aDent má konečne tablet na osobné používanie

Niežeby ho odmietal, niežeby doteraz žiadne nemal. Doma je obklopeny počítačmi (má ich viac) a tak nebol vo vyslovene zúfalej pozícií, kedy človek aj nechce laptop aj nechce byť otrokom nutnosti vstať a ísť si k počítači sadnúť kvoli pár minútam na webe. Naviac celkom evidentne nepozná pojem „zevlování“ na webe a tak sedenie za kompom je súčinné s nejakou sofistikovanejšou prácou, ktorá zasa nekoreluje s ponímaním tabletu ako prokrastinačného zariadenia.

V súčinnosti s extrémnym vzrastom popularity ovečného tabletu som sa párkrát pýtal, či a čo mu vadí na iPade. Vždy odpovedal jasne a zrozumiteľne, že chápe zmysel tohto zariadenia avšak nemá preň veľké použitie. Trochu viac som to začal chápať až s jeho správami o tom, že si kúpil Kindle Fire. Ten som približne v rovnakom čase kúpil aj ja. Tak a po prvom odstavci už zrejme kopec ľudí znechutene prestalo čítať a tak mám pokoj :-)

Amazon Kindle Fire

Amazon Kindle Fire

Aj mne bolo okamžite jasné, že Kindle Fire nie je lacné „to isté“ ako iPad. Dokonca sa mi zdalo, že isté pokusy aDenta s Cyanogen sú istý základ, ktorý chce vykonať pred praktickým uvedením prístroja do svojho života. Ja som Fire už pred kúpou nepovažoval za mne dobre padnúci tablet a preto keď som tento pohľad nejako pokrútil, bolo už jasné, že ani aDent u neho neskončí ale už ďaleko od neho nepôjde.

tablet se zajímavým ovládáním, které se mi vrylo pod kůži… systém, postavený na QNX… Androidí runtime… zkonvertoval ho do Flipboardu pro BlackBerry Playbook aDent

aDent si kúpil Playbook, čo je stroj od BlackBerry, ktorý je o niečo vybavenejší, o niečo solídnejší, viac otvorenejší ako Fire. Dokonca aj viac schizofrénnejší (pretoze je to síce BB ale má v sebe možnosť Android aplikácií), čo rozhodne aDent využil a už sype prekonvertované Android aplikácie pre BB Playbook.

Nejakou zhodou náhod sa pre aDenta stala referenčnou aplikáciou Flipboard, ktorý ja naopak uznávam len ako „pozrite, na takéto niečo sú tablety“ a pritom doma v súkromí mám omnoho radšej Reeder (a tým pádom stránky v pôvodnom vyznení – dokonca neznášam dobre aj Read It Later a prepínam do normálneho zobrazenia).

Pocket (Read Me Later)

Pocket (Read Me Later)

Nenahradil iPad lebo sa vo Fire nedá prakticky vôbec riešiť kalendár so schôdzkami a aj prezeračka dokumentov je… otrasná nepoužiteľná)

Lenže… aj ja som nakoniec odniesol Fire mimo domova a tam… s tými 7″ je naozaj lepšie sa spoľahnúť na špecializované aplikácie a vlastne minimalizujem web browsing (aj keď v skutočnosti len klasické prehliadače) a viac je to „čítačka“ cez Read Me Later či dokonca aj ten FlipBoard je odrazu omnoho príjemnejší ako čokoľvek od Amazon Browser cez Firefox až po Operu.

A v tom to je, v tablete napriek desaťtisícom aplikácií sú pre mňa nepostrádateľné len tri či štyri. Na vytrvalé používanie. Niektorí robia chybu, keď za nepostrádateľné aplikácie považujú rôzne „tweakery“ a iné aplikácie, ktoré nakoniec majú spustené len štvrť minúty za pol roka (nevylučujem, že ich musí aspoň raz použiť, ale za nepostrádateľné považujem tie, ktoré na obrazovke tabletu aj niečo prežijú).

aDent si „vybral“ aplikácie typu FlipBoard a tým pádom mu omnoho viacej pasuje aj 7″ tablet (pre mňa už netablet) a ja omnoho viac pozerám obvyklý web a to cez pomerne „rozšafný“ Reeder, ktorý je ďaleko viac orientovaný na gestá ako FlipBoard.

V tomto nikoho „nepremontujete“ a preto máme ľudí, ktorí odmietajú to, čo my považujeme za dokonalosť svetskú.

Tak nám aDent konečne našiel tablet, ktorý dokáže používať aj inak ako na testovanie pri práci. To isté aj ja a pritom to vôbec nie sú rovnaké zariadenia.

Môže sa Vám ešte páčiť...