Učte sa jednoduché HTML značky: B

Poznať HTML značky aj keď nie ste HTML kodér? Samozrejme. Niektoré z nich sa totiž oplatí vidieť, vedieť a rozpoznať!

Aj v ére WordPressu a iných redakčných systémov s WYSIWYG editormi sa určite oplatí poznať, čo tie „zobáčiky“ znamenajú a spôsobujú. Dnes si povieme niečo o značke B.

Zobáčikových značiek je veľa a ja sa obmedzím len na tie, ktoré by ste pri písaní textu určite chceli vedieť. Prvá z nich „ztuční“ označený kus textu.

Ako ste si už v obrázku všimli značka vyzerá nejako takto:

[html]Normalny text a teraz jedno <b>tucne</b> slovo.[/html]

Pri spracovaní prehliadačom potom takáto veta vyzerá nasledovne:

Normalny text a teraz jedno tucne slovo.

V HTML sú všetky značky uzavreté v zobáčikových „zátvorkách“ (presnejšie znamienka väčší a menší) a je to jednoducho preto, že sú v normálnych textoch používané minimálne. To, čo je medzi týmito zobáčikmi je „názov“ či „funkcia“ značky. Obvykle je to písmeno či krátke slovo v angličtine. Význam je intuitívny a naša značka „b“ značí BOLD.

Takže vaše „toto chcem BOLDOM“ už viete ako zapísať formou HTML značky.

Samozrejme pre označenie slova či viacerých slov je nutné v texte určite ZAČIATOK VYBOLDOVANÉHO ako aj KONIEC. Pre tieto prípady sa v HTML používajú PÁROVÉ značky. To nie je nič iné ako značka ZAČIATKU a značka KONCA. Pozrite sa hore a vidíte, že prvá značka je B obklopené zobáčikmi a potom koniec vyboldovaného je tá istá značka ale má pridaný znak „lomeno“ a to je práve ten koniec. Takéto značky musia v texte byť VŽDY v páre.

Pokiaľ sa pozabudnete a nepridáte koncovú značku, nič sa obvykle nestane, len vám „vybolduje“ celý zvyšok textu alebo aj niečo naviac. Preto si na objekt na VYBOLDOVANIE vždy pozorne vyberte, na začiatok aj koniec nezabudnite dať správne boldovací pár a pre istotu skontrolujte pohľadom.

Môže sa Vám ešte páčiť...