Slovensko Pay prakticky Apple

Jablkovými komunitami roky platí niekoľko nárekov. Nemáme Apple Store, nemáme Online Store, nemáme slovenskú Siri, nemáme Apple Pay. Nemáme toho ešte viac, no plač za platenie pomocou telefónu či hodinkami je realitou.

Apple Pay je akýsi medzikus medzi platobnou kartou, ktorú vám vydáva vaša banka. Túto kartu si vo svojom prístroji „zaevidujete“ a potom iPhonom či pomocou Watch platíte úplne rovnako ako bezkontaktnou platobnou kartou.

Poviem hneď svoj osobný názor: platiť iPhonom sa mi príliš nechce. Mám na to niekoľko dôvodov: nemávam ho v ruke, nemávam ho ani poruke (nie som vačkovec). Preto mi je o niečo ťažšie loviť mobil a tak nejako vôbec ho vyberať von. Iná káva je však Apple Watch. Až s nimi je to zaujímavejšie. Dovtedy by som si naďalej v pohode žil s bežnou bezkontaktnou kartou. Tá je totiž menšia než mobil.

Apple Watch sú však na ruke a sú prakticky vždy pohotovejšie ako platobná karta.

Zdržanie Apple Pay nie je asi potrebné komentovať, patrím však k ľuďom, ktorí neobviňujú nikoho. Viem si totiž dobre predstaviť niekoľko vážnych dôvodov. Jedným z nich sme vlastne aj my klienti. A bodka.

Dnes už však Apple Pay máme. K tomu však prichádza najväčší háčik. Podpora nie je automatická a samozrejmá. Nestačí mať platobnú kartu jedného z dvoch svetových vydavateľov kariet. Musí byť vydaná takou bankou, ktorá spolupracuje s Apple. A týchto bánk je len niekoľko.

Moja praktická rada je však táto: neopúšťajte svoju banku kvôli Apple Pay. je možné, že sa u svojej hlavnej banky tak skoro nedočkáte, no i tak je to slabý dôvod. Na svoju banku ste mali svoje dôvody, tie sa nezmenili. Nezmenili sa ani tie ostatné banky. Pridanie Apple Pay by nemal byť dôvod kompletný útek z jednej banky do druhej.

Omnoho praktickejší pohľad je však ten, kde figuruje vaša neprekonateľná túžba mať Apple Pay. Ja som sa k tomu rozhodol až po zvážení, že moje Apple Watch naozaj budú praktické pre mnohé prípady.

Takže v tomto momente hľadáme spôsob. V zásade máte jasný výber. Zoznam podporovaných spoločností (nielen banky) pre Apple Pay asi poznáte. Ja by som vam ponúkol nejaké scenáre.

Prvý scenár je, že vám príde praktické a užitočné mať sekundárny účet. Jeho zostatok bude nízky a vaše platby budu mať nízke sumy. Zároveň vám nebude prekážať dotovanie sekundárneho účtu.

Tento model má mnoho výhod. Jedným z nich je ten, že okrem platenia pomocou Apple Pay takýto účet radostnejšie poskytnete pri platení po internete. Na vyššie sumy máte odložený hlavný bankový účet a asi by som sa nezbavoval ani platobnej karty k nemu.

Ak sú sumy zostatku na sekundárnom účte nízke – skôr niečo ako vreckové, tak mám najlepšieho kandidáta.

Revolut

Je to subjekt pôsobiaci v UK. Tu musím trošku opraviť dojem získaný recenzentami. Revolut nie je cestovateľská platobná karta. Je to lowcost účet vedený v EUR a pôsobí inovatívne. Prekvapí všeličím, no pre náš účel si stačí stiahnuť v AppStore Revolut.app, spustiť ju, založiť si konto. Budete potrebovať svoj občiansky preukaz (doklad), ten aplikáciou odfotíte. Potom si aplikácia vypýta vašu „selfie“. Do pätnástich minút máte svoje konto, máte virtuálnu platobnú kartu a pomocou svojej terajšej platobnej karty hlavnej banky nadotujete Revolut účet. Toto je bezkonkurenčné a odporúčam to všetkým, kto to chce používať na drobné platby s pravidelným dotovaním tak nízkymi sumami, ktoré vás nikdy nezruinujú.

Musím tu totiž podotknúť, že vlastnícka spoločnosť nie je tak úplne dôveryhodná pre orgány dohliadajúce na banky v EÚ. Takže treba pamätať, že si dobre premyslite aký bude váš model použitia Revolut.

Pretože Revolut nemá žiadne podmienky na výšky prevodov, počty platieb a iné veci, môže byť pre vás Revolut záložným spôsobom platby pri akomkoľvek probléme, kedy nemôžete alebo nechcete platiť svojim obvyklým spôsobom.

mBank

Po príchode Apple Pay som teda zvažoval túto cestu platenia a moja voľba padla na mBank. Ich účet je s dostatočne prijateľnými podmienkami v rámci poplatkov. Musím mať na pamäti, že mesačne musím urobiť platby v celkovej sume nad 70 eur. To znamena, že platobnú kartu mBank nemôžem odložiť a používať príležitostne. Musí sa stať mojou hlavnou kartou pre bežné bezkontaktné platenie.

Opäť však musím účet v mBank pravidelne dotovať. Životná zmena môže byť to, že si spočiatku musím odhadnúť moje mesačné výdaje a podľa toho ho dotovať. Chce to teda možno si sadnúť nad svoje výdavky, určiť si sumu a túto po výplate oddeliť a odoslať do mBank.

Tu by som možno dal praktickú radu. Ako prvú dotáciu dajte radšej dvojnásobok. Na konci mesiaca nebudete musieť premýšľať nakoľko sa znížil disponibilný zostatok.

Ako sa zriaďuje mBank? Zložitejšie ako Revolut. Na webe všetko povypĺňate – vrátane žiadosti o platobnú kartu – ale výsledkom je pozvánka dostaviť sa na obchodné miesto mBank. Tam podáte občiansky preukaz a podpíšete niekoľko papierov.

Potrebujete úplne bežné mKonto a k nemu úplne bežnú platobnú kartu. Nepotrebujete kreditnú kartu – samotný model použitia je totiž podobný úverovému systému – neustále dotujete.

Na platobnú kartu zabudnite. Ide totiž po svojej trase – dostanete ju poštou. Počítajte s desiatimi dňami.

Po príchode platobnej karty si pozrite ten priložený papier – kartu treba aktivovať. Čaká vás teda kopec potvrdzovacích SMS.

Veľmi dôležité je vedieť toto: prvú platbu musíte urobiť ZASUNUTÍM platobnej karty do POS terminála.

Spomínam si, že ma trochu potrápilo webové rozhranie – po návšteve obchodného miesta mi dali dočasné konto na aktiváciu. Pre prehliadač, ktorý neustále ponúka uloženie hesiel je to neprekonateľná prekážka a musíte byť pozorní. Preto si k práci tohto typu berte poznámky a zapisujte si všetko – heslá, kontá, PINy.

Zhodnotenie Apple Pay

Vlastník Apple Watch by asi nemal Apple Pay ignorovať. Je to naozaj pohodlné, prijemné, bezproblémové a objektívne lepšie platenie ako pomocou platobnej karty. Samozrejme iba na miestach s POS terminálmi.

Platby na internete, bezhotovostné platby vám to nijako nezlepší ani nezmení.

Ako sa platí? Najskôr venujte čas aplikácií Wallet. Musíte to urobiť tak v iPhone ako aj v aplikácií Watch v iPhone. Nastavte si všetko, čo potrebujete. Je tam niekoľko možností, ktoré musíte poznať.

V podstate môžete „zabudnúť“ na svoju platobnú kartu, na PIN k nej. Naopak musíte si možno viac zabezpečiť iPhone a celkom iste Apple Watch. Apple Pay už nefunguje ak nemáte aktívny PIN pre otvorenie Apple Watch. Ten možno teraz nemáte, no po jeho zapnutí vás už budú Apple Watch občas otravovať. Nemýľte si PIN do Apple Watch s PINom do telefónu či k platobnej karte. Dôkladne si usporiadajte tieto nové informácie. Používajte šifrované úložiská informácií, hesiel a PINov.

Pred platbou na hodinkách dvakrát stlačím podlhovasté tlačítko. Zobrazí sa karta. Otočím hodinky obrazovkou k snímaču POS terminálu.

Niektoré zdroje na internete tvrdia, že pri platbe nebude požadovaný PIN, ktorý by ste naťukávali do POS terminálu. Samotný Apple však upozorňuje, že táto možnosť existuje. Ja tvrdím, že je to tak vecou obchodníka či nastaví nejaký limit sumy nad ktorú bude požadovať PIN k platobnej karte. V tejto chvíli však naozaj platí, že pri platení pomocou Apple Watch (Apple Pay) POS terminál nepožaduje dodatočné vloženie PIN.

A toto je veľmi príjemná výhoda – nemusíte sa trápiť s pocitom, že niekto sleduje aké čísla naťukávate. V tomto je prechod na Apple Pay skutočne výhodný a užitočný.

Zhodnotenie výhod Revolut a mBank

Nie je rozdiel medzi platením pomocou Revolut alebo mBank. To aby sme si to vyjasnili.

Pre pravidelné a časté používanie dospelým človekom na všetky bezkontaktné platby je jednoznačne výhodnejšia mBank.

Pre drobnejšie a sporadické platby, ako záložné riešenie, na vyskúšanie či bezhotovostné vreckové – to všetko ľahšie a rýchlejšie získate v Revolut. Asi by som ju použil pri platbách na netradičných miestach, dokonca asi aj na platby po internete v eshopoch na jednorázový nákup.

Prečo by som odporúčal oboje? Ak chcete mať odložený ešte jeden spôsob platby (Revolut) ale normalne bude vašim primárnym kanálom mBank.

Tento môj model nepočíta s tým, že máte svoj hlavný účet v banke, ktorá Apple Pay podporuje. V tejto situácií by som nanajvýš uvažoval o Revolute ale tam by bol model iba oddelenie platieb s menej dôveryhodnými obchodníkmi alebo ak by som chcel vyčleniť v rodine vreckové a teda ja osobne by som ani nebol používateľom Revolutu.

Zhodnotenie Apple

Menej chýbajúca služba je už na Slovensku. No mojim mílnikom je viac Online Store. Apple Store je vo Viedni a bežné nákupy slušne obslúžia naši APR.

Do sféry nemožného patrí slovenská Siri, ktorá by skutočne pozdvihla technologickú úroveň v tejto krajine. Dovtedy budeme krajinou druhého sveta.

Môže sa Vám ešte páčiť...