Belkin Thunderbolt Dock

Žiť na stole s laptopom je ilúzia. Po prvé v tom, že sa zdanlivo „uprace“ ten nevzhľadný desktopový počítač s káblami. Po druhé v tom, že sa ušetrí miesto. Ani jedno neplatí.

thunderbolt_primary-100036035-orig

Na rovinu, mať spojenú klávesnicu s monitorom a myškou (touchpadom) je zlo.

Takže skúšaš najprv externú klávesnicu a myšku. Káblová je prvá špageta a tak ideš po rádiovkách ale tie treba tiež na strane počítača kamsi pripojiť. Jediné znesiteľné je ak nepotrebuje nič. Ale také bývajú len bluetoothové zariadenia.

Potom príde na rad monitor. Tam sa káblom vyhnúť nedá. A viete, že ak chcete mať laptop na stole, tak potom z neho visí niekoľko káblov.

Čo však s USB zariadeniami. Najhoršie riešenie je pripájať ich dokola laptopu. Áno, lebo ste si kúpili srandu s piatimi portami dokola celého laptopu. Vyrobili ste si práve ježka na stole.

Potom je tu ešte externý HUB ale ten tiež nepotiahnete kamsi mimo stôl.

Posledný je samozrejme externý disk lebo v laptope nie je toľko miesta.

No a záver je, že kým s desktopom ste mali malý a prázdny stôl: bezdrôtová klávesnica, myš a monitor, tak s laptopom sa neviete pohnúť.

Ako tak znesiteľný nápad je potom dokovacia stanica. Buď špeciálne pre váš laptop – zacvaknúť a nakopne sa to už ako desktop alebo ako nejaká krabička. Prvé riešenie vás núti mať to obvykle na stole lebo nakoniec používate otvorený monitor laptopu. Takúto dokinu ťažko zamaskujete.

Ja mám maličký macbook air a preň existujú dve krabičky: Matrox a Belkin. Po dlhom zvažovaní som kúpil Belkin Thunderbolt Dock. Pozor, rovno kupujte Thunderbolt kábel ale minimálne metrový (radšej dvojmetrový – pre lepšie skrytie Belkin doku v stole).

Vytknem hneď pár detailov:

  • málo USB portov: tri sú málo, potrebujete nastálo externý USB 3.0 disk, potom minimálne jedno iOS zariadenie (ja mám hneď dve), ideálny počet by bolo päť portov,
  • veľký zdroj
  • krabička nie je moc pripravená napr. na namontovanie na spodok dosky stola
  • žiadne káble: Belkin sa spolieha na to, že ma to neprekvapí a kupujem si kabeláž spolu s tým ale opak je pravdou – musel som sa po internete dohľadávať, že skutočne tam nie je nič. Pritom minimálne Thunderbolt kábel byt tam mal byť POVINNE!

Lepšie veci:

  • funguje,
  • Gigabit je primerane rýchly,
  • USB je veľmi rýchle,
  • naozaj k laptopu pripojím len Thunderbolt a napájanie.

Keby som si mal niečo želať: aby sa vyrábal stojan, ktorý by skryl dock pod laptop a aby káble šli spodkom. Aby to malo viac tých USB portov. Aby sa prípadne dali pripojiť dva počítače a prepínať medzi nimi. Aby poznal Bluetooth klávesnicu a myšku, takže pre počítač by komunikovali cez Thunderbolt. Aby vedel zapnúť a vypnúť počítač.

Môže sa Vám ešte páčiť...