Pár slov k novému Samsung Galaxy S5

Spolu s novým fit náramkom Gear Fit som dostal na otestovanie aj najnovšiu vlajkovú loď medzi smartphonmi od spoločnosti Samsung. Keďže som už niekoľko predošlých modelov tohto mobilu mal v ruke, pokúsim sa opäť na to pozrieť nejako inak ako obvyklým nudením recenziou.

Samsung_Galaxy_S5_vs_Samsung_Galaxy_S4

Nové SGS5 je veľké. A to naozaj. Nie až tak ako paličkové modely Samsungu, no aj tak ho už kľudne volajte ako to… fablet. Či tak akosi.

Dizajn smartphonov Samsungu sa už tak zjednotil, že sa už moc nepokúšam o popisovanie jemných rozdielov a neužijete si, pokiaľ trpíte na občasné dizajnérske novinky.

Zrýchlene: je to klasická Samsung konštrukcia so silne zaoblenými rohmi, rámom s vrúbkovaním skoro by som povedal až retro. Tenký plastový odlúpiteľný zadok a ešte stále vymeniteľná batéria, ktorá ešte stále kryje sloty. Nebudem plakať nad tým, že už by sa mohli SIMky dať meniť bez rozloženia lega po stole.

Pocitovo sa mi z predošlých modelov páčila najviac dvojka a potom predposledný model. Ten istý pocit trošku odmieta tento nový model ako príliš málo pútavý na to, aby som sem písal, že sa musíte zbaviť svojich terajších Samsungov. Vlastne netreba.

Možno to však Samsung skúša čítačkou odtlačkov, meraním pulzu bleskom foťáku, no ani jedno v skutočnosti nepritiahne. Čítačka funguje inak ako na iPhone 5S. Musíte prst po centrálnom hardwarovom tlačítku POTIAHNUŤ a to je zdroj dvoch mojich výhrad:

1. až také bezproblémové to nie je, občas ho proste nerozpozná ale možno mi chýbal cvik,

2. samotný pohyb prsta je nepraktický a neviem si dobre predstaviť robiť to inak ako držaním mobilu v jednej ruke a načítavaním prsta druhej ruky. Teraz si to skúste na svojom mobile. Že to je neprirodzené?

To je dôvod, pre ktorý sa neoplatí mobil meniť. Nepostrehol som ani moc ďalších možností na využitie čítačky v prostredí telefónu.

Meranie pulzu je už nakoniec len taká hračička, ktorú ani neberiem nejako vážne.

Ako prvé som do mobilu nainštaloval Clash of Clans. Táto hra slušne nahreje aj môj iPad Air a ani v SGS5 nebola výnimkou. Telefón sa citeľne zahrial.

Práve tu som však objavil ergonomický nedostatok. Vpravo a vľavo hardwarového tlačítka sú senzorové prvky vyvolávajúce ďalšie funkcie. Jedno prepína zoznam spustených aplikácií.

Po otočení mobilu naležato do polohy hernej konzolky som si neustále palcom aktivoval túto funkciu. Pri CoC to vadilo ale našťastie sa hra vždy spamätala.

Ak by som to mal riešiť klasickou hrou na Lego, tj. hľadaním prílepku do systému, ktorý mi vypne tieto tlačítka, tak by som musel poznamenať, že načo tam teda vôbec sú…

Práve tento jediný bod je to, čo posunulo predošlé modely Samsungu nad tento.

Naopak ak by som hľadal plusy, ktoré chcete odomňa vedieť, tak poďme na ne:

1. rýchlosť, nebudem skúmať, čo v tom je, jednoducho to šlape,
2. výdrž batérie na spodnej hranici prijateľnosti,
3. veľkosť obrazovky pre tých, čo neprišli na chuť noseniu tabletu a chcú mať jediné zariadenie (aj keď ja osobne mám radšej tablet doma v dosahu zo sedačky),
4. sila značky najprestížnejšieho výrobcu Android zariadení,
5. notoricky opakované dielenské spracovanie prístroja,
6. jasný fakt, že obrazovky má Samsung TOP a nemusíte skúmať, porovnávať.

Cena prístroja sa hýbe kdesi na úrovni iPhonov, čo je svojim spôsobom dosť pre každého, kto meni smartphony po prvých dažďoch. Práve preto by som premýšľal, či by som s týmto modelom vydržal také štyri roky.

Moje oči sa upierajú na tradičnú zmenšenú verziu SGS5 mini, ktorá bude podľa mňa opäť praktickejšia pre širšiú cieľovku.

Tentoraz mi je to trošku ľúto, no pozitívom Samsungu je vždy široké a často obmieňané portfólio modelov, čo je vyžadované svojskou klientelou Android fanušikov. No pre nich je zároveň aj trošku drahší ako by snáď čakali.

Môže sa Vám ešte páčiť...