Tallinský experiment: Ako nie je stratová MHD zdarma

Niektoré veci sa zdajú zázračné, nemožné alebo stratové len preto, že do nich nevidíme. Také to zdravotníctvo zadarmo a všetkým. V skutočnosti zadarmo nie je, platíme si ho. To vlastne vieme, no hovoríme si, že niektoré zákroky sú nad príjmy postihnutých a tak je tento koncept jediný prijateľný.

Keď však ide o podobný koncept rovnej dane, tak je napríklad u mnohých ľudí podivne všetko inak. Nepáči sa im, že boháči majú takú istú daň ako oni. Alebo tvrdia, že sú ľudia, ktorí sú chudobní a tí sa cítia zle, že majú také isté dane ako hajzli zazobaní. Čo na tom, že matematika hovorí niečo iné. Čo na tom, že tí chudobní majú kompletne nulové dane. Ale čo už s tým, matematika a logika nie je pre masy.

Koncept mestskej hromadnej dopravy zadarmo nie je nič nové. Najčastejší argument proti nej je vlastne len jeden. Aj to pomerne hlúpy. Znie totiž, že nikde ho nemajú.

Obvykle sa teda spýtam akým spôsobom chce takýto človek spopularizovať MHD?

Obvykle vymenuje násilné spôsoby ako znepríjemniť (ako krásne to koreluje so slovom spopularizovať) iné spôsoby.

Pýtam sa aj ako je možné, že koncová (už dotovaná!!!) cena bežného lístka je výrazne drahšia ako náklady na iný typ dopravy a či práve v tomto nie je základný a zásadný problém.

Odpoveď je opäť taká… tiež nie populárna: tak sa uvalia poplatky a pokuty na iné ako jeho hlavou jediné správne spôsoby. Aj sa zákonom zakážu tie fuj zlé.

Nemám chuť na takto mysliace hlavy. Patria tam rôzni pomätenci, ktorí však majú dosť sebadôvery aby ako jediní ovplyvňovali správanie sa mesta voči jeho obyvateľom.

No a obvykle títo zmrdi sú vo významnej menšine a mesto si doteraz neuvedomilo, že má slúžiť väčšine svojich obyvateľov. Má zistiť, čo práve táto väčšina chce a tomuto vyhovieť. Bez kecov, že niekedy je obecný záujem iný ako záujem väčšiny. No… obecný záujem JE záujem väčšiny.

Dosť. Poďme do Tallinu. Tam majú svoj experiment. Páči sa mi, lebo jeho podstatou nie je ideologické či sektárske presvedčenie o fungovaní sveta. Takže žiadne namaľované biele čiary po zemi. Žiadne násilné prerábanie prirodzeného správania sa ľudí.

V Talline majú už pár mesiacov MHD zadarmo a nie je to charita. Koniec koncov tento koncept ponúkol svojho času aj Sulík. Dnes, keď sa mu rozpadáva SaS by možno mohol investovať čas na čele DPB. Ani on si ho nevymyslel z vlastnej hlavy.

Čo je podstata MHD zadarmo? V prvom rade mesto Tallin ale aj Bratislava (aj iné mesto) vie veľmi dobre, že v ňom pôsobia masy CP. Cezpoľných. Ľudí, ktorí platia miestne dane v inej obci či meste ale prakticky tam nežijú. Buď denne dochádzajú alebo si nevybavujú trvalý pobyt.

Lenže v tom meste pôsobia významnú časť svojej dennej aktivity. V podstate celú.

Tallin jednoducho povedal, že obyvatelia mesta majú MHD zadarmo (a ostatní NIE). Čo to znamená? Jednoduchý úkon prihlásenia si pobytu je odrazu populárny. Netreba k ničomu nútiť. Dokonca netreba nútiť tých ľudí chodiť MHDčkou. Oni len začnú platiť mestu to, čo už aj tak platia ale inde.

Mesto má zvýšené príjmy z miestnych daní. Tie si môže regulovať podľa aktuálnych potrieb. A ľudia majú pocit, že aj keď MHD nepoužívajú, môžu kedykoľvek počas dňa nastúpiť a previezť sa kamsi. Miesto špekulovania či ísť a ako. Za tento pocit to prihlásenie si pobytu stojí.

Nehovoriac o tom, že v rodinách sa to stane významnou položkou lebo časť rodiny môže MHD používať ako hlavný prostriedok k doprave miesto logisticky zložitého rozvozu.

Tallin tvrdí, že očakýva príjmy z miestnych dani, ktoré bohate pokryjú jeho MHD.

Môže sa Vám ešte páčiť...