Prečo neuvidíme Siri v slovenskom jazyku?

Rozpoznanie hlasu resp. jazyka je prva nutna podmienka ale nie je starterom rozsirovania asistentky Siri. Minulý týždeň predstavená technológia Nuance vo forme aplikácií Dragon Dictation či Dragon Search sú len technologickým demom ale hlavne návnadou na developerov, investorov, ktorí by mali pochopiť, že si nad tým môžu postaviť službu schopnú odolať nástrahám reálnosti ich obchodného modelu.


Fikcia Siri Pro

[display_podcast]

Siri nie je len Dragon dictation, pridáva stroje, ktoré rozpoznaný text analyzujú a pochopiteľne na rozpoznané „povely“ musia existovať nejaké služby, ktoré poskytujú „odpovede“ v zmysle „používateľ niečo chce“, mám „niečo, čím to vykonám“?

Všimli ste si, ze Siri funguje silne komerčne? Poskytuje „odpovede“ prostredníctvom izolovaných služieb, ktoré Apple „pritiahol“ do skupiny „odpovedajúcich“ „robotov“? Napr. vyhľadávače, databázy vedomostí, služby spojené s lietaním (letenkové firmy), kina atď?

Siri v The Big Bang Theory

Siri v The Big Bang Theory

Aby Siri prišla na Slovensko či Česko, tak Apple musí urobiť biznis s firmami schopnými podávať miestne alebo aj svetové informácie v rámci nášho lokálneho priestoru. Takže letenkové firmy, kinofirmy, počasie, informácie o reštauráciách atď.

Bojím sa, že u nás sú tieto firmy tak malé a globálne tak nevýznamné, že zrejme nepokryjú prevádzku Siri. Vzťah Siri, Apple, týchto firiem ale aj potenciálnej masy používateľov Siri je neperspektívny. Používatelia Siri musia okrem zabávania sa s novou hračkou do tohto stroja prepleteného biznis väzbami prinášať peniaze: lietať, chodiť do kina, reštaurácií.

Tato pavučina firiem musí cítiť, že im to prinesie biznis.

Zákon funkčného obchodného modelu platí pre Siri, platí pre Tell Me od Microsoftu rovnako pre zelených robotov s Androidom a aj pre slniečkových ľudí presvedčených, že veci, ktoré dostávajú zadarmo vznikajú zadarmo zo slnečného svitu.

Pôvodne písané pre forum.iphone.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...