Baviť sa o iPad killeroch je už zbytočné a nedôstojné

Možno rok od oznámenia iPadu ešte sny mnohých behali po úrovni iPad killera. Ja si myslím, že dnes sa na nej pohybujú už iba blázni.

Triezvo zhodnotená situácia hovorí, že Google sa snažil rýchlo prispôsobiť svoj smartphonový systém aj pre tablety, pričom výrobcovia vo svojej netrpezlivosti najskôr použili OS v nedôstojnom štádiu tohto systému. Na rovinu, bola to skôr alfa verzia. Dokonca aj nedávne tabletové varianty by sa dali nazvať ako beta.

Lenže už je jasné, že Google dohnal, čo mohol a už to vyzerá tak, že pre tablety bude plnohodnotný OS. Časom sa vysporiadajú s obrovským hardwarovým rozsahom, kedy sa Androidový tabletový OS bude tlačiť aj do rebrinákov (rozumej: odpadkov hardwaru zo skladov bezcenného materiálu kdesi v Číne). Ale už sa ukazuje, že solídni výrobcovia so solídnym hardwarom existujú.

Naviac už nehrá rolu, či to alebo tamto „killne“ iPad. To sa tiež tak ľahko nestane. Androidu trošku chýba to, čo je mimo iPad. Infraštruktúra predaja kníh, filmov, seriálov, hudby ale aj aplikácií. Tú ma totiž Apple dlhšie ako existuje jeho tablet a slúži plošne pre všetko, čo Apple ponúka ako hardware. Tiež predpokladéme, že si nakoniec Google dotiahne aj tieto veci. Alebo ho predbehne Amazon.

Otázkou je, či s novým mobilným Windows si niečo začne aj táto platforma na tabletoch a ako dopadne.

Tak ako u mobilov, aj tu sa mi zdá, že skôr sa pobijú o predaje výrobcovia s týmito OS medzi sebou. V súčte ich predaje môžu naďalej a prudko stúpať. Konečne začnú presviedčať aj teoretikov internetových diskusií (ľudia, ktorí odmietali existujúce tablety a poukazovali na ešte len pripravované stroje, ktoré keď prišli sa jednoducho nepresadili ani zlomkom predaja existujúcich tabletov). Tí si samozrejme začnú konečne kupovať aj tablety, možno ich vymenia za krátky čas aj viacej, no nakoniec sa pokúsia usadiť alebo donútia výrobcov OS aj hardwaru, aby sa ukľudnili a poskytli im aj zázemie.

Pri výmene tabletu je pomerne dôležité hladko prejsť z jedného na ďalší. Najlepšie odzálohovaním terajšieho a obnovou zálohy do nového. Toto zrejme ešte Android nemá dokonale zvládnuté, zrejme sa tomu aj bránia výrobcovia (kto by chcel, aby ste ACERu utiekli k ASUSu?).

Je úplne jasné, že na Androide pobežia najčastejšie lacnejšie prístroje. Cena iPadu je magická, všetci stále namietajú, že je vysoká a „musí to ísť lacnejšie“. Takže najskôr si musia prejsť skúsenosťou s lacnými tabletmi a čas im ukáže, čo bude pre nich lepšie.

Ideálne to môže skončiť tak, že si Windows, Android a iOS rozdelia trh na tretiny. Postavenie Apple je jednoduché: má jeden tablet po minimálne jeden rok. U Androidu je jasné, že tabletov bude kľudne niekoľko desiatok. Windows tablety už ukazuje platforma smartphone, že Microsoft jednoducho predpíše hardware a tým pádom bude logo výrobcu len formalita. Príde síce neskoro ale toto mu pomôže raketovo rásť. Za podmienky, že sa presadí aj na mobiloch.

Baviť sa o killeroch je už mimo. Možno o killeroch poblúdených tabletov od HP s webOS ale to je už história…

Niečo k téme jablickar.cz a môj text je skôr komentár, ktorý to chce doplniť a nesúhlasím so všetkým, naopak niektoré detaily neuvádzam (pomery strán obrazoviek).

Môže sa Vám ešte páčiť...