Laptop Samsung zo série 9

Tohoročná celá séria recenzií ultrabookov je ukončená netradične veľkým ultrabookom. Počítač zo série 9 firmy Samsung vybavený skvelým Intel procesorom z rodiny Ivy Bridge.

Podstatu ste už videli vo videoavíze a teraz už len dopoviem slovom to, čo sa mi nepodarilo v obraze.

Už samotné balenie je impozantné. Dvojité balenie najprv v klasicky vyzerajúcej kartónovej polakovanej krabici však skrýva pevnú čiernu ako novodobá matrioška. Tá už naznačuje, že počítač nie je bežný tovar. Teda pokiaľ by vám to už neprezradila cena celého kompletu.

Series 9 sú dostupné v dvoch veľkostiach – s 13″ a 15″ displejom. Tela prístroja (13″) z jedného kusu je hrubé 14,9 mm a váži iba 1,59 kg. Pieskovaný hliníkový povrch s elegantným matným vzhľadom.

V balení počítačov tohto typu sa príliš nenosí rozsiahla sada káblov a príslušenstva. Nie je to žiadna chyba a je to prejav sebavedomia. Po otvorení totiž nájdete len počítač, napájací adaptér a jednu konektorovú redukciu.

Počítač samotný uchvacuje. Na mňa zapôsobil veľkosťou. Predtým som sa totiž snažil o čo najmenšie počítače a aj moja predstava pojmu ultrabook smeruje skôr k maličkým laptopom.

Samsung však opäť vytvoril svoju predstavu pre využitie tohto počítača. Toto už nie je len elegantné ťažítko v taške či na stole. V rozmere tradične kvalitnej obrazovky Samsung definuje prístroj na primárne používanie bez zjavných kompromisov.

Špičkový výkon nového notebooku Samsung Series 9 zaisťuje procesor Intel Core i7 3517U (13″ verzia). Spustí sa len za 8,4 s (13″ verzia) a prebúdzanie trvá 1,4 sekundy. Batéria 15″ notebooku Samsung Series 9 vydrží 10 hodín. Obrazovka SuperBright Plus notebooku Samsung Series 9 s rozlíšením HD+ (1 600 x 900)

Počítač má samozrejme SSD, čo nie je nikdy nič veľkokapacitné, no takýto stroj neslúži ako dátový sklad multimédií.

Stroj som samozrejme okamžite porovnával s bežnou „produkciou“, ktorá sa „rozdáva“ vo firmách. Ani najviacej vybavené mašiny sa naň nechytajú.

Je tenký. Naozaj a príjemne.

Vyzerá výborne. Ja neviem ako to robia všetci ostatní, no ak v záujme tretinových cien hlavným bodom redukcie dizajn, tak už tomu naozaj veľmi nerozumiem. Popri tvrdení, že dizajn je nepodstatný, tak potom práve by som ho mal všade chcieť a mať. Čo nie je dôležité predsa nemôže stáť nejaké peniaze.

Realita je však inde. Ako každý exkluzívne vyzerajúci počítač, aj toto niečo stojí. V prípade počítačov série 9 začínajte sumami nad 1000 eur.

Otázka je, či sa to oplatí. Si študent, bez príjmov. Pre teba to nie je. Zarábaš, necháluješ laptopy v nedeľu miesto rezňov, tak už si bližšie. S perspektívou, že vás takýto počítač neomrzí niekoľko rokov a ani po tom nebudeš trpieť súcitnými pohľadmi okolia, vtedy sme doma.

Dizajn laptopov Samsungu je jasne identifikovateľný a najviac z boku. Nedá sa pomýliť a nesie sa všetkými sériami laptopov do radu. Možno u týchto exkluzívnejších by som si prial ešte väčšie odlíšenie, no Samsung ide zrejme cestou niektorých automobiliek, ktoré majú spoločné predné masky či už u lacného modelu alebo u luxusného sedanu.

Mal som však jednu z nižších sérií a nakoniec tam rozdiely v kvalite vypracovanie vidieť. Plasty striedajú ušľachtilejšie materiály a nemusím používať barličky v nezmyselnom spojení „ušľachtilý plast“.

Môj obľúbený pohľad na spodok uspokojuje. Vylisované nápisy v plastových povrchoch, nálepky, varovania a iné blbosti chýbajú a nie je mi za nimi ľúto.

Tomuto počítaču závidím obrazovku. Samsung je tradičný a osvedčený výrobca panelov a je skoro nemožné, aby ste s ním mohli byť nespokojní.

Veľmi rád by som na laptope našiel čokoľvek nepríjemné a pri tomto počítači by som sa musel neúmerne namáhať.

Konečne má touchpad, ktorý je veľký, jednoduchý, zarovnaný s rovinou celej plochy. Klávesnica príjemná, dnes už typicky plochá takmer bez kompromisov. Priam pripravená na písanie bez nadávania.

Nakoniec som však aj trochu nadával. Prečo sa do takýchto počítačov dávajú utilitky, ktoré sa hodia do lacných laptopov? Počítač, ktorý má pôsobiť dobre, svižne, rýchlo a bezproblémovo. A ja tam mám utilitku na nastavovanie jasu, ktorá zobrazuje priebeh znižovania či zvyšovania pomocou OSD v strede s tak nehoráznou odozvou, že by som nevedel chytiť dych. Hneď po tom by som asi strávil hodiny nadávania pri ich mazaní z počítača.

Lenže takýto stroj chcem kúpiť, nič technické nemôžem riešiť. Takže budem ľuďom ukazovať ako oneskorene reagujú úplné trápnosti ako sú prepínače a nastavovania základných parametrov.

Nebodaj by som to ešte aj premietal na nejakej konferencií.

Nebudem už pripomínať, že počítače tohto typu už sú vybavené USB 3.0 aj keď už nerozumiem tomu, prečo je tam ešte tretí USB 2.0, poviete mi to niekto?

Ak vám nebude stačiť WiFi, tak k Ethernetu sa pripojíte pomocou dodanej redukcie. Pravdepodobne budete chcieť ešte jednu, aby ste mali jednu v práci napevno a doma.

Tento počítač si to už pýta, nie je to totiž typický maličký netbook, česť ich pamiatke, ale hlavný pracovný počítač. Vážiaci len jeden a pol kila. To je úžasný parameter, ktorým sa pýta do batožiny počas zdĺhavých pracovných ciest. Len sa bojím, že počas letu bude neprehliadnuteľne široký.

Takže zhrnieme moju tohoročnú sériu ultrabookov.

Mal som tu 13″ Samsung Series 5 zo strednej triedy, úžasne vyzerajúci HP Spectre XT, kúpil som si Macbook Air 11″ a nakoniec najzaujímavejšia séria 9 opäť od Samsungu.

Každý má niečo, prečo by som ho nechcel a zároveň aj naozaj mohol.

Macbook Air neoslní obrazovkou. Lesklá a okamžite nalepená fólia. V tomto ma naozaj štval. Ale je to jednoduchý dizajn, ktorý neomrzí.

Séria 5 je stroj, ktorý kompromisne prináša vlastnosti ultrabooku za povedzme ešte prijateľnú cenu. Plastové telo nie je síce kov, no stroj môžem volať ultramobilný.

Nesmierne ma prekvapil HP Spectre XT. Táto firma pôsobí ako dodávateľ počítačov do firiem. Obrovské palety kartónov s počítačmi, ktoré sú bez nápadu, bez záujmu, bez dizajnu. Lenže na Spectre XT sa niekto vybúril a ja som bol uchvátený. No a… v tom švungu úplne dovrzali touchpad. Maličký, zbytočne obrúbený „hradnou priekopou“, skoro nepoužiteľný.

Myslíte si, že ešte existuje niečo, čo by sa dokázalo zaradiť k tomu najlepšiemu, čo by ste mohli mať? Stroje, ktoré stoja tak veľa a máte tak málo príležitostí ich skutočne odskúšať? Žiadne lacné kompromisy, ktoré majú „iba“ výkon ale vyzerajú ako krabice od pizze!

Ja osobne som išiel prirodzene k Macbooku Air. Vo firme by ste s ním pôsobili exoticky, drvivá väčšina kockáčov by šla do vývrtky ak by sa ho mali čo i len dotknúť nie to uvažovať o plnohodnotnom začlenení do infraštruktúry. Určite by zasvätene tvrdili, že je to nemožné. Nebudeme ich trápiť.

Preto tu majú šancu práve tieto ostatné počítače. Chceme ich s dobrým dizajnom, ľahké ale zároveň výkonovo špičkové. Žiadne smiešne netbooky, ktoré sa nehodia do rúk zamestnancovi firmy k jeho práci. Na pozícií, kedy s počítačom celých osem hodín v kuse kamsi lozíte by bolo hlúpe ťahať so sebou tašku len pre laptop. No a ja by som si k práci vybral Series 9.

Nový notebook Samsung Series 9 je dostupný za odporúčanú MOC 1.670 € vr. DPH (13″) a 1.190 € vr. DPH (15″).

Môže sa Vám ešte páčiť...