Pripravte sa na stratu svojho telefónu

Budem sa venovať najmä smartphonom, no niektoré rady sú všeobecnejšie.

Kontakty, citlivé a dôležité dáta

Príliš veľa ľudí si nevie predstaviť tento problém až kým je neskoro. Najlepšie si to uvedomíte príkladom: zamyslite sa nad tým, čo vám bude chýbať ak vám v tento moment mobil zmizne. Očividne u všetkých ľudí je problém s kontaktami. Všetky smartphony a aj veľmi veľa hlúpych telefónov má možnosť kontakty pravidelne „synchronizovať“. Toto nezrozumiteľné slovo znamená len to, že raz za čas sa nejakou vhodnou cestou pripojí a prenesie kontakty niekam inam.

Spôsobov je veľa, smartphony mávajú najčastejšie nejaký obslužný software pre počítač, ktorý rieši práve toto. Vtedy stačí nakonfigurovať tento proces „synchronizácie“ kontaktov a potom stačí telefon občas pripojiť k počítaču a nechať tento software preniesť kontakty do počítača.

Toto prináša ďalšiu výhodu: môžete kontakty upravovať aj mimo počítača a práve tá synchronizácia rieši laicky príjemne prenos zmien medzi mobilom a miestom, kde kontakty ukladáte mimo mobil. Pre rozsiahlejšie upratovanie kontaktov je nakoniec počítač vhodnejší.

Používatelia služieb ako Google Mail majú možnosť u väčšiny smartphonov priamo synchronizovať kontakty medzi svojim mobilom a Googlom. Potom nemusia pripájať mobil k počítaču ale stačí mať pripojenie k internetu. Základ zostáva: zmeny v kontaktoch sa prenášajú obojsmerne.

V oboch prípadoch je dôsledok ten istý: kontakty nemáte len v mobile. Vlastne primárne máte kontakty na bezpečnom mieste a tie v mobile nie sú už ohrozené. V prípade zmiznutia mobilu sa nič nedeje a kontakty máte stále.

Iná je otázka, že sa ku kontaktom a iným citlivým dátam dostane niekto, kto sa dostane k vášmu mobilu.

Veľa smartphonov sa snaží aj tieto veci riešiť laicky príjemnejšie. Často už stačí mať nejaké „centrálne“ konto a potom pri úvodnom spoznávaní nastavení len zapnete príslušnú voľbu. U iOS (iPhone) je to iCloud, ktorý okrem iného ponúka v nastavení mobilu zapnutie synchronizácie kontaktov. Tie potom „vidíte“ na webe www.icloud.com, podobne to rieši aj Android, kde je zasa „centrom“ Google Account, ktorý bežne používate napr. na gMail. U Androidu je takmer nemysliteľné, aby ste nepoužívali práve účet Google.

Ako je to však s tým, že niekto vám mobil ukradol a vy sa cítite zle z toho, že sa môže hrabať vo vašich fotkách, kontaktoch a iných citlivých dátach?

Hneď na začiatok: tomuto pocitu sa nevyhnete a môžete urobiť naozaj málo pre „vrátenie“ dát, ktoré máte iba v telefóne. Preto podobne ako u kontaktov sa musíte trošku snažiť o prenášanie dát mimo mobil.

Fotografie

Stretol som sa s množstvom ľudí, ktorí si z telefónu robia sklad svojich fotografií. Dokonca aj ako iPhonisti akosi odmietajú režim, kedy si fotky stiahnu do počítača resp. do nejakej fotogalérie. Potom by mohli niektoré albumy naspäť do mobilu dostať práve synchronizáciou alebo aplikáciou danej webovej fotogalérie.

Osobne to riešim takto: v prvom rade nefotím nič také, čo by po strate robilo priveľký problém. Akonáhle však využijem iPhone na niečo dôležitejšie, vzápätí sa snažím dostať to do iPhoto, čo je program na fotoalbumy. Tam si ich pretriedim a ak sú pre mňa dôležité, tak si synchronizujem vybrané albumy do iPhone.

Občas si celý obsah fotiek stiahnem do „bordelu“, čo je taký veľký album v iPhoto a zároveň ich z iPhone vymažem. Ak mám čas na triedenie, tak niekedy neskôr ich triedim.

Nedôležité momentky mažem rovno z iPhone. To sú rôzne screenshoty či fotky, ktoré robím namiesto poznámok.

Veľmi citlivé dáta

Mám v telefóne heslá a účty k rôznym webom či k počítačom. Nedokázal som si ich pamätať a tak som bol nútený kúpiť si špeciálnu aplikáciu určenú na citlivé dáta. Je to taký zápisník, ktorý má dáta v iPhone zašifrované a musím si pamätať vstupné kódy do tejto aplikácie. Pomáha mi aj tým, že jej verzia je aj pre počítač, takže sa tieto údaje synchronizujú (vidíte, už poznáte toto slovo) a mám ich takto na viac miestach. Šifrovanie týchto dát zabezpečuje, že ani stratený telefón s nimi ma neohrozuje. Nikto nebude mať toľko motivácie prelomiť ich šifrovanie.

Stratil som iPhone a chcem ešte jednu šancu

Došlo k tomu, telefón je preč. Je dosť neskoro premýšľať, čo s dátami, ako sa k nemu dostať či ako zvýšiť šancu na jeho vrátenie.

Už teraz však musíte využiť možnosti smartphonov. Tie sú nakoniec pomerne solídne. iOS ich ponúka vo forme aplikácie Find My iPhone a Android má obdobnú aplikáciu. Možno ste na ňu pozerali a nechápali ste jej zmysel. Nainštalujte si ju a snažte sa ju nakonfigurovať. Odskúšajte si jej možnosti.

Čo takéto aplikácie robia? V prvom rade využívajú GPS mobilu. Ak pôjdete (u iOS) na web www.icloud.com, tak si tam môžete pozrieť, kde sa telefón nachádza. Po strate telefónu je to úplne prvá vec, čo musíte urobiť, zistiť poslednú polohu strateného prístroja. To vám veľa napovie.

Bežný majiteľ strateného telefónu začne zmetkárčiť. Prezváňa mobil a čaká, že ho niekto ukradol a zdvihne. Osobne by som to poradie otočil. Idem do Find my iPhone, zistím polohu. Podľa nej už viem vylúčiť niektoré hlúpe scenáre a pokračujem ďalej.

Ďalšia funkcia je poslanie správy na obrazovku telefónu. Aj poctivý nálezca musí mať problém – komu ten mobil patrí. Ak mu z www.icloud.com (Android má obdobný systém) pošlem správu s kontaktom na mňa, tak sa nálezca nemusí dobýjať do zamknutého telefónu. Musíte konať rýchlo: každou minútou sa zvyšuje riziko, že sa mobil vybije či ho nálezca inak znefunkční.

A je tu možnosť je zablokovanie prístupu na mobil heslom. To znamená, že na jeho otvorenie musí zadať heslo, ktoré cez www.icloud.com zadáte po strate mobilu. Máte tak možnosť telefón uzamknúť. Opäť: čo najskôr. Ale určite najprv tú správu s kontaktom na seba.

Posledná vážna možnosť je poslať do telefónu príkaz na kompletné vymazanie dát. Toto je devastačná rada a už krútite hlavou. Lenže, opäť sme u smartphonov. Žiadna tragédia. Väčšina smartphonov sa musí používať s pravidelným zálohovaním mimo mobil.

To sa už tradične robí u iOS cez kábel s iTunes. Pri každom stlačení Sync sa obsah telefónu prenesie do počítača. Ak meníte iPhone za iný, tak ten nový pripojíte k počítaču a iTunes povie: nechcete doň nasypať to, čo bolo v predošlom iPhone? A máte to.

Preto môžem z icloud.com bez starostí svoj stratený iPhone vymazať. To urobím ak usúdim, že nie je šanca k nájdeniu telefónu v rámci minút či pár hodín. Pošlem tam príkaz na premazanie a dáta sú z neho preč.

Isteže, k telefónu sa asi nedostanem, no aspoň mám istotu, že sa v ňom nebude nikto hrabať.

Úloha polície

Samozrejme po týchto úkonoch je nevyhnutné stratu či krádež oznámiť spolu s poznávacími znakmi telefónu. Veľmi často uvažujete pri nájdení telefónu o odovzdaní na polícií. Vtedy žiadajte ako nálezca o akýkoľvek hodnoverný doklad o tom, čo ste urobili – aby vám polícia dala potvrdenie, že ste odovzdali to a to. Potom nebudete mať hlúpy pocit, že si tú vec nejaký policajt „nechal“.

Hlúpe telefóny

Tieto prístroje to majú trochu ťažšie. Často nechcete špekulovať nad káblami a rôznym softwarom pre svoj mobil, ktorý máte tak na pol roka. Kontakty nejako „prepasírujete“ z mobilu na mobil a tým to pre vás končí. Osobne som práve s týmto bol nespokojný a chcel som raz pre vždy mať kontakty mimo mobil na bezpečnom mieste. Ak sú kontakty dôležité, nájdite si cestu ako ich mať neustále mimo telefón v aktuálnom stave. Ak to nejde, tak si sa aspoň snažte pri výmene mobilu ich dostať do počítača a odložte si ich. Aj päť rokov starý zoznam vám môže zachrániť krk.

Neodpustím si

Nemajte v mobile nič, čo by vás mohlo kompromitovať. Fotografie, odkryté heslá či dokonca dôležité dokumenty. Čím viac prevažuje kompromitácia dátami nad samotnou hodnotou mobilu, tým paranoidnejší mobil kupujte. Otravuje vás vkladanie hesla pri otváraní telefónu? Budete to musieť strpieť a nastavte si to.

Môže sa Vám ešte páčiť...