Vy ste admin mojho pocitaca? Dakujem, nepotrebujem.

na google diskutujem s par… no povedzme sa volaju admini. tazko sa mi to pomenuva takto, lebo v skutocnosti su to operatori active directory spravujuci to, ake konfiguracie sa tlacia na koncove stanice.

20140516-181807.jpg

Pre kontext: diskusia vysla z nolistu odporucam precitat a pochopit, kto to pise, co pise a hlavne co naozaj chce. nie to, co si vy myslite, kto to je, co napisal podla vas a co ste si vymysleli, ze chce.

ich predstava je ala 90te roky. windowsy jebnute ako septik plny po strop, uzivatelia este viac.

takze metoda ako uriadit bandu blbov za pocitacmi je vsetko im zakazat, comu sa windows uspesne brani.

po case maju na to konecne nastroje a teraz roky vyvijaju sadisticke pravidla ako zakazovat ludom cokolvek, co nepasuje do ich predstav spravneho pouzivania pocitaca a zamedzovani pohodlia prace s nim.

obrnuju sa idiotina i ako, nemozu mat preboha moznost robit to a tamto.

viete… po rokoch som presiel od toho mantinelu nazoru, ze ti po forme su nesvojpravni kreteni, co cielene dojebavaju mnou vymazleny system a naviac ho pouzivaju inak ako som si predstavil ja ako jediny spravny.

presiel som k predstave, ze neexistuje jednotny laicky pouzivatel, ktore u sa musite postarat aj o toaletak.

vo firme mate aj ludi, co by tu „admincinu“ v pohode zvladali, minimalne ten stroj pred sebou, dokonca su Tiez ajtaci, len sa nevenuju blbnutiu s windowsom.

castokrat si takito admini neuvedomuju, ze tito pouzivatelia maju doma pocitac dlhsie ako je ich aktivna kariera admina a za cely ten cas k nemu nepotrebovali ziadneho majstra predpisujuceho im gpo.

Chcem tym povedat, ze dik, ten pocitac pred sebou si uriadim aj sam, mozno vas poprosim o uskladnenie image diskov.

No a tento nazor zacina vo mne prevladat s tym ako pozorujem systemy schopne behu aplikacii v samdboxoch ako prirodzenost samotneho OS.

Pred 10 rokmi by som sa rehotal nad myslienkou, ze vp vacsej firme sa neda fungovat s inym ako nasekanym hardwarom (coze kancelarsky stroj na excel pouzivam na beh photoshopu, strih videa a pod. lebo iny „neni“), uz ma ziadny pomateny admin nepresvedci, ze sa neda trebars prezit hocaj na uplne inej platforme ak ju povazujem za produktovnejsiu pre moju pracu vo firme.

jeho ulohou uz nie je mi v gpo tlacit zmenu hesla kazde dva tyzdne. ale zaclenit stroj tak aby som mohol pouzivat spolocne zdroje. aj tak je vacsina prepojeni na urovni webapps a smb (viem, zjednodusujem).

Viem, ze toto je nazor, ktory sa tazko prehlta lebo ho sprevadza panika chaosu a anarchie. Ide ale len o vyber toho, ci moze, od ietnut sluzbu starostlivosti o koncovu stanicu ja alebo to necham na inych.

Môže sa Vám ešte páčiť...