Čo povedať o hodinkách Samsung Gear S

Mal som k dispozícií všetky hodinky Samsungu. Tajomstvo na začiatok: najviac ma zaujali prvé. Gear Fit sú trochu mimo mňa, no tie skôr radím medzi rozvinutejšie športovo zamerané náramky.

Ako však uchopiť hneď na prvú dobrú Gear S? Prvý pocit z nich je, že sú masívne. No sú však z plastu, takže ten pocit, keď máte v rukách masívny kov klasických mechanických hodiniek tu nefunguje. Aj skoršie modely chytých hodiniek sa skôr hrali na ušlľachtilé materiály a Gear S ide skôr o nabušenej výbave.

Majú slot na SIM kartu a už toto marketingovo búši do bubnov s tvrdením, že budú prvé nezávislé hodinky. V skutočnosti však SIM karta len zabezpečí väčší dosah k stále nevyhnutnému smartphonu.

Teraz to totiž funguje tak, že nielen prepojenie cez Bluetooth, ktoré ako viete má koniec po pár metroch. Už sa pridáva aj menej spomínané Wi-Fi a GSM. Obidve dátové služby však len prepájajú hodinky s chytrým telefónom. Samozrejme s obligátnejšími službami naviac.

Pokiaľ mi je známe, Samsung opustil platformu Android a ide svojou cestou, čo mu asi neodpustia veriaci v budúcnosť wearable platformy, ktorá sa napochytre zrodila z Androidu.

Naviac v konkurencií hodiniek s týmto systémom bude musieť Gear nejako vykorčuľovať medzi ľudí.

Gear S stratili fotoaparát, ktorý som celkom iste ocenil len ja. Ostatní výrobcovia ho obišli a s nimi všetci ľudia, ktorí nemali toľko chuti špekulovať k čomu môže byť dobrý foťák (nielen na fotenie).

Takisto sa nikomu nepáči moja pripomienka, že keď to má napevno senzor pulzu, tak prečo musím zložite loziť do menu, zložite to spúšťať a prečo si hodinky proste ten pulz v intervaloch nezmerajú alebo ASPOŇ nemajú niečo ako PLÁN a kde si v rámci Health aplikácie naplánujem rôzne úkony.

Chápem, že Gear nie sú celkom fit náramok, no od smart hodiniek by som čakal hodnú nádielku autonómnosti resp. možnosti im predpísať na celé obdobie nejaký svoj režim života, ktorý hodinky uskutočnia a prípadne ma naň upozornia.

Takto mám zo všetkých smart hodiniek pocit, že ich “devízou” je hlavne LCD obrazovka a pocit geeka, že má trochu piesku na ruke. Resp. že je to konečne ďalšia ruka vo vačku ľudí, ktorí inak kašlú na hodinky ako také.

Vrátim sa ku Gear S – zaoblenie je už na nich oveľa väčšie a to trošku prináša problémy pri dotykoch po obrazovke. Často sa mi stávalo, že sa mi blbo išlo cez “kopček”. V tomto smere zakrivenie príliš neoceňujem a dokonca sa mi zdalo, že aj keď úzky displey Fitiek bol trošku lepšie “do ruky”. 

Nabíjanie je formou vaničky nacvaknutej zvnútra hodiniek. Tento princíp si Samsung osvojil u všetkých Gear a úprimne mi uniká kompletne celý zmysel tohto zariadenia. Je veľké ako samotné teleso hodiniek a rozhodne sa neoplatí to vláčiť so sebou a prípadne stratiť.

Dosť ma však prekvapila výdrž – bez vloženej SIM ale so zapnutým Bluetooth aj vyhľadávaním WiFin ma nesklamali. Nabité v pondelok sa dostali na 20 percent až vo štvrtok. Pri šetrení by sa mohlo stať, že pracovnú časť týždňa alebo intenzívny víkend prežijú.

Som naozaj podozrievavý k tvrdeniu, že sú skutočne autonómne a vlastníctvo kompatibilného telefónu je nevyhnutné. Na to pamätajte pri čítaní reklám. 

Trochu mi vadí, že napriek uisťovaniu, tak mobil aj hodinky simultánne pípajú pri notifikáciách. Platí, že pri otvorenom mobile hodinky mlčia, no ak sú oba prístroje vedľa seba alebo mobil v taške, tak nevidím dôvod aby jedno zariadenie mlčalo.

Vcelku ma uspokojila funkcia pre správy – niečo ako miniflipboard – napodiv celkom použiteľné.

Utilita na prepojenie s hodinkami na Note 4 je viacmenej rovnaká ako pre predošlé hodinky. Trochu ma zaráža úžasný nevkus vyobrazení hodiniek. Aj aplikácia na ich návrh je akási pochybne nevkusná – mať futbalovú loptu na ručičke, no neviem ľudia… nečakám xerokópie tradičných výrobcov ale čosi ako vkus by sa tu uplatnil. No čo, čaká nás éra neumetelov, ktorí si hodinky namaľujú ako vedia a svoje dielko okomentujú “robím ako viem, ja to vidím inak, každý máme iný názor” aj keď to bude nebeský gýč.

Čo povedať na záver: podľa mňa je Gear S niečo ako vyzobnúť z geekovskej androidovej komunity ešte ultraortodoxnú nerdovskú skupinu, ktorá to dá na pocit nezávislosti hodiniek alebo proste majú pocit, že SIM karta v nich je čosi magické.

Hodinky nemajú zrnko čara dizajnu svojich predchodcov – Gearky boli navrhované v spolupráci s nejakým dizajnérom (prepáčte meno ma obišlo). No tieto sú asi len interný rozvoj prvotného konceptu. Nie je to zlé – ja viem, že celé hordy ľudí v pohode nosia plastové hodinky a nič ich netrápi.

Ja som sa s hodinkami výdatne pohral, zaujali ma ako konečne všetko z produkcie Samsung, je to obrovská možnosť vedieť ako sa vyznať v tom najlepšom čo Samsung vytvára.

Jasné slovo na záver: čo si ja vyberiem ak mi dáte revolver k hlave? Druhú generáciu Gear.

Môže sa Vám ešte páčiť...