Idiotský návrh fungovania knižníc multimédií

Mám multimediálny prehrávač. Funguje buď v režime „ukazujem ti súborovú štruktúru“ a budem to robiť najhovadskejším ajťáckym spôsobom – reálne názvy súborov, nerďácke zoradeňe podľa abecedy a podobné blbé nápady pchané do spotrebnej elektroniky. Alebo mám akýsi pokus o multimediálne centrum a prakticky každé z nich má jeden problém. Aktualizácia knižnice.

tellmemore

Vždy to má buď nejaký autoscan, kedy si v istom okamihu software povie a idem scanovať, čo bude robiť kľudne niekoľko minút. Buď je hovado a zablokuje rozhranie alebo aspoň slušne vyťaží stroj do nepoužiteľného stavu.

Prípadne má len funkciu na obehnutie diskov a stačí mať pár sto súborov a máte postarané.

Ak máte na disku slušný pohyb, tak ste s takýmto prístupom v prdeli.

Prekristovebožie rany, tak ja skúsim popísať princíp akým fungoval Taimador. Môj hlúpy skript, ktorý prekryl rozhranie v Popcorn Hour A110 a ktorý nemôžem nasadiť v novom A400.

V prvom rade, žiadne „scanovanie disku“, síce som ho nakoniec nakódil ale len ako doplnkovú funkciu pre moje odlaďovanie Taimadora.

Taimador som jednoducho spustil, pokusne som zistil, že mu nerobí problém obehnúť zložky. V skutočnosti som si len zaviedol systém, že na disku som určil zložku pre seriály a striktne som každý seriál ukladal do podzložky s jeho názvom.

Taimador potom len obehol tieto podzložky, názov zložky bol názov seriálu a tento použil najprv na overenie, či má informácie o seriáli (covery, fanarty, informácie…) už na disku. Jednoduchá súborová operácia – if exist nazov.txt, if exist nazov.jpg… chápete? Žiadna pridrbaná databáza, žiadne hranie sa na veľkého programera.

Ak tieto súbory nenašiel, tak sa nič nedialo – zobrazil som poloprácne obrazovky seriálu (filmu). Na nej som mal tlačítko „update“ a mohol som okamžite ručne spustiť stiahnutie tých vecí z TheTVDB.

Mojim zámerom bolo to ešte viac automatizovať a to tým, že by som do jedného súboru ukladal „úlohy“ k stiahnutiu. Ono to defakto všetko boli skripty linuxu spúšťajúce wget. Źiadna vysoká škola idiotjavadebilopingu.

No a to by som nejako skúsil spustiť napr. pri zapnutí Popcornu alebo „niekedy“.

Zásada teda bola, že ak sa mi hodne na disku striedajú súbory, je idiotina musieť si „updatovať“ knižnicu. Resp. radšej uvidím generický coverart a generický názov seriálu ako NIČ. Naviac takmer žiadna z tých hlúpostí bez kompletnej aktualizácie knižnice nevedela z názvu súboru vydolovať poradie dielu seriálu.

Naviac, čo bolo v zložke seriálu, som považoval za súčasť seriálu aj keď názov súboru bol len s01e10.mkv! Scanovátka blbomátorov sa nevedia zniesť s blbými názvami.

A ešte som nevidel poriadne v žiadnom z tých úžasných XMBC, NMJ a pod., že by mi ešte pred spustením filmu dal na vedomie, že koľko to má audiostôp, či to má a aké titulky. Nebodaj by som si mohol nacvakať aké titulky chcem, akú audiostopu a až potom spustiť film. Neustále aj dnes ako idiot nacvičujem tlačítko PAUSE, aby som rýchlo film prepol do iného jazyka.

A ako potrebuje divák rozhranie multimediálnej krabice? Nový diel seriálu? Daj mi o tom vedieť. Ešte nemá titulky? Tak zahuč skôr ako si ho spustím a pol minúty pozerám! Viem správne zoradiť diely seriálu podľa LOGIKY? Urobím to a nepýtam sa, nežiadam scanovanie s internetom! Viem, že ten diel bol celý prehraný? Tak nečakám a označím ho ako pozrený. Prerušil pozeranie? Pripomínam mu to nenásilne, že aha, tu je pauznutý rozpozeraný film!

Tak milí debilomenti programátorskí, nerobte tie software metódou „urobím to pre nich tak, ako si JA myslím, že by to mali po správnosti používať“, čiže „ak chce pozerať film, musí si prístorj k tom u najprv pekne vo viac krokoch pripraviť“. A hlavne aby každá z tých idiotských činností čo najviac otravovala na obrazovke a naťahovala čas ovládaním z rozhrania.

Nie. Ja mám multimediálnu krabičku. Tá sa má vysporiadať s obsahom disku samostatne. Nemá ma otravovať s tým, že JA mám do toho aktívne vkladať doplnkový obsah.

Písané počas Rescanningu LOKÁLNEHO disku prehrávača A-400. Dopísané v 15 percentách progresu. Dvakrát reštartované po zaseknutí.

Nasrano písané.

Môže sa Vám ešte páčiť...