Začal som vydávať podcast alebo čo to vlastne je?

V momente ako Spravodaj prešiel z Movable Type na WordPress, tak som si bol vedomý toho, že tu už budem ľahšie pripájať multimediálne súbory. Priložím mp3 či m4a a v RSS sa objaví príslušná značka, vo vašich čítačkách to uvidíte a ak si RSS prihlásite v aplikáciach na odber podcastu, tak to bude fungovať.

Takže pokiaľ sa vám chce, prihláste si v iTunes URL adresu môjho RSS (áno je to tá istá adresa ako pre bežné čítačky):

[code]https://spravodaj.madaj.net/rss.php
https://spravodaj.madaj.net/podcast.php[/code]

Druhý link je výber článkov, ktoré obsahujú podcast, len pozor, vyberám to ručne.

Začal Spravodaj vydávať podcast ako nejaký seriál?

Nie. Nebudem tomu hľadať ani názov, ani to nebudem kamuflovať ako pravidelné vydávanie akéhosi formálneho útvaru. Žiadny nový WeekendCast ani SocialCast či iné projekty, ktoré si vyžadujú veľkú mieru výdrže. Jednoducho občas, keď ma to bude baviť sa v bežnom textovom príspevku objaví zvukový záznam. Možno videozáznam.

Prečo nie?

Bohužiaľ u zvuku aj u videa je vždy problém s ukladaním. Je to náročné a preto u videa využívam Youtube. Lenže to nejde priložiť k príspevkom ako videocast. Ak by šlo len o to, potom „podcastujem“ veľmi dlho. K mnohým recenziám už dávno prikladám videá, ktoré strihám v iMovie.

Dávaj radšej mp3 ako M4A

Pre zvukové podcasty som začal používať GarageBand, ktorý má profil na rýchle nastrihnutie zvukového podcastu. Preto to vydávam vo formáte M4A. Ten totiž umožňuje aj vkladanie sprievodných obrázkov, ktoré mnohí nevidíte, no napr. v iTunes a následne v iPhone či iPade sa premietajú. V M4A môžem jednotlivé časti záznamu označovať ako kapitoly, pridať k nim obrázok, názov, dokonca URL (priamo z iPod prehrávača pri počúvaní môžete kliknúť). MP3 som v úvodných pokusoch ešte pridával ale prestanem s tým lebo sa mi nepáči schizofrénia dvoch formátov a nemám na to ani čas.

Nenašiel som to v sekcií Podcast na iTunes Store

Problémom je, že iTunes Store na podcasty kladie nároky a nemôžem ho tam registrovať, jednoducho hosting nepodporuje byte range ako som pochopil. Nepoznám žiadny hosting videa či zvuku, ktorý by podporoval direct link na samotný záznam a preto to zatiaľ bude takto.

Vydrží ti to?

Uvítam síce vaše poznámky, no riadiť sa budem hlavne chuťou a časom. Strihanie zvuku je rovnako náročné ako strihanie videa. Na polhodinovom podcaste som robil asi štvornásobok času a zrejme sa tak skoro nedožijete polhodinového podcastu pretože uprednostním ak sa sústredím na strih videa k recenziám veci, ktoré mi láskavo požičiavajú niektoré ochotné firmy. A to vás bude asi zaujímať viacej ako moje hlúposti, ktoré kecnem do mikrofónu svojho iPhone a zostrihnem v GarageBande.

Radšej začnite vy

Osobne si radšej prihlásim nejaký cudzí podcast avšak vzhľadom na čas všetkým odporúčam, aby sa sústredili na krátke niekoľkominútové vydania. Tie sú praktické do telefónov, kde si ich môžem zaradiť do playlistu pomedzi bežné pesničky.

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.

Môže sa Vám ešte páčiť...