Čo mi vadí na iTunes 11

Nastal čas zhodnotiť rázne zmeny v 11. generácie iTunes a to už voči predošlej.

V prvom rade: iTunes 11 vo všeobecnosti vítam a časť vecí, ktoré kritizujem však vcelku prijímam a chýbajú mi drobnosti.

Nový iTunes 11 vypína ľavý stĺpec v defaultnom prevedení, no ten si môžem zapnúť a fungujem po vzore predošlých verzií.

Apple prepracoval zobrazenie knižníc. Viacmenej do lepšieho, no osekal niekedy až príliš veľa.

Každá položka v knižnici má obálku s rôznymi údajmi, ktoré sú Vám obvykle skryté resp. ich nevnímate ako dôležité. Väčšine z vás stačí – napodiv – interpret, žáner, album, názov skladby. Mne nie.

Tieto kolónky súvisia s rôznymi zobrazeniami knižnice: Songs, Albums, Artists, Genres, Videos, Match.

To prvé je pozostatok predošlých verzií a príliš sa nezmenilo. Je to suchá tabuľka skladieb s možnosťou jej stĺpce si pridávať, zamieňať, odstraňovať.

Stĺpce sú práve tie spomínané údaje: Album, Album Artist, Album Rating, Artist, Beats Per Minute, Bit Rate, Category, Comments, Composer, Date Added, Date Modified, Description, Disc Number, Episode ID, Episode Number, Equalizer, Genre, Grouping, iCloud Download, iCloud Status, Kind, Last Played, Last Skipped, Plays, Purchase Date, Rating, Release Date, Sample Rate, Season, Show, Size, Skips, Sort Album, Sort Album Artist, Sort Artist, Sort Composer, Sort Name, Sort Show, Time, Track Number, Year.

V ďalších zobrazeniach predošlé verzie používali sparťanskejší vzhľad ale s možnosťou použitia vyššie uvedených údajov. Dnes však nie je v nich možné pridať alebo odobrať žiadny iný údaj ako tie, ktoré tam teraz sú.

Nemožno teda v nich ani len ZORADIŤ položky podľa konkrétneho údaju. Vo všeobecnosti sú tieto zobrazenia len také finálne pekné zobrazenie pre nenáročného používateľa.

Napríklad sa mi páči zobrazenie albumov, lenže vo vysúvacom paneli je iba názov albumu, názov skladby, rating a jej dĺžka. Nič viac. Nemôžem si pridať trebárs dátum posledného prehrania, počet prehraní (Plays). Toto mi chýba.

Mohol by som síce používať zoradenie Songs, no ja som v skutočnosti predtým najviac používal zobrazenie Artists a v rámci nich boli striedené albumy s popridávanými stĺpcami údajov, ktoré ma zaujímajú.

V mojom prípade sú dôležité na videnie: Album, Artist, Last Played, Plays, Rating. Jednoducho si sledujem, ktoré skladby koľkokrát mám napočúvané (a ktoré zanedbávam) a zároveň vidím aj kedy naposledy som ju počul.

Terajšie zobrazenie je mi nanič, nechcem dokola počúvať to isté.

Cesta je nanajvýš vo výraznom rozšírení počtu smartlistov, kde si moje najbežnejšie potreby prefiltrujem napevno danými podmienkami. Vtedy mi ale vypadnú niektoré skladby z albumov a nebudem to vedieť vizuálne porovnať.

Riešením by samozrejme bolo, aby v nových zobrazeniach som mohol meniť zobrazované položky a mohol aj prispôsobovať triedenie.

Naopak sa mi páči funkcia Play Next. Doteraz som mal totiž playlist „Na hranie“, kam som si nahádzal skladby a zapol ich počúvanie. Počas neho som pridával skladby z knižnice do neho, prehadzoval skladby a podobne. To bolo trošku namáhavé a Play Next je vlastne super pomôcka a nie je nič iné ako imaginárny playlist práve idúcich vecí.

Môže sa Vám ešte páčiť...