Konzistencia rozhrania, vzhľad, dizajn, funkcia

Čítam na AndroidMarket.cz výborný text, kritizujúci nedostatok dôrazu Google na UI. Je to všeobecne známy fakt, že v tomto je Google nesmierne nedôsledný. To sa prejavilo na väčšine jeho produktov a to počnúc servermi až po mobilnú platformu.

Konzistencia rozhrania nie je synonymum pre vzhľad. Dá sa odpustiť u minoritnej platformy, ktorá nemá ambície prejsť do mainstreamu.

V momente ako sa stane produkčným nástrojom a pomôckou, tak už používateľ nemá náladu „učiť sa“, ze „MORE“ je v tej aplikácií vľavo a v inej je vpravo a má inú ikonku a aj popiska je vymenená za „INFO“.

Je jasné, že technicky zameraní ľudia podceňujú význam pojmov ako ergonómia, konzistencia, design alebo ich často ani poriadne nechápu a je im to treba vysvetľovať na „plotýnkách“, ktoré hrejú aj keď sú namontované nazvislo a zapínajú sa prepínačom v spálni.

Poznáte? Nepáči sa Vám ikona aplikácie? Ani ju nekupujte, autorovi nestálo za to ju navrhnúť s vkusom, čo potom odflákol v aplikácií?

Google mal rozhodne pre programátorov pripraviť sadu grafických prvkov do aplikácií, ktoré by pokryli široký rozsah ich potrieb. Drvivá väčšina oneman autorov totiž trpia chronickým výtvarným nevkusom a presne toto je vec, ktorou sa elegantne vyhnú utrpeniu pri maľovaní ikoniek či tlačítok.

Málokto má totiž peniaze na zaplatenie grafika špecializovaného na aktívne prvky rozhrania (to je špecializovaná odbornosť). Každá väčšia firma by si skutočne mala najať len na postavenie rozhrania profesionála, mala by mu rámcovo vysvetliť svoju korporátnu identitu a má záruku, že sa to neprepískne.

Sebelepšie namaľovaná a navrhnutá aplikácia bez funkcie nie je kompletný produkt. Je to kostra na testovanie rozhrania ešte predtým ako investujete do jej dokončenia.

Programátori už dávno objavili silu rôznych frameworkov, knižníc. Prečo ho nechcú akceptovať v prípade UI prvkov pre návrh kostry rozhrania aplikácie?

Mám ešte jednu radu: nechcete sa viazať stupídnymi „pravidlami“ pre UI? Programujte hry.

Môže sa Vám ešte páčiť...