Bitka o mňa: TheTVDB.com a Synopsi.tv

Pozerávam seriály a veľmi výnimočne filmy. Viem, že podobný závislák je aj Synopsi (Rasťo Turek) a neprekvapilo ma, že sa pokúsil (pozor, nadávka) o startup Synopsi.tv a tak skúsim porovnanie so svetovejším TheTVDB.com

Trefa obsahom

Synopsi.tv je viacej orientovaný na filmy, čo mňa míňa účinkom. Nepovažujem to pre mňa za problém. Ten mám ja. Keď chcem poradiť nejaký film alebo nejako sa votrieť k tomu, čo frčí, som mimo. Neviem, čo sa hráva v kinách, neviem čo sa sťahuje z netu. Akotak sledujem recenzie Frantu Fuku – tam nanajvýš percentá a aj tak nakoniec ZABUDNEM, že niečo také existuje. Nič mi to nepripomenie. Napríklad teraz si matne spomínam na voľajaký film… sci-fi, očakávaný a ja si ani za boha nespomeniem…

Yes. Prometheus. Ale aj tak zabudnem.

Toto mi bohužiaľ Synopsi.TV ako službu moc neponúkne. Namiesto toho však má funkciu odporúčania filmov, takže ak som naozaj trpezlivý a celé tie roky si nejako odklikám a ošúcham Rasťovi tlačítko Videl som, tak konečne mi to možno aj začne ponúkať filmy, ktoré som nevidel. Na to už funkciu má a môžem si to poznačiť.

Problém teda vidím v tom, že nemám v sociálnych väzbách na Synopsi.tv ešte viac zosilnenú sociálnu funkciu. Stena tam je, no je to len LOG činnosti. Prečo by som nemohol hodiť „do placu“ otázku, ľudia odporučte mi film, ktorý som ešte nevidel (a Synopsi.tv, im hneď naznačí, čo nemajú radiť – klikal som snáď nadarmo?).

Tiež by som rád mal obrazovku s percentami – buď prevzatými z CSFD či IMDB alebo vlastné hodnotenia.

Už som dával feedback Rasťovi a rozhodne si myslím, že pre túto službu je podstatné API. A nemusí byť premakané. Ja naopak jednoduché API TheTVDB.com považujem za geniálne zrozumiteľné aj blbovi ako som ja.

Synopsi.tv vie aj spracúvať seriály a priznám sa, že sú síce vyriešené celkom slušne, dokonca fajna funkcia „videl som a aj všetky diely predtým“. To mi umožní „dohnať“ svoju pozeraciu históriu. Avšak vidím v tom medzery, ktoré mi vháňajú vedomosti o TheTVDB.com

Áno, mám rád TheTVDB.com kvôli tým dvom písmenkám DB. Majster, ktorý tento web vymyslel totiž netrvá na tom, že musím behať na jeho web. Môžem totiž len sosať jeho dáta a používať ich vo svojich weboch, aplikáciách. Celý web je len blbá obálka k API a hlavne len ako rozhranie pre komunitnú prácu na vytváraní akéhosi katalógu seriálov.

V tomto momente sa mi páči TheTVDB viac. Ak totiž hľadám informácie o nejakom novom seriáli, idem primárne sem. Nezaujímajú ma ani príliš popisky dielov seriálu ako popis, hodnotenie. Pre svoj multimediálny prehrávač ma zasa zaujíma, že práve TheTVDB je zdrojom obrázkov, popiskov k seriálu, aby som na svojej telke mal niečo ako iTunes v počítači. Pekné rozhranie.

Pokiaľ by teda Synopsi.tv chcelo naozaj zamakať na seriáloch, potom musí ísť cestou ako Serialzone.cz či TheTVDB.com, vytvoriť seriálu „komunitnú“ podstránku ba dokonca umožniť veľkým fanúšikom dokonca aj prispôsobovať obsah informácií.

Naopak TheTVDB má nulový sociálny potenciál. Jediná funkcia je zaradenie medzi obľúbené a ohviezdičkovanie. Tým pádom to končí ale zameriava sa na vec skôr ako WIKI systém. Používatelia sami vypĺňajú informácie o seriáloch, dieloch. Pridávajú obrázky. Prekladajú – pretože každý seriál má všetky textové (ale aj obrazové) informácie vo viac jazykoch.

Naviac API TheTVDB je prešibané, viem si definovať preferovaný jazyk a keď v tom jazyku popis nie je, tak tam dá základnú anglickú mutáciu. Tým pádom sa mi zjednodušuje programovanie s použitím API – nanajvýš zadám meno seriálu a som si istý, že nejaké použíteľné dáta dostanem – nemusím skúmať, čo to stiahlo.

V mojom prípade som ani nemohol použiť v API zložitý XML parser, takže mi jednoduchá štruktúra API vyhovuje.

Takže u Synopsi.tv ide o jednu dôležitú vec: vytvoriť si pár desiatok aktívnych fanúšikov, ktorí dokážu s čo najmenšou námahou projekt propagovať a to napríklad aj tým, že web bude ich činnosť AUTOMATICKY publikovať. Napríklad na Facebook ale aj napríklad formou RSS zdroja so sumárom činnosti používateľa.

Zatiaľ nie je zdrojom informácií o filmoch, nedostanem alebo ak niečo áno, tak komplikovane, informácie, či ten film mám záujem vidieť, neviem rýchlo zistiť aká je jeho popularita. Nevidím ani čo aktuálne „frčí“ medzi ľuďmi – niečo na spôsob TOP rebríčkov v iTunes.

No a ešte taká sociálna blbina: pozvánky na film. Keď kamarátov obošlem odkazom na film s ponukou pozrieť si ho – samozrejme s mojou osobnou poznámkou – napr. určením miesta (doma, v kine) alebo len odporučením ostatným.

Pokiaľ chcete synopsi.tv vyskúšať, mám možnosť vám poslať pozvánku.

Technika formy

TheTVDB je katastrofálny web. Skoro až provizórna nadstavba nad nejakú SQL databázu a geniálne API. Prakticky nie je dôvod naň chodiť. Jediné dva dôvody: vyhľadať seriál a upraviť popisky ak chýbajú.

Synopsi.tv je zasa moderný web. Takže AJAX všade, kde dáva zmysel. Rýchly, príjemný, pomerne jednoduchý na pochopenie.

Som celkom zvedavý, čo s projektom chce Rasťo dosiahnuť, pretože mám obavy, že pre tento typ projektov musí mať človek obrovské nadšenie a naviac musí lavírovať medzi projektami ako sú Titulky.com či Serialzone.cz a webmi ako je CSFD a IMDB. Nájsť medzi nimi medzeru je ťažšie ako sa zdá. Vidieť to aj na spúste amatérskych fanwebov seriálov voči megaprojektom ako je spomínaný Serialzone, ktorý mám rád a po poslednom redizajne ešte viac aj keď mu stále chýba API.

Môže sa Vám ešte páčiť...