Je to naozaj len spor o obdĺžnik?

Myslim, ze zaklad sporu Apple a Samsung je v tom, ze je to spor DIZAJNERSKEHO pohladu s OBCHODNICKYM pohladom.

Obchodnik vidi obdlznik a cuduje sa, co je na tom zvlastne. Dizajner vidi kopec prace na detailoch, vidi ako sa k nim dospelo.

Samsung Galaxy Tab 2

Neverim, ze je Samsung plny len obchodnikov, takze som si isty tym, ze nimi vypustane stanoviska o patentoch na obdlznik, ktore preberaju ultrafanuskovia Androidu (co su vospolok vytvarne a dizajnersky nevzdelani ludia) su len taka hra.

No a samozrejme opacny pohlad, Apple sa az uzkostlivo drzi vyhradne dizajnerskeho pohladu, kde oni sami vedia kolko prace stalo dospiet cez desiatky, stovky prototypov, navrhov k nejakemu konecnemu produktu az kym nevytesali nejaky vseobecne dobre pouzitelny produkt.

Len nemyslia na to, ze sa dopracuvali k vseobecne pouzitelnej veci a kazdy dalsi vyrobok konkurenta by mohol v danej dobe dospiet vyvojom k podobnemu vysledku (aj keby nemal inspiraciu). K tomu dodavam, ze vytvarne orientovany dizajner vsak vidi, ze niektore detaily su len „ozdoba“ a nesie len „znaky“ autora a nie je nevyhnutne aby ich idealny produkt obsahoval.

Napr. ak prijmem postoj, ze Samsung kopiroval, potom mi je divne, ze neokopiroval pomer stran 4:3 u tabletov, pretoze podla mna prave ten je najpraktickejsi a pre pouzivanie s otacanim tabletu najvyhodnejsi (prosim nepresviedcajte ma, ze vy to tak nevidite, som natolko inteligentny, ze neprenasam na vas moju skusenost a spomente si ci vy v priebehu pouzivania tabletu ho otacate povedzme kludne aj 1-2x v priebehu 5 minut a nijako sa nad tym procesom nezamyslate, co sa udialo – rozsypanie layoutu ikoniek, stranky atd.)

K početným argumentom patrí bohužiaľ aj časť ultraz, ktorí tvrdia, že myšlienka sa nedá patentovať a ich B po A je, že tým pádom je možné cudziu námahu a prácu použiť bez opýtania :-) Pre nich nemám žiadny argument a mam s nimi sympózie :-) Koniec koncov sú to zástancovia spôsobov, kedy oni na niečo prídu a ich kolega to odprezentuje, dostane odmenu a oni sa budú tešiť, že ich myšlienku im nikto nevzal. :-)

Vráťme sa k obdĺžnikom. Rozprávam sa často s ľudmi, ktorí nemajú vnímanie z pohľadu dizajnéra či výtvarníka. Vidia nanajvýš hotový produkt. Neprikladajú význam tejto zložke. Ak si to neuvedomujú, nedá sa s nimi diskutovať na inej úrovni ako len o tom, čo v skutočnosti oni sami vidia. Majú obdĺžnik a ďalej to nejde. Vy vidíte tisíce variácií vyhotovenia, ktoré by mohli fungovať ale ťažko im ich postupne vysvetlíte, že je to komplex detailov, ktoré keď vo veľkom rozsahu skopírujete, tak sa nemožno vyhovárať, že je to „len obdĺžnik“ a to si nemôže nikto privlastniť. Problémom totiž je, že Apple zrejme tvrdohlavo trvá na tom, že sa vo veľkom rozsahu kopírovali tie stovky detailov a bola by úžasná náhoda, aby sa stretli v inom výrobku v toľkom množstve.

No a protistrana odpovedá iba spomínaním obdĺžnika. :-)

Vlastne majú pravdu. Apple si nemôže patentovať obĺžnik.

Môže sa Vám ešte páčiť...