Kreditná a debetná platobná karta: je to rozdiel?

Samozrejme. Finančná gramotnosť ľudí je neuveriteľne nízka. Pri moderovaní fóra iphone.cz sa často dostanem k tomu, že ľudia tvrdohlavo píšu o „kreditke“, pričom toto označenie chápu ako platobnú kartu, ktorá umožňuje platby po internete. To je samozrejme hlúposť. Keby si tvrdohlavo pýtali v banke bežný účet a k nemu kreditku, tak by boli zrejme prekvapení, čo nakoniec dostanú. Ale až pri pohľade na poplatky.

Platobné karty sa delia na DEBETNÉ a KREDITNÉ

Debetná karta: Táto karta má priamu súvislosť s bežným účtom, ktorý máte v banke založený. Kladný zostatok na Vašom bežnom účte sú VAŠE peniaze a týmito peniazmi môžete operovať. Jednou z možností je DEBETNÁ platobná karta. Ľudia často mylne predpokladajú, že debetka je „nepoužiteľná“ v cudzine či na platby cez internet. To je omyl. V skutočnosti skôr záleží na vydavateľovi a type karty. K bežnému účtu môže banka ponúkať najlacnejšiu debetnú kartu, ktorá umožní nanajvýš výbery z bankomatov a platby v POS termináloch. Ľudia si ich berú kvôli nižším poplatkom.

Dnes však už aj tieto „najnižšie“ platobné karty bohate stačia na platenie v cudzine. Bližšie informácie dostanete s vydanou kartou alebo sa pýtajte v banke.

Trochu iná situácia je pokiaľ chcete platiť cez internet. Pokiaľ túto možnosť potrebujete, tak sa rozhodne pýtajte TERMÍNMI, ktorých význam poznáte. Miesto „chcem kreditku“ sa jednoducho pýtajte na „chcem platiť kartou cez internet“.

Pre jednoduchosť: existujú dvaja významní vydavatelia kariet a to VISA a Mastercard. Pokiaľ budete požadovať ich „klasické“ karty, tak tie budú „vedieť“ platby cez internet.

Vráťme sa k debetke: touto kartou čerpáte SVOJE peniaze zo svojho bežného účtu. Maximálne do výšky disponibilného zostatku na účte. Teraz pozor na to slovo „disponibilný“. Môže to znamenať PRESNE toľko peňazí koľko na účte máte a sú skutočne VAŠE. Lenže banka môže napr. požadovať, aby na účte zostala vždy nejaká „malá“ suma. Vtedy je disponibilný zostatok o túto sumu nižší. Alebo naopak, banka vám na vašu žiadosť alebo bez vášho vedomia ZVÝŠI disponibilný zostatok o niekoľko tisíc eúr. Potom pokiaľ „prečerpáte“ svoje prostriedky „do mínusu“ tak vlastne čerpáte úver a často o tom ani netušíte. Nevýhoda je, že z tohto úveru platíte OKAMŽITE úroky.

Dobrá rada je teda: sledujte si zostatok a dajte si zrušiť možnosť prečerpať sa „do mínusu“.

Kreditná karta: je úver. Pôžička. Jednoducho peniaze, ktoré miniete a musíte vrátiť. S úrokmi, ktoré bežia, pokiaľ pôžičku nesplatíte. Takto to platí všeobecne a je VEĽMI dobre, pokiaľ ste stále tvrdohlaví, aby ste si poriadne prečítali všetky podmienky, pred podpisom KAŽDÉHO úveru. Pozorne si zistite VŠETKY možné poplatky, aké pri používaní KREDITKY budú účtované.

Prefíkanejší ľudia Vás budú presviedčať, že u kreditky úroky nie sú. Prípadne sa k vám dostali neúplné informácie. Takže skúsim stručne. U kreditiek, kde zaplatíte pomocou nej za niečo, vznika voči banke „dlh“, pôžička, čerpali ste úver. Banky u kreditiek poskytujú akúsi lehotu na jej splatenie. Počas nej odpúšťajú úroky. Volá sa to bezúročné obdobie.

Najpodstatnejší fakt: Pre získanie kreditky nie je potrebné v danej banke mať zároveň bežný účet. Fakticky nemá totiž nič spoločné s peniazmi na bežnom účte. Kreditka je totiž úver.

Pokiaľ máte problém s laickým vysvetľovaním, obráťte sa prosím na odborníkov, základ som sa snažil vysvetliť zrozumiteľnejšie bez používania príliš nezrozumiteľných výrazov. Základnou myšlienkou môjho vysvetlenia je poukázať na to, že kreditka je úver a hlavne na to, že vždy, keď prijímate úver, musíte premýšľať. Detailnejšie to už aj tak neviem vysvetliť, najmä pojmy ako revolvingový úver. Niektoré pojmy vysvetľuje Slovník bankových pojmov.

Môže sa Vám ešte páčiť...