Piaty deň: ultrabook v dobe železnej

Po toľkých dňoch ste sa pri pohľade na fotky určite chceli na niečo dôležité spýtať ale nevedeli ste čo. Tak ja prichádzam síce neskoro ale až potom, ako ste tak dlho cítili, že sa tomu vyhýbam.

Ultrabook Acer Aspire S3

Nie som priaznivec dierkovania ultramobilných zariadení množstvom prípojok. Takže mi nezáleží, či to má nula alebo osem USB portov. V zásade k dobrej funkcií zariadenia nechýbajú. Ultramobilné zariadenie totiž aj znamená, že má na výmenu dát ich majiteľ trošku iné procesy ako neustále strkanie a vyťahovanie nejakých klacíkov do prehriateho tela laptopu.

Ultrabook Acer Aspire S3 má vzadu dva konektory na USB,, pre mňa nečakane HDMI výstup ale už žiadny predpotomný VGA, DVI a iné šialenosti. Áno netreba ich a napriek tomu pripojíte externý monitor. Ultrabook si nekupuje človek, ktorý doma skladuje CRTčko s VGA vstupom ale má projektor s HDMI, má monitor s HDMI. Ba dokonca už aj tento kábel mu vadí a chcel by bezdrôtový prenos prezentáice či videa.

Dva či jeden USB je jedno, sú dva a v bežnej mobilnej dobe je mi to fuk. Ak teda chcem, mám v práci či doma prispôsobené pracovisko obsahujúce aj USB rozbočovač. A kdesi na lúke alebo vo vlaku rozhodne nebudem do USB pchať natrvalo nič. Preto mám rád ak urobia použiteľný trackpad ako som už chválil.

Niečo som nespomenul a stále ste neprišli na čo…

Nemá Ethernetový konektor. V prvom návale emócií si poviete, že prúser. Ja znova tvrdím, že ma naozaj nezaujíma. Je to ultrabook, nie desktop. Avšak tento ultrabook vyzerá byť dobrá náhrada domáceho stroja, ktorého majiteľ pričasto cestuje. Preto trvám na tom, že od Aceru by som mal dostať možnosť USB Ethernet kábla so solídnou rýchlosťou. USB mi nedovolí rýchlosti na úrovni gigabitového ethernetu ale to už je drobnosť.

Ultrabook Acer Aspire S3

Pohľad na ultrabook

Pri testovaní som obmedzovaný len na prítomnú WiFi, čo je už samozrejmosť. Možno trochu vadí prístup Windows k pomiskuitnému používaniu počítača a čakal by som krajšie rozhranie pre pripájanie sa k WiFi sieťam ale to je môj problém.

Aj keď ultrabook má vstup na SD kartu, nie som práve ten používateľ, ktorý ju považuje za nevyhnutnosť. Viem si však predstaviť wannabe fotografa, ktorý si pred pol rokom kúpil zlacnenú zrkadlovku a trpí pocitom, že jeho matroš musí spracúvať a preto SD je nevyhnutné. Aj bez dešpektu má teda prítomnosť slotu význam aj keď ako majiteľ foťáku už dávno mám USB čítačku SD kariet, ktorá sa k tým trom objektívom určite zmestí.

No a končím obligátnym výstupom do sluchátok a to je všetko. Žiadne pokusy o optické mechaniky, žiadne lapače prachu a žiadne krytky konektorov. Čistá práca, žiadny zmätok vyvolávajúci serverový rack na káble.

Omnoho viac ma ultrabook zaujal tým, čím by chcel byť a hlavne či tým aj je. Už som napísal, že k Aceru nemávam veľa dobrého slova. Povesť jeho lacných laptopov ho predbehla skôr ako som vôbec nejaký mohol držať v rukách. Predpis Intelu v kategórií ultrabookov mu však prospel. Odrazu je tu niečo, čo vyzerá ako vec pre jasnú skupinu zákazníkov.

Iste, má svoje nedostatky, no musíme si uvedomiť, že v tejto triede sa pohybujeme v cenách, kde najnižšie sumy za najslabšiu výbavu sú citeľne vyššie. Ja osobne by som sa nehanbil za takýto laptop ako pracovné náradie pretože až tu v tejto triede mi dáva počítač zmysel. Rýchlo ho zbalím, dobre vyzerá a nie je ako krabica na pizzu, ktorú dodáva napriklad DELL do firiem. Ak mi chcete vynadať, dodajte mi ultrabook od DELLu a neotravujte ma menovaním parametrov, ktoré majú tie nevzhľadné krabice lebo vám zežereme z nich tú pizzu.

Ešte nekončím, čaká na Vás posledná časť.

Môže sa Vám ešte páčiť...