Apple, Online Store, APR, GSM operátori v CZ a SK: rozdiely

Apple, iPhone: Rozdiel medzi CZ a SK je najma v sposobe distribucie tovarov. V SK je stale stav aky mali v CZ pred prichodom Online Store (tovar cez OFICIALNY eshop Apple).

hero_mba_11

Takze iPhony sa kupuju u GSM operatorov. To samo o sebe prinasa niektore specifika: najcastejsie operator NEDOVOLI nakup iPhone za „applovsku“ cenu bud VOBEC alebo az o hodne vela tyzdnov neskor. Miesto toho svoj predajny system zamotava do „upgradu“ sluzieb a nuteneho zavazku na rok, dva ci tri. Najcastejsie teda zneuzivaju dopyt po telefone na manipulaciu s ludmi. Preto osobne mam velmi velku averziu k dotovanym mobilom „cez operatora“ a zludovelym predstavam, ze ak im skonci „uvazok“ MUSIA ho ihned predlzit. Trpia omylom, ktory im svet GSM vsugeroval, ze bez zmluvy nemozu fungovat. iPhone to len zvyraznuje.

Druhy kanal su APR. To su nezavisle firmy, ktore zmluvne s Apple predavaju ich tovar. Obvykle sa snazia posobit ako predajne Apple – kopiruju ich model. To funguje u pocitacov, tabletov pomerne dobre – ceny su zvacsa identicke ako u Apple. Nie tak iPhone. Nie je neobvykle, ze vam APR z bojvie akeho zdroja ponuka iPhone a o dve mozno aj tri stovky (eur) drahsi ako je cena od Apple.

Takto to ma postavene aj CZ, no maju jeden bod k dobru. Apple im sfunkcnil svoj eshop (Online Store) a tym padom PRIAMO predava svoje veci koncovym zakaznikom a SVOJE ceny. Vratane iPhone.

Nekupujete teda Apple hardware cez prostrednikov ale mozete nakupit priamo u Apple.

Rozdiel je obrovsky, mozno by sa vam zdalo, ze ked si kupite iPad v niektorom z retazcov predajni elektroniky, ci u APR, ze je to v podstate jedno. To iste, ze ak si kupite iPhone u operatora v dotovanej „zlave“.

Prave historky z reklamacii potvrdzuju, ze rozdiel tam je. A dost velky.

PS: ja viem, bez makcenov a dlznov. Chce sa TEBE ich doplnit? Nie? Tak neries.

Môže sa Vám ešte páčiť...