Nezakazujte zoom na vašom webe tabletom a smartphonom

Postavili ste web. Odporúčam vám dať si do úloh jeden bod. Zoberte si tablet, otvorte Safari, načítajte si to. Otvorte nejaký článok. Dvakrát prstom ťuknite na text článku. Malo by sa to nazoomovať – text na celú šírku okna – s webstránkou sa nič nestane, len sa „priblíži“ a naroluje tak, aby bol presne vidieť práve ten text. Verte mi, veľmi užitočná vec. Preto mám rád tablet. Lenže niektorí ste neuveriteľní sabotéri.

pinch-to-zoom

Z nejakého mne neznámeho dôvodu zamykáte zoom vašej stránky. Nejde ju prstami nazoomovať, nejde si dvojťukom zväčšiť práve ten stĺpec textu, ktorý ma zaujíma.

Iste, sú isté špeciálne dôvody, kedy webová aplikácia nefunguje dobre nazoomovaná.

Web sa tým nijako „nerozbíja“, žiadne prvky sa nepreskupujú, neprekrývajú. Všetko je pixelperfect. Preto mi nejde do hlavy žiadny dôvod, ktorý k tomu ľudí vedie.

Budem konštruktívny a budem chápať, že veľká väčšina prevádzkovateľov WordPressov si šablónu zoženie, kúpi, dá urobiť. Preto vašou úlohou má byť kontrola tohto bodu.

Otvorte si admina svojho WordPressu. Ťuknite na Vzľad, tam Editor. V pravom stĺpci nájdite HEADER.PHP (aspoň väčšina šablón). Ak to nebude ono, kontaktujte autora šablóny alebo pána Googla.

V každom prípade aj keď som netrafil súbor, hľadajte nejaký takýto riadok

[code]<meta name="viewport" content="width=device-width, user-scalable=no" />[/code]

To podstatné, čo zakazuje zoomovanie je to user-scalable=no a máte dve možnosti.

Zmeňte no na yes.

Vymažte celý tento riadok. Defakto je nepotrebný a využíva sa skôr v špeciálne stavaných webstránkach, ktoré su funkčné len na tabletoch. Bežné weby to potrebujú len výnimočné, skôr vôbec.

Prosím, nesnažte sa mi to nejako vysvetľovať, zdôvodňovať, ozrejmovať, čo kedy vám ako mohlo vzniknúť. Nie je účelom článku diskutovať o tupom alebo ostrom konci vajca. Pokiaľ potrebujete technicky poradiť s doriešením na vašom konkrétnom webe, lebo môj návod nepomohol, váš prejav je vítaný.

Môže sa Vám ešte páčiť...