Vystavovať svoj súkromný život kvôli možným problémom v práci?

Rada pre uchádzačov o zamestnanie a čo s tým? Na rovinu: filtrujte si zverejňovanie svojho súkromého života, aj keď sa vám to zdá nenormálne.

Riki Fridrich zverejnil rady pre uchádzačov. Nie sú zasa ničím vybočujúce, podobné rady sú neustále zverejňované.

Vážení uchádzači o zamestnanie. Uvedomte si prosím, že potenciálny zamestnávateľ si vás vygoogli a vyhľadá na sociálnych sieťach. Takže sa podľa toho zariaďte:

– Fotky z kalby, kde chlemtáte z 5 litrového pohára nepublikujte verejne.
– Fotky na ktorých ste zhulení a váľate sa po zemi s jointom v tlame by tiež nemali byť verejné.
– A hlavne prosím vás nepoužívajte fľašu rumu ako svoj profilový obrázok.

Alebo si vážne myslíte, že váš štruktúrovaný životopis so serióznou business fotkou na mňa zapôsobí natoľko, že zabudnem na ten chliev, ktorým sa prezentujete na internete?

Na mieste je otázka, čo má čo akúkoľvek firmu zaujímať, čo robí v súkromí jej zamestnanec? Principiálne nemá a nesmie. Lenže… firma nie je objektívny útvar ale je len zložená z ľudí. Tí radi šmírujú, hodnotia, majú väčšie alebo menšie problémy s objektivitou. Takže ak mám pred sebou dvojičky, tak si vyberiem tú, ktorá nepublikovala na webe svoju fotku ako sedí s kríglom a cigaretou v nejakom pajzli. Takto jazdí vlak a nikto s tým nič neurobí. Áno, je to diskriminácia.

Nie je totiž vôbec žiadna súvislosť medzi tou fotkou a možnosťou, že by daná osoba nebola v práci svedomitá atď.

Je jasné, že ľudia vo firmách radi spájajú takéto záležitosti a jednoznačná rada je, nedať im k tomu príliš veľa príležitostí.

Ak ide o najnižšie pozície vo firem, je to skutočne nevhodný zásah do súkromia zamestnanca. Iná vec by snáď bola ak ide o známu tvár firmy, ktorá plní aj istú verejnú úlohu.

Preto pridávam parodický text určený vrcholovým manažérom:

Prosim uchadzacov o veduce pozicie vo firmach, ktore chcu konsolidovat svoje podnikanie a presadzovat efektivnejsie procesy, aby

– zasadne nechodili do prace vsadeni do luxusne vyzerajucich automobilov
– neukazovali sa na verejnosti v predajniach s drahym oblecenim, nenosili ziadne prehnane drahe doplnky ani sa nezucastnovali na akciach v spolocnosti bohacov.
– aby nebyvali na adrese, ktora ukazuje na to, ze byvaju vo velkej vile, byte alebo inak pompeznom byvani a zvolili adresu z menej napadnej stvrte

Uvedomte si, ze vasi zamestnanci si mozu tieto okolnosti zistit a vase biznis plany na efektivnejsie fungovanie firmy ci vase dovody na rusenie vyhod a odmien zamestnancov mozu byt podla toho posudzovane.

Ako na to pozeráte vy? Myslíte si, že môže za vami prísť nejaký vyšší manažér a vyčítať vám, že ste na svojom súkromnom profile zverejnili niečo zo svojho súkromného života? Je úplne normálne ak vám takto do neho zasahuje?

Nejde o diskriminačné praktiky, o zasahovanie do súkromia na úrovni diskriminácie pohlaví, rasy a podobne? Ja si myslím, že áno. A jedným dychom dodávam, nedá sa to zmeniť, musíte sa prispôsobiť a svoj súkromný život prezentovať vyvážene.

Otázka na záver: za akých podmienok môže firma zbierať a spracúvať informácie o súkromných osobách? Čo sa chápe pod zbieraním, čo všetko je spracovanie informacií? Ako dôležitá je dostupnosť informácií o súkromných osobách, musí si súkromná osoba informácie o sebe utajovať a aktívne chrániť pred prezradením?

Môže sa Vám ešte páčiť...