Elegán do mestskej džungle

Doposiaľ som nemal veľkú mienku o autách kompaktných rozmerov s výzorom SUV, predným náhonom a s pomenovaním „crossover“. Tento typ vozidiel mi vždy prišiel, akoby sa na niečo len hral a neponúkal žiadnu pridanú hodnotu. Mýlil som sa.

peugeot-2008-P1020713

Spoločnosť Peugeot oficiálne predstavila model 208 pred rokom na jar. Každý očakával, že bude nasledovať aj verzia kombi, ktorú pomenúvava označením SW. Tá neprišla a automobilka sa rozhodla prísť na trh s crossoverom.

Vychádzalo sa z predpokladu, že crossover vie ponúknuť a osloviť väčšiu skupinu zákazníkov. Takýto typ automobilu vie poskytnúť približne rovnaký kufor, ako malé kombi (objem batožinového priestoru 207 SW je 337l, objem batožinového priestoru 2008 je 360l).

Dokonca má aj rozmery podobné predchádzajúcemu kombíku (dĺžka 207 SW je 4045 mm, pri 2008 je to 4160 mm). To, čo nevie poskytnúť „SWčko“ je zvýšená svetlá výška (aby som neklamal, existuje aj verzia Peugeot 207 SW Outdoor, tá mala svetlú výšku cca 13 cm). V prípade Peugeotu 2008 je to slušných 16,5 cm.

To, čo predáva auta je častokrát dizajn. A keďže v prípade modelu 2008 pôjde hlavne o dámske publikum, platí to dvojnásobne. Ja som mal na testovanie vďaka importérovi Peugeot Slovakia model s 1,6 VTi (120k) v najvyššej výbave Allure.

Už na prvý pohľad je to elegán. S chromovanými prvkami sa v najvyššej výbavovej verzií nešetrí. Krytky hmloviek a spätných zrkadiel, spodné prahy dverí, lemovanie okien.

Ja osobne rád stylujem vozidlá a chróm sa rozhodne vyplatí na tmavé metalízy, ale v prípade 2008 mi to prišlo až príliš. Myslím si, že krytky spätných zrkadiel či prahov dverí v chróme sú zbytočné, zvlášť ak hovoríme o snahe drsného crossovera.

Takisto mi je záhadou dizajnový prvok vtesnenia predného nárazníka do predných reflektorov. Ak by šlo o možnosť ich ostreku, bol by to aj praktický prvok. Ale v prípade dizajnéra to bola len taká neškodná hra.

Chýba mi možnosť dokúpenia (bi)xenónových svetiel v opcií. Avšak celkovo pôsobí dizajn auta nadčasovo a spomedzi priamej konkurencie asi aj najštýlovejšie.

Je na škodu, že v ponuke má „ponuré“ farby. Aj keď to znie bláznivo, jeho prototypy v matnej krikľavo žltej či oranžovej boli sexi.

Interiér je podobný modelu 208, s ktorým zdieľa aj niekoľko prvkov. Ak je pre niekoho dôležitým kritériom otázka tvrdých a mäkkých plastov v interiéri, tak vedzte, že v prípade 2008 vo výbave Allure je to mix oboch typov plastov spolu s karbónovými detailmi.

Vtipnú vsuvku máme za sebou, teraz už skutočná praktickosť.

Prvou vecou, ktorá vyvolá nepokoj u neznalého, je kombinácia malého volantu a budíkov so združeným displejom nad nimi. Kým pri 208 mi tento detail vadil, tu mi príde vyšším posedom za logický. Volant sa dá prispôsobiť a na budíky je veľmi dobrý výhľad.

A navyše, tak ako mám head-up displej pri Peugeote 508, aj poloha grafického displeja medzi rýchlomerom a otáčkomerom je v dobrej viditeľnosti pre vodiča. Vôbec sa nemusí pozerať cez volant na rýchlosť, má ju priamo pred sebou. A keďže sa na tomto displeji zobrazuje aj navádzanie pri navigácií či tempomat, ide o dobré riešenie.

To sa nedá povedať o síce dobrej, ale na ovládanie zložitej navigácií. Po necelej polhodinke sa so systémom spriatelíte a on sa spriatelí s vašimi mobilnými zariadeniami.

Akurát, pri prehrávaní skladieb cez bluetooth nepoznal pár slovenských znakov. Navigácia bola priehľadná, avšak bez slovenského jazyka.

Čo mi jemne vadilo boli tlačidlá pre automatickú klimatizáciu. Pre navýšenie či znižovanie teploty tlačíte plochým tlačidlom akoby z lietadla hore či dole. Orientujete sa podľa červenej a modrej farby.

A krátka otázka – kde sa nachádza ovládanie vyhrievania predných sedadiel? Áno, je na boku sedadla po vodičovej ľavej ruke a spolujazdcovej pravej. Má 3 stupne, ale tie prakticky počas zapnutia pri jazde nemáte možnosť vidieť. Krásne nepraktické, zvlášť ak v zime nosíte rukavice.

Ale aby som nehanil, je potrebné pochváliť zvuk JBL reproduktorov. Naozaj na jedničku.

Apropo, praktickosť a posed. Príplatkové sedadlá v koži majú príjemné bočné vedenie. Takto má byť formované sedadlo. Ale auto je stavané pravdepodobne pre vodičky. Počas šoférovania som si búchal ľavé koleno o madlo dverí.

Odkladacích priestorov je o kúsok viac ako žiadne. Do dverí sa vmestí 1l fľaša. Vpredu sú dva odkladacie priečinky pre politrové poháre či plechovky nealkoholických nápojov.

V kastlíku je miesta pomenej, lebo je tam menič na CD. Pri formovani auta sa asi od začiatku počítalo s jeho hlavným využitím v meste.

Malým príjemným detailom je, že ak si neobjednáte panoramatickú strechu, tak si v nastavení v cez dotykový displej môžete dať nočné osvetlenie stropu. V noci tak nad sebou majú jemne svietiace čiary. S podobným riešením stropu som sa stretol pri modeli Opel Adam.

A aby bolo luxusu ešte viac, predný aj zadný cestujúci majú vo výbave Allure aj podsvietenie nôh.

Na zadných sedadlách je dobrý posed aj pre dospelých. Máte dostatočný priestor pre nohy aj za sedadlom šoféra. Trocha horšie je to na šírku. Traja ľudia sa vmestia len núdzovo. Avšak, tento problém je dnes už pri viacerých automobiloch nielen kompaktnej triedy. Model 2008 je teda vhodný pre 4 cestujúcich. Bodka.

Kufor má rozmer 360l. Je to lepší priemer vo svojej triede. Auto nemá žiadnu vysokú nakladaciu hranu a poľahky do neho vmestíte aj detský kočík s vaničkou. Čo sa dá vytknúť je zle riešené plató. Nedá sa zasunúť dozadu, len jemne prelomiť v tretine. Škoda, lebo priestor by sa dal využiť omnoho efektívnejšie.

Ako som spomínal, na moje želanie som testoval benzínový 1,6 Vti so 120k. Motor je momentálne tým najvýkonnejším v ponuke a poskytuje jemne nadpriemerný výkon na tento typ auta. Myslím si, že ak si kúpite aj slabší benzínový trojvalec 1,2 Vti s 82k či naftový 1,6 eHdi s 92k, neurobíte určite zle.

je určené hlavne do mestskej džungle

Pri tomto motore som očakával podvedomo už 6 stupňový manuál. Sprevodovaný bol na 5 dlhých ale presných stupňov. Spotreba v meste pri zapnutej klímatizácií a rádiu bola na úrovni 8 – 8,3l, mimo mesta cca 5,2 l. Odhlučnenie motora by mohlo byť subjektívne lepšie. Auto je asi flegmatik, nevytočíte ho len tak ľahko.

Automobil malo obuté pneumatiky 16“ – 175/60. Nemal grip control. Napriek tomu som si s nim pojazdil aj po lesných cestách a poli. Auto sa v suchom teréne správalo stabilne. Odspodu som nepočul žiadne veľké nárazy. Rovnako, v meste nemalo žiaden problém vyjsť na obrubník bez typického škrípavého zvuku o spodok auta.

S autom som sa zžil na krátke tri dni. Pojazdil som si na ňom asi 400km. Pre koho je? Svojimi rozmermi, svetlou výškou a veľkosťou kufra je určené hlavne do mestskej džungle. Cieľovou skupinou sú teda mladé rodiny s jedným či dvoma deťmi.

Viem si ho ale aj predstaviť aj ako auto pre staršie páry, ktorým ponúka dobrý vyvýšený posed a postačujúci vnútorný priestor. A určite by som ho dal aj ako konkurenta pre hatchbacky nižšej strednej triedy, kde vie zaujať hlavne lepšou cenou.

Na svoje si prídu aj vodiči, ktorí doposiaľ vlastnili SX4 s predným náhonom či Ford Fusion. Oproti ich predchádzajúcim vozidlám získajú väčší priestor a auto s kvapkou elegancie.

Pri pohľade do cenníka odporúčam pre prevažne mestských vodičov a tých čo najazdia do roka pod 15.000 km motor 1,2 Vti (82k) Active aj s paketom Active Plus. Všetko s oficiálnou cenou pod 14.000€.

Ušetríte na poistke, auto má dobrú spotrebu, výbavou je to už lepší štandart. Ak by ste dochádzali do mesta či auto využívali aj na jazdenie na ryby, dobrá voľba je 1,6eHDI (92k, 5M) Active s rovnakou príplatkovou výbavou za cenu cca 16.700€.

Veľkými pozitívami auta je jeho šarm, dobrý pomer kvalita-cena a kvalitné dielenské spracovanie.

Môže sa Vám ešte páčiť...