Paradox, prepadák alebo nové zajtrajšky pre Microsoft?

Windows 8 je prepadák, Microsoftu sa nedarí. Je to paradox. Ľudia, ako ja, ktorí doteraz Windows skôr opúšťali, sa vospolok vyjadrujú, že konečne MS začína triafať svoje používateľské rozhranie ba dokonca má aj vkus.

Samsung ATIV SmartPC: klasické Windows

Samsung ATIV SmartPC: klasické Windows

Dovtedy na každé Windows sa nepovedalo nič len omaľovánky, však my vieme.

Zároveň počúvame čísla a rečí o prepade biznisu Microsoftu. Akoby to nešlo dokopy. Akoby to navzájom odporovalo a nemohlo byť spolu jedno s druhým.

Ba dokonca, že tie čísla o prepade predajov sú akási predzvesť finančných problémov Microsoftu.

Iste. Dnes je Microsoftu dobrý biznis predávať svoj software hociaj za 20 dolárov či dokonca menej. Vychoval si však ľudí na niekoľkostodolárove ceny a dlhodobo nás radšej trápil čoraz sofistikovanejšími metódami overovania pravosti.

Podľa mňa je naivné predpokladať, že Microsoft položí menší predaj aktuálneho operačného systému. Naďalej totiž vládne času. Ak vyhlási, že predošlé verzie OS prestáva podporovať, všetky firmy sa pôjdu zvlázniť v bleskovom plánovaní migrácie svojho prostredia na to, čo môžu.

Popri tom je však jasné, že PostPC éra dala Microsoftu najavo, že v domácej sfére sú trošku prjemnejšie ceny v hladinách okolo 10 či 20 dolárov. Možno ešte vy sa nebudete chcieť znížiť ku kúpeniu operačného systému či kancelárskeho balíka lebo predsa len 10 ročná kariéra na warezáckych fórach sa nedá vymazať. Bude vám za ňou ľúto.

Neviem či sa na tom podarí niečo zmeniť práve Microsoftu. Ja som si nechcel nikdy jeho MS Office kúpiť a… stalo sa. Stálo ma to 12,95 eura.

Vraj sa Surface tiež zle predáva. Microsoftu sa nás nedarí presvedčiť, že je to hodnotný produkt s budúcnosťou. Častokrát sme totiž zažili ako pochoval len nedávno nekompromisnú a istú budúcnosť. Hneď ako sa ukázalo, že o ňu nie je záujem.

Hardware však Microsoft doteraz vždy trafil. Síce len vo forme doplnkov ale priznajte sa, koľkí na ich klávesnice a hlavne myšky nedáte dopustiť. Kinect ste si kúpili snáď všetci, čo vás držia konzoly. A herná konzola? Tá pichla päsť do žalúdku neohrozenému Playstation.

Po naivnej podpore produktov cudzích firiem, koketovaní s rádobyzabijakmi iPadov sa objavuje Surface. Zhodnotil čosi, čo už mal vo forme obrovského kusu nábytku do podoby tabletu.

Bez prílišného sa naparovania sa o vystriedaní iPadu sa vtesnali medzi iPad a laptopy, ktoré ešte stále veria viac Windowsu.

Nevidím žiadny dôvod aby sa v tejto forme nezúčastnil PostPC éry aj Microsoft. Pokiaľ chytí uzdu do svojich rúk.

My sa budeme ešte chvíľu vzpierať, no môžeme si ešte stále vybrať.

Môže sa Vám ešte páčiť...