Načo som ten laptop kupoval, keď potrebujem desktop?

Éra vraví, že desktopy sú vymódené. Laptopy sú to, čo všetci chcú. Tak mám aj ja jeden. A je silnejší ako môj domáci počítač. A neviem s ním vytrvale pracovať. Vadí mi.

thunderbolt-dock-front

Vadí mi to, čo vyznavačom laptopov nie. Jeho mobilita. A s tým ide všetko nanič. Nemá to pevné pripojenie k domácej LAN, tak sa šuchtám po WiFine. Preneste cez to zo desať gigabajtov.

Takže hľadám dock. Dokinu. Taký stroj, ktorý má v sebe kopec konektorov a na ne je ponapájané všetko, čo treba. Monitor, klávesnica, myška, všelijaké USBčka. A hlavne, môžem ten laptop k tomu rýchlo pripojiť. A na stole to nevyzerá ako po výbuchu serverovne. Čo najviac káblov mimo pohľad.

Dokiny rozdeľujeme na dva typy. Aktívne a pasívne. Potom ich môžeme rozdeliť na také, ktoré laptop aj ukotvujú alebo sú separátnou krabičkou.

Mňa zaujímajú oba typy, pretože oba môžu svojim spôsobom urobiť z laptopu desktop.

Pasívne preberiem rýchlo. HENGE DOCKS. Na rozdiel od púhych stojanov má premyslené uchytenie normálnych káblov k laptopu. Takže ten do nich vopchám a tento úkon aj pripája konektory.

Aktívne s ukotvením sú vospolok akési nanič.

Aktívne bez kotvenia sú možno výhodnejšie. Princíp je, že na stole je jeden kábel. Krabičku môžem schovať.

ZenDock nemá verziu pre Macbook Air. Je to totiž len akýsi konektor. Nanešťastie u Airu by museli byť dva.

MacDock je mimohry, je to sústava USB hubov a nič zrozumiteľné naviac.

Teraz prídu prijateľnejšie veci.

LandingZone je už premyslenejší a na pohľad ma odrádza možno hlúpym pripájaním ale najmä vypracovaním. Akási plastová biela vec.

Sonnet Echo 15 je riadne delo. Integruje snáď všetko, čo laptopom môže chýbať a to pomaly vrátane aj NAS, multimédiálnej výbavy. No ide z toho skoro strach. Ešte sa nepredáva a to ho diskvalifikuje.

Matrox DS1 nás dlhé mesiace naťahoval ale už ho predáva. Má dve verzie pre DVI a pre HDMI, čo spôsobí váhanie nad tým, čím sa vybaviť – potom musím uvažovať, aký monitor, však viete. Stojí 250 dolárov. Má to, čo potrebujem, pripojím ho na Thunderbolt. Potom má prípojku na Gigabitový Ethernet, dva pomalé USB a vpredu jeden rýchly. Dobre pôjde prilepiť niekde o spodok dosky stola.

Belkin Express Dock je asi hviezdou článku. Je to identický koncept ako má Matrox, no vyzerá o kúsok lepšie (pod stolom je to jedno). Má iba rýchle USB, výstup do monitora je Thunderbolt (s čím sa počíta, veď aj tak má laptop Thunderbolt). Stojí 300 dolárov.

A viete, čo vadí najviac? Neriešia napájanie laptopu.

Môže sa Vám ešte páčiť...