Zálohovanie nás nemá zamestnávať

Zálohovanie je ťažké a ľahké zároveň. Jeho dôležitosť mnohí zistíme až pri nejakej katastrofe. A keď ho spojazdníme, potrápime sa a neustále naň myslíme, v kuse čosi kamsi kopírujeme, tak trpíme znova. Lebo sa nič nikdy nestratí. Takže je to otravné.

Najlepšie zálohovanie je také, ktoré sa nejakosiakosi samo spustí, potichu zálohuje. Až keď dôjde k potrebe čosi obnoviť, tak hop, stačí malá rada skúsenejšieho a mám tie vymazané dáta.

Nebudem sa baviť vo všeobecnej rovine a prejdem rýchlo do prostredia, kde som si túto myšlienku v praxi overil ako veľmi trefne pravdivú.

iPhone a iTunes

Dvojka, ktorá v momente ako pochopíte, že je užitočné ju prepojiť (dnes prípadne aj dvojka iPhone a iCloud), dáva okrem iného vecí fungujúcich akosi samo. Zálohovanie je najdôležitejšie.

Kúpite telefón, nainštalujete iTunes, založíte Apple ID. A od toho momentu už iTunes robí zálohu každého pripojeného zariadenia. Vždy, sám, potichu.

Stratíte iPhone a máte v rukách nový? Pri prvom pripojení k počítaču sa iTunes opýta „Aha, nový neznámy iPhone. Nechceš doň nahrať obsah svojho predošlého iPhone?“. To znamená, že o pár minút máte v tom novom všetko z predošlého. Nemusíte sa ničím trápiť.

Museli ste premazať svoj iPhone? Po nejakom probléme, napr. ste dali zlomyseľným kamarátom mobil a porobili vám v ňom kopec zákerných zásahov? Stlačíte obnovu v iTunes a máte to v stave od poslednej zálohy.

Iste. Toto zálohovanie nie je otvorený koš, do ktorého môžete siahať. Je určený na toto jednoduche kompaktné odzálohovanie celého iPhonu pri každom jeho pripojení. iTunes si to riadi úplne sám a vy máte k dispozícií len dva úkony: zálohovať a obnoviť.

Time Machine na Mac OS X

Kúpite si Mac. Tradičné kecy jablkárov sú, že funguje od vybalenia a blablabla. Lenže okrem iného potrebujete vyriešiť zálohu počítača.

Na Windows (bez negatívnych konotácií) musíte kdesi zohnať zálohovací software, nainštalovať, skonfigurovať – jednoducho sa na to vykašlete. Alebo skriptujete svoje vlastné kopírovacie dávky na zálohovanie. Otrava pre motivovaných ale nie pre masy.

Takže si k Macu kúpite hocijaký externý disk a máte motiváciu zálohovať. Nemusíte urobiť nič zložité. Vojdete do nastavení, nájdete Time Machine, zapnete a vyberiete na aký disk sa má zálohovať.

Od tohto momentu si všetko zálohovanie riadi samotný OS X. Neotravuje, nebliká, nespomaľuje, neotravuje, neotravuje. Nemusíte ho nijako spúšťať. Jediný váš úkon je totiž púhe pripojenie tohto disku. Time Machine ho spozná a potichu si odzálohuje, čo môže.

Obnova je primitívna a nebudem skladať rozprávky na Time Machine ako je vytvorený ale naozaj si listujete cez zálohy X dní dozadu a môžete si obnoviť systém či jednotlivé súbory presne tak ako keby ste prehliadali obsah svojho počítača. Nijaké iné úkony naviac.

Skúmavejšie nátury sa mrknú na obsah samotného externého disku a zistia, že ho môžu používať aj na svoje účely. Time Machine si totiž vyhradil pre seba len jednu zložku. Dokonca môžem zálohovať na jeden disk aj viac Mac počítačov a nespletie sa.

Vojdete do tej jeho zložky a opäť jednoduchosť sama – zložky podľa dátumu zálohy, jedna symbolická zložka s názvom „posledná záloha“. Takže zvládli by ste snáď aj nejaké tie skripty, ktorými by ste mohli zálohovať alebo obnovovať aj sami.

S obomi týmito systémami mám najlepšie možné skúsenosti. Netrávim pravidelnými úkonmi kvôli zálohovaniu nič intelektuálne náročné.

Budem zlý. Prišiel som jedného času k dôležitému systému serverov a hrôza. Niekoľko rokov bežali bez akejkoľvek zálohy. Žiadny image systému, žiadne súborové zálohy. Jednoducho nikomu nevadilo spustiť služby tohto systému a doslova srať na zálohy.

Pritom najjednoduchšie zálohovanie je windowsácky „baťáčik“ zložený z príkazov COPY (či XCOPY), ktorý zapíšete do naplánovaných úloh. Strávite nad tým možno hodinku, možno dve ale aspoň toto máte.

Lenže tieto čiastkové zálohy len toho „dôležitého“ nie je najlepšia stratégia pre rýchlu obnovu po naozaj veľkej katastrofe.

V domácich podmienkach čiastkové zálohy môžete riešiť napríklad použitím online cloudov typu Mozy.com a nainštalujete klienta, ktorý opäť funguje automaticky.

Dobrá rada

Nemusíte si kúpiť Apple počítač alebo iPhone. Lenže systémy, ktoré Vám vaše – a dnes už zložité – systémy v mobiloch, laptopoch a tabletoch nezálohujú ako svoju zabudovanú prirodzenú vlastnosť, tieto systémy nechcem a budem ich „ohovárať“ vždy a všade. Nestačí, že mám možnosť si do nich zálohovanie nejako „dorobiť“. V skutočnosti na to nezabudne len exot. Ak ste si to nainštalovali do svojho systému, tak ste naozaj exot – urobte si prieskum a uvidíte :-)

Iste aj majitelia systémov so zabudovaným zálohovaním môžu aktívne ísť proti prirodzenosti. Vyhýbajú sa synchronizácií iPhonu, nekúpia si ani len externý disk k svojmu Macu a nezapnú si Time Machine. To je však ďaleko ľahšie riešiteľný problém ako fakt, že váš systém zálohovanie nem robí.

Môže sa Vám ešte páčiť...