Druhý deň: Ultrabook v znamení blesku

Ako som už písal v prvom dieli, mám tu krásny hliníkový laptop vytvorený podľa predstavy Intelu o ultrabookoch.

Ultrabook Acer Aspire S3

Tlačítko Power: zapnutie, vypnutie, uspanie a zobudenie

Nemám v pláne sa podrobne venovať používaniu systému Windows Vista, ktorý je predinštalovaný a laptop stačí naozaj iba zapnúť. Podľa všetkého časť disku obsadzuje „restore“ systému, takže s tým pri kúpe počítajte.

Ultrabook Acer Aspire S3

Klávesnica a touchpad

Našťastie mimo bežný zvyk obyčajných laptopov je tá plôška namiesto myšky použiteľná. Takmer tak dobre vytvorená ako sa traduje u MacBookov. Nemá síce na povrchu sklo, no nevadí to. Je teda celoplošná, multidotyková a čo mi naozaj vadilo bolo dvojprstové rolovanie nahor a nadol v „opačnej“ logike – tj. chcem ísť dole, musím hýbať prstami po touchpade nahor. Som teda vyznávač „OS X Lion“ úchylky. Vy ostatní budete v kľude.

Na tomto laptope ma ani nenapadlo pripojiť myšku. Šialená myšlienka, doteraz som žiadny laptop nedokázal ovládať. Nijako a ničím okrem poctivej myšky. Naopak som siahal po obrazovke – nie je dotyková a táto predstava by už asi bola nad rámec oprávnených nárokov.

Ultrabook Acer Aspire S3

Šípky na klávesnici skombinované s Home, End, PgUp a PgDn

Klávesnica je príjemná, píše takmer nehlučne. Vlastnosť, ktorú čakám od veci vyťahovanej v cudzom prostredí, kde nechcem alebo nemôžem rušiť.

Nie som síce nadšenec obklopenia kláves so šípkami ďalšími, no Acer použil ešte najpríjemnejšiu možnosť a to umiestnenie Home a End. To sú nedeštruktívne operácie a pokiaľ zvládate tento kompromis je všetko v poriadku. Na toto rozloženie sa dá zvyknúť lepšie ako keby sa výrobca snažil tieto klávesy rozmiestniť niekde inde.

Môže sa Vám ešte páčiť...