jobs vo vedení firmy Apple doslova „ukecaný“, že ho musia otvoriť. Doslova za noc sa stal úspešnejší ako akýkoľvek iný pokus o biznis v predaji aplikácií pre mobilné zariadenia. Je nejaký dôvod prečo by sa to nemalo podariť Amazonu? Predá tých svojich tabletov toľko, že akonáhle sa rozhodne pre aplikácie, tak si na malíčku otočí celý android trh hore hlavou? Áno, môžu to urobiť a pokiaľ nebudú sprostí, tak sa to stane.

Terajší Kindle Fire je vstup Amazonu medzi tablety a jeho hardware je primeraný tejto situácií? Slabý? No a? Kupovali ste si čítačku Amazonu s vedomím, že knihu z produkcie tunajších vydavateľstiev nekúpite? Áno. Myslíte si, rovnako ako ja, že len Kindle Fire si kúpi toľko ľudí ako všetkých ostatných Android tabletov dokopy? Stane sa to? Áno. Otázka je kedy a či Amazon neurobí tragickú chybu.

Myslíte si, že vývojári mobilných aplikácií budú uvažovať tak ako chce Google alebo pôjdu tam, kde majú predpoklad najväčšieho počtu kupujúcich so solídnou ponukou podpory? Naozaj sa zachovajú „čestne“ a budú „kódiť“ pre originálny Android Market, kde sa utopia bez marketingovej podpory Googlu? Keď Amazon im môže ponúknuť už to, čo dokázal. Má hotový úspešný predaj kníh (zjavne to nesúvisí ale je to len zdanie), veľký obchod s ďalším tovarom, hudbou, filmami.

Ani Apple neprichádzal na trh aplikácií z nuly. Mal rozbehnutý a úspešný predaj hudby. To znamená viacej ako pár písmen či konštatovanie. Je to totiž dôvera klientov, ktorá sa len adoptovala na rozšírenie ponuky. Nemuseli pohnúť prstom, v iTunes pribudla ďalšia záložka. Toto isté vlastní Amazon. Prejde tým ako kopirákom.

Kindle Fire v skutočnosti neohrozí iPad a ukazuje sa, že si elegantne rozdelili trh. iPad má segment vo vyššej triede, Fire na budúci rok obsadí najnižšiu (bez pejoratívneho nádychu).

V okamihu ako bude na trhu naozaj veľa, prevažujúco veľa Kindle Fire, bude akýkoľvek ďalší výrobca Android tabletu pred krokom do priepasti. Nedokáže prečísliť predaje dumpingového Kindle Fire. Okrem iPadu a Fire totiž bude súperiť s porovnateľnými tabletmi iných výrobcov. Naviac bude bojovať s Google pri smerovaní vývoja samotného Androidu. Akékoľvek zaváhanie, zmena či aktualizácia ohrozí ich súčasný predaj. A nielen ten, zlikviduje možnosti ich vývojových oddelení. Môžu spanikáriť a skrátiť obmenu modelov, čo znamená len a len zníženie kvality.

Kompromisy vo vývoji prinášajú zlé výrobky. Zlé výrobky si kúpite len pod drogami alebo aby ste sa presvedčili, že sú zlé. Kindle Fire na pulte znamená kúpu istoty. Ak som ho už kúpil, nemôže ma prekvapiť. Amazon ho však vybavil tesným napojení na svoje služby, opäť vec, ktorú v skutočnosti máme veľmi radi. Vieme, že táto firma sa o rok na nás nevykašle. O dva s tými istými službami budeme mať nový model tabletu. Alebo nie, čohokoľvek, čo tie služby využíva.

Google môže na situáciu, ktorá nastane zareagovať rôzne. Začne sabotovať Amazon? Dohodnú sa a Google utlmí Android tak, že v „otvorenej“ forme bude kdesi na internete komunita podobná tej okolo SeaMonkey, ktorá pohŕdala Firefoxom a zúfalo recuscitovala mŕtvy prehliadač?

Možný spor Amazonu a Google by mohol byť pikantný. Vlastne by to bola fraška. Niežeby si to nemohli rozdať. Amazon má zaujímavý prekryv s Googlom. Darí sa mu tam, kde Google kríva. A opačne.

Google stále naslepo behá v bludisku zo zrkadiel. Google Music ešte nikoho nepresvedčil. Investícií je v tom nasypaných veľa. Projekt beží a oni ešte nemajú uplatnené dohody s vydavateľmi na predaji hudby. Filmy? Seriály? Knihy? Tie si musia hardwaroví výrobci Android tabletov vymýšľať sami. Nechcite to od nich. Toto je úloha Google.

Kým oblaky Amazonu sú v komunite vývojárov už aktívne podporované, sú také aj tie od Google? A to si ja osobne myslím, že technologicky je Google monopol, nie púha špička.

Apple môže byť opäť ďalší rok v miernej pohodičke. Predstaví tretí model iPadu, ktorý v mene dobre premyslenej sady noviniek, nasadí len to, čo zafunguje. Naopak výrobca Android tabletu vydá tri, štyri modely a už v júni bude dúfať, že sme všetci zabudli na ten januárový. Čísla predajnosti Kindle Fire môžu rásť. To ich bude bolieť. Jedine, že by Fire v budúcom roku fatálne zlyhal.

Stane sa to?

Môže sa Vám ešte páčiť...