Miera pirátenia, vstupy, vzorce, výsledky

MareceK píše o novom čísle „miera pirátstva“ a nejde mi ani tak o absudrnosť, morálnosť, nezmyselnosť, hodnovernosť ako o vzorec:
miera pirátstva = nakúpené počítače / nakúpený softvér
Vyzerá zrozumiteľne a jednoducho. Problém je však z toho, čo zahŕňame medzi vstupy.
Pokiaľ sa vypočítala hodnota na 43 percent, tak chcem vedieť metodiku výpočtu. Mohol by som k tomu dospieť jednoducho:
Počet predaných počítačov:
* proste predané kompletné zostavy – jednoduché, niet nad čím diskutovať,
* pripočítam k tomu aj počty predaných komponentov (typu základná doska a pod.) alebo nie?
* odpočítam z toho počet zlikvidovaných počítačov (s prenosnými licenciami)?
* odpočítam z počtov repasované počítače v bežnom predaji?
* čiže metodika výpočtu predaných počítačov.
Nakúpený softvér:
* počítali sa predané krabice (čiže prenosné licencie)?
* počítalo sa len to, že či v predaných počítačoch bol zakúpený OEM systém? Ak áno PREČO?
* čiže opäť metodika – rozsah predaja vzhľadom na metodiku výpočtu predaných PC.
Skutočne to nie je tak jednoduché, že si pozriem – za máj 4345 počítačov a len 2132 (čísla som si vymyslel) malo nainštalovaný OEM systém. Ak spochybním prvé číslo a zistím, že do toho počtu sa prehnane započítali dajme tomu aj predané hardisky či matičné dosky alebo dokonca šlo o repasy atď., tak neobstojí ani k nim príslušné čislo nainštalovaných OEM operačných systémov.
A opačne – ak počítame do „pirátskej miery“ iba OEM verzie, tak prečo sa zanedbáva krabicový predaj a ignoruje celý trh operačných systémov?
Bola do štatistiky započítaná celá sféra predaja alebo aj predaje počítačov, ktoré nakoniec skončili v rôznych „SELECT“ programoch väčších firiem? Alebo proste pri získavaní čísiel bolo vlastne jedno, čo sa za číslami skrýva a výsledok je len také „hausnumero“, ktoré zo seba dostane škôlkar na otázku koľko má jeho otec rokov? Odpovie niečo ako „kikilion“.
Pokiaľ mi je známe, tak MS nedávno (možno aj teraz) robí pre školákov akcie typu „za 40 euro študentská verzia“ – viete si predstaviť ako zložité je nájsť vzťah spletenca predaja „licencii“ na software a akéhokoľvek čísla predaných PC? Najmä ak nikto nevie, čo sa medzi predané PC vôbec počíta…
Ďalšia otázka: ak je partnerom Microsoftu napr. HP a DELL a od nich dostal čísla o predaji – tak nech si to predsa vyriešia sami medzi sebou, prečo sa navzájom podrážajú a HP s DELLom predávajú viac ako polovicu počítačov bez operačného systému :-)


Zaujíma vás Jean Michel Jarre? Čítali ste už moju reportáž z koncertu IN > DOORS v Ostrave?


Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Marty píše:

    Zial miera piratstva sa urcuje tak, ze ak si dam na pocitac Ubuntu, som podla BSA pirat, pretoze jednoducho pocitac s inym systemom ako win podla nich neexistuje.

  2. rony píše:

    [1] to sa snazim naznacit ale nie je to tak jednoduche ako pises. Ide o to ako sa ziskavaju obidve cisla – cize metodika. Myslim, ze ich nevymyslaju takto jednoduchym myslenim „si Ubuntu, si pirat“. Tvoj uzaver je iba dosledok nezverejnenej metodiky. Pravne piratom nie si.

  3. Yanui píše:

    Zaujal si ma, normálne som sa donútil aspoň v rýchlosti prelistovať originálnu správu. Ten vzorec je síce iný, ako uvádza MareceK, aj metodika je tam trošku popísaná, ale to nič nemení na skutočnosti, že tie magické čísla sú výsledkom veľmi sofistikovaného generátora náhodných čísiel. :D (Celkom zábavné čítanie.)
    Marty: správa rozlišuje open source (15%), platený software (44%) a pirátsky software (41%).