Belkin pripravuje pekný dock

Pre majiteľov laptopov, ktorí si chcú uľahčiť pripájanie k domácej technike, Belkin onedlho ponúkne skvelé riešenie.

Nejaký čas už špekulujem nad novým počítačom a naozaj vážne premýšľam nad tým, že by som kúpil MacBook Air a prekonal tým svoju averziu k laptopom. Nie, nemám nič proti ich mobilnosti, vlastne asi aj áno, nútia človeka nosiť si prácu so sebou. Viac mi prekáža, že doma na stole je to len zmätok káblov, ktoré z toho trčia ak chcem pripojiť klávesnicu, myš a monitor. Nebodaj niečo iné. Z mobilnosti a pohodlia nezostane nič. Veď preto mám radšej tablet.

Na pohodlnosť je však vždy nejaký liek. Tým sú viac či menej podarené dokovacie stanice. Moja predstava úplnej pohodlnosti je pripojiť jedným jednoduchým úkonom laptop a od toho momentu fungujem na externých zariadeniach. Raz dva ho zapnem z externej klávesnice (lebo laptop často nemá vypínač inde ako tam, kde by nemal – zatvorený laptop vlastne nezapnem), primárny obraz ide do externého monitora a keď laptop otvorím, tak sa na ňom zobrazí sekundárny obraz.

Dokovacie stanice môžu byť neforemné obrovské stojany alebo len krabičky, ktoré rozširujú možnosti vstupov či premosťujú rôzne funkcie z laptopu do externého prostredia.

Belkin išiel druhou cestou.

Vpredu jeden konektor, kam ide thunderbolt kábel smerujúci do laptopu. To by splnilo podmienku ľahkého pripojenia počítača. Krabička môže byť skrytá pod doskou stola a na stole bude jeden kábel. Bohužiaľ sa tým nerieši napájanie laptopu, čo by bola príjemná záležitosť – jedným káblom preniesť aj napájanie (hociaj tým, že sa na konci kábel rozdvojí).

Vzadu už je rozbočovač na rôzne konektory:

  • tri USB konektory, čo významne pomôže práve MacBooku Air a zbavím ma myšlienok ako pripojiť niektoré domáce zariadenia,
  • vstup mikrofónu a sluchátkový výstup, opäť príjemná vec pre desktopové použitie laptopu umožňujúca mať natrvalo pripojené reproduktory a mikrofón,
  • thunderbolt pre pripojenie (najmä) monitora (s prípadnou redukciou do HDMI či DVI) ale asi aj iných thunderbolt zariadení (že ich nie je priveľa),
  • firewire je už pomaly historický prežitok,
  • eSATA nakoniec umožní natrvalo pripojiť nejaký domáci disk,
  • Ethernet konektor je zasa na domáce pripojenie k LAN.

Doriešenie napájania laptopu cez dock by ospravedlnilo jeho obrovskú cenu. Miernym nedostatkom je chýbajúci priamy DVI či HDMI výstup, čo si vyžiada zháňanie redukčných káblov. Pre majiteľov thunderbolt monitorov to bude bezpredmetné.

Otázkou je čo všetko umožní MacBook Air preniesť jediným thunderbolt káblom a či by nestál za reč nejaký pasívny stojan.

Odhadovaná cena siaha na 400 eur.

Belkin dock oznamuje už teraz napriek tomu, že jeho plány siahajú až do jesene, kedy by snáď mohol byť k dispozícií.

Môže sa Vám ešte páčiť...