Dokovacia stanica snov

Úplná trivialita, nechápem o čom budem vôbec písať. Dokovacia stanica dnes je buď menší hranol s USB-C konektorom, ktorý strčím do počítača a na ňom mám nejaké tie konektory. Takýto hranol slúži teda na to, čo samotný počítač nemá. Potom sú trošku väčšie kvádre, ktoré využijeme na to, aby sa hlavne z laptopu stal pohodlný desktop. Dokovacia stanica teda slúži na pripojenie monitora, klávesnice, myši a prípadne kadečoho. Samotný laptop ideálne pripojím len do USB-C a tým pádom môžem robiť za stolom rovnako pohodlne ako so stolovým počítačom.

Niet sa o čom baviť.

Naozaj nie?!?

Ja som presvedčený, že je sa o čom rozprávať.

Tie prvé malé hranoly skôr nazývame replikátory portov – obvykle potrebujete viac USB konektorov, prípadne Ethernet konektor ale ešte častejšie trebárs na laptope chýba HDMI port. Je to malé, takže takéto veci sú na cestovanie a typicky pomôžu ak idete niekam prezentovať.

Tie väčšie zasa slúžia na najobvyklejšie riešenie: nechcem malú obrazovku laptopu, chcem plnohodnotnú klávesnicu a myšku. Tie však už dávno môžu byť bezdrôtové a na ne už dnes málokedy potrebujeme dokovaciu stanicu. Takže zostáva monitor. No a veľa z týchto dokovacích staníc vie trebárs jeden jediný monitor. Majú ale aj poviacero konektorov na monitory ale častejšie sú rôzne. Často archaický VGA, celkom určite HDMI, tie profesionálnejšie aj veľký Displayport.

Vtipné je, že takmer nikdy nemajú viac tých istých konektorov. Prečo? Vlastne sa takmer vždy počíta s tým, že k dokovacej stanici pripojíte monitor. Jeden kus.

Samozrejme, že už mnohých napadlo, že práca na dvoch monitoroch je skvelá. Takže máte dva rovnaké monitory. Dokovacia stanica dokonca má viacej výstupov pre monitory. Lenže jeden je HDMI a druhý DisplayPort. Už vám asi docvaklo, že u jedného monitoru použijete HDMI a u druhého DisplayPort. A taký monitor musíte aj mať. Ak má trebárs DVI a HDMI, tak máte o zábavu postarané.

Toto riešite potom kupovaním káblov, ktoré majú na každej strane inú koncovku a dúfate, že to „vyjde“.

Vtedy napríklad zistíte, že veľa takýto káblov je jednosmerných. Napríklad koncovku DisplayPort môžete strčiť do počítača a druhú napr. s HDMI do monitora. Ale nefunguje ak ho strčíte do HDMI v počítači a do DisplayPort v monitore.

Pomaly nám už dochádza však?

Jedno z veľkých riešení sú reťaziace monitory. Tam sa opúšťa logika, že kábel z oboch monitorov sa pchajú do počítača resp. sme v téme, do dokovacej stanice. Tu platí, že monitory schopné reťazenia majú špecifickú zostavu konektorov. Kábel z dokovacej stanice strčíte do prvého monitora a teraz pozor, ďalším káblom prepojíte prvý monitor s druhým. Pravdou je, že tento druh monitorov je aj o niečo drahší.

Predstavte si však, že by ste zatúžili po trojici monitorov. Tam už pomaly končíme čo sa týka možností kombinovať tie prapodivné káble s rôznymi koncovkami. Ak sa naviac monitory líšia svojimi konektormi, tak to často nevyriešite.

Nakoniec potom ešte zistíte ako veľmi (ne)schopné sú samotné dokovacie stanice. U grafiky súčasne aj záleží aj na schopnostiach grafiky samotného pripojovaného počítača. Môže sa vám napríklad stať, že túžba pripojiť tri 4K monitory proste nevýjde či už neschopnosťou počítača alebo kľudne to nezvládne dokovacia stanica.

Toto vyriešite tým, že tretí monitor pripojíte priamo k laptopu a „obídete“ tak neschopnú dokovaciu stanicu. Hlúpe ale možné.

Veľakrát sa na treťom monitore cez dokovaciu stanicu nedá na ňom nastaviť natívne rozlíšenie alebo sa vôbec nerozsvieti.

Poďme si to urobiť ešte ťažšie.

V ére práce doma prídete na to, že nemáte dosť miesta na pracovňu na prácu a pracovňu na svoj súkromný počítač. Začnete si predstavovať ako by ste to chceli vyriešiť a zostaviť dokopy s obomi počítačmi a povedzme trojicou monitorov,

Ako by teda mala vyzerať stanica pre dva počítače s viac monitormi?

Mala by počítať s tromi monitormi a používať najmodernejšie konektory. Ideálne teda USB-C. To pre ľudí, ktorí nechcú využiť svoj sedemročný monitor, ktorý ho nemá. Tak potom aspoň DisplayPort. A teraz trik. Dokovacia stanica by mala mať rozhodne viac rovnakých konektorov pre monitory.

V horšom prípade to znamená teda trojica USB-C, k tomu trojica Displayport resp. trojica HDMI.

A čo klávesnice a čo myši?

Dnes máme veľmi radi bezdrôtové riešenia. Káblové sa riešia takmer výhradne pomocou USB a tam dokovacím stanicia stačí mať dostatok týchto portov. Takže niet čo moc riešiť.

Bezdrôtová klávesnica alebo myš je však priamo pripojená k počítaču. Spárovaná pomocou Bluetooth. To v drvivej väčšine prípadov znamená k jednému z počítačov. A ak chceme mať bezdrôtové klávesnice a myši k dvom počítačom musíme mať dve myšky a dve klávesnice.

Namietnete, že Logitech… áno. Máte pravdu.

Ja namietnem, že som si zvykol na ŠeriŠeriLejdi klávesnicu a sme v koncoch. Budem teda veľmi snívať a teoretizovať.

Veľmi by prospelo ak by existovala dokovacia stanica, ktorú spárujem s mojou bezdrôtovou klávesnicou a myškou. Poviete si, blbosť, beztak mám dokovaciu stanicu pripojenú len k jednému počítaču.

A toto je ďalší bod z kategórie sny.

Takmer všetky dokovacie stanice majú jeden jediný konektor USB-C na pripojenie práve a len jedného počítača. A čo ten môj druhý?

Toto riešite domáckymi riešeniami a tie spočívajú v tom, že do monitorov vedie odrazu viac káblov. Jeden do jedného počítača, druhý do dokovacej stanice (tretí do elektriny). Fúha. Tukabel je nič, že?

Prečo by nemohla mať dokovacia stanica trebárs DVA káble na pripojenie DVOCH počítačov? A prepínal by som si medzi nimi jedným tlačidlom? To by preplo monitory, klávesnicu a myš medzi obomi počítačmi? Presne.

Takže spíšem znovu špecifikáciu snovej dokovacej stanice:

  • pripojenie dvoch počítačov pomocou USB-C (včítane powerdelivery pre laptopy)
  • prepínanie, ktorý počítač posiela obraz na pripojené monitory a prijíma signály z klávesnice a myši
  • pripojenie bezdrôtových klávesníc a myšiek na dokovaciu stanicu (ideálne cez Bluetooth) a dokovacia stanica to premosťuje do práve aktívneho počítača
  • schopnosť dokovacej stanice obsluhovať aspoň tri monitory a to s rozlíšeniami na najnižšom možnom rozlíšení a to FullHD ale ešte lepšie všetky tri QHD a najlepšie riešenia samozrejme 4K a viac
  • konektorová výbava pre monitory tak, aby nebolo nutné komplikovane skúšať monitorové káble s rôznymi kombináciami konektorov, takže trojica rovnakých konektorov pre monitory je základ
  • samozrejmosťou je solídny počet USB konektorov, samozrejme USB 3.x alebo to spojme dokopy a nech má dosť USB-C schopných aj monitory aj dátové prenosy
  • fyzické vyhotovenie by malo byť schopné mať dokovaciu stanicu skryte. Mať ju na stole a cez polovicu stolu ťahať 10 káblov nie je môj sen. Takže montážne prvky napr. na jej primontovanie na spodok stola a podobne by som uvítal.
  • Zásadná vec je prepínanie počítačov pripojených k dokovacej stanici – to pochopiteľne chcem mať poruke, nie ďaleko od klávesnice a najďalej niekde pod monitorom – to znamená trebárs bezdrôtové diaľkové ovládanie? Čo tak na ňom mať ovládanie hlasitosti, možnosť Power buttonu pre počítače? No to by bol sen.

Čo si vy myslíte o takomto sne?

Môže sa Vám ešte páčiť...