Pivot – test blogovacieho CMS

Pivot je ďalším blogovacím Content Management Systémom. Podľa dokumentácie je napísaný v PHP a nepoužíva SQL pre ukladanie dát, čo ho predurčuje pre freehostingy alebo len chcete flexibilný systém „zbaliť sa a ísť inde“. Nemá teda vysoké nároky na služby hosťovacieho systému. Po domácom Bloxxy som teda venoval pár minút tomuto systému.


Použil som trošku neaktuálnu dokumentáciu. Jej čítaniu sa nevyhnete.

Inštalácia

Distribúcia je v balíku .ZIP (360kb). Po rozbalení prenesiete na svoj hosting celý rozbalený obsah a nesmiete zabudnúť nastaviť oprávnenia (chmod 777 * -R je najrýchlejšie). Skript, ktorý by to mal robiť však v balíku nenájdete, aj keď vás dokumentácia nabáda na použitie sh setrights. Našťastie je zmenám oprávnení venovaná primeraná časť dokumentácie.
V tejto časti ma však veľmi šokovalo, že som sa chcel na našom intranete dostať k Pivotu, takže som šiel na URL „http://urlnashointranetu/pivot/ a po chvíľke mi nabehla stránka www.domnet.net, divné.. bol to preklep ;-)
Druhým krokom je teda už otvoriť prehliadač a. Ak ste pivot prekopírovali do adresára pivot, a váš hosting je na URL http://www.mojblog.cz/, tak idete na adresu:
http://www.mojblog.cz/pivot/pivot/
Objaví sa iná stránka, ktorú nájdete v dokumentácií:
pivot screenshot
Vytvoril som si teda administrátorské konto do nainštalovaného systému.
Potiaľto je celý proces „nahodenia“ CMS výrazne jednoduchý a funkčný aj bez otvárania „nebezpečných“ txt ini súborov :-) (ja ich mám trošku radšej z rôznych objektívnych dôvodov).
Po založení konta Pivot už klasickou obrazovkou pre prihlásenie požaduje vloženie konta a hesla. Nezabudnite na to, že kontom je prvá kolónka pri zakladaní účtu a nie Nick. Prihlasovací dialóg dokáže prihlásenie „držať“ aj pre ďalšie otvorenie CMS, čo je veľmi príjemná vlastnosť.
Po prihlásení Pivot prekvapí príjemným rozhraním:
pivot screenshot
Prvým logickým krokom je samozrejme Administrácia:
Pivot je multiužívateľský a umožňuje písať jeden blog viacerými osobami: podporuje teda kooperatívny blog.
Má samozrejme aj kategórie a pri písaní príspevku si môžete vybrať do ktorej z vami nastavených kategórií príspevok priradíte.
Podobne ako obľúbený Movable Type je aj Pivot s podporou správy viacej separátnych blogov v jednom systéme. Jedenkrát nainštalovaný Pivot teda umožní aj situáciu, keď si každý používateľ chce viesť svoj vlastný weblog na inej URL (v rámci jedného hostingu samozrejme).
Podpora šablón vzhľadu je obdobná ako u MT a umožňuje priamo v systéme spravovať šablóny indexu, archívu, príspevkov a aj CSS súborov.
Prednastavené sú už všetky potrebné šablóny, avšak nenašiel som spôsob ako pridať svoje vlastné šablóny (napr. viacej CSS, viacej verzií indexovej stránky..). Doplnené: nakoniec to tam svieti, je to link na nadpise Create template.

Používanie

V mojom teste som v Administrácií okrem vytvorenia konta administrátora nič neupravoval a klepol som na nový príspevok:
pivot screenshot
Pivot na tomto mieste príjemne prekvapil (som závislý na MT) a je to na slušnej úrovni, dokonca s Javascriptovým toolbarom pre základné úpravy vzhľadu textu.
V prehliadači Internet Explorer sa aktivuje aj WYSIWYG editor, čo defaultne nemá ani MovableType. Pokiaľ sa používateľ dostal do tohto bodu (čo sa s odretými ušami dá), tak pre komfort písania má vytvorené maximum.
[Update] Práve som si overil, že aj v prehliadači Firebird funguje WYSIWYG.. skvelé..
Predpokladám, že copypaste textov z Wordu sa vzdáte pretože ten bordel vo vzhľade, ktorý si prinesie ten text so sebou je strašný a váš blog nebude nikdy pekný a uhľadný. Bude to iba znôška typov písma, nevzhľadných tučných malých písem raz v Ariali, raz v Timese. Proste naozaj apelujem a necopypastujte priamo z Wordu. Rada: ak chcete copypastovať, skúste otvoriť Notepad, najprv ten text vložte do neho. Potom ho znovu skopírujte a až potom vložte do CMS pre príspevok v blogu. Robte to, prosím.
Pod editorom príspevku sú ešte, podobne ako v MT, rozšírené možnosti:
pivot screenshot
Príjemné je nastavenie stavu príspevku: „hneď publikuj“, „načasuj“, „draft“. Načasovanie defautná inštalácia MT nemá (ale dá sa riešiť).
Za spomienku stojí ešte podpora systému TrackBack. Ak uvediete do tejto kolónky TrackBack URL príspevku iného blogu na internete, tak pri ukladaní príspevku Pivot pošle údaje o ňom aj na tento blog. Ten ich spracuje a uverejní. Je to teda akási prešpekulovanejšia forma komentárov – ak linkujete a komentujete príspevky iných, je to veľmi príjemné. Zároveň pôvodný autor má hneď informáciu, že sa o ňom niekto zmieni.
Po uložení príspevku sa zobrazí index príspevkov v CMS:
pivot screenshot

Prvý pohľad na weblog

Chcel som teda hneď vidieť ako vyzerá samotný blog, klepol som na Rebuild the Frontpage(s) a potom na ukážku Test weblog:
pivot screenshot
Vzhľad je už pripravený na instantné použitie, takže na design si môžete čas naplánovať podľa potreby a už publikujete. Osobne pokladám tento vzhľad za mimoriadne hnusný.
Blog je generovaný dynamicky a preto je možné v CMS sledovať štatistiky prístupov a podobné záležitosti, ktoré by ste si od výhody dynamicky generovaného obsahu mohli predstaviť.

Verdikt

Pivot je porovnateľný so systémom Movable Type a poskytne weblogerovi veľa príležitostí na prácu nielen s príspevkami ale aj so samotným blogom. Treba počítať s tým, že okrem písania príspevkov sa musíte venovať aj samotnému stroju. Vyvážené to je ale možnosťami celého systému a už zo skúseností s Movable Type som nútený Pivot doporučiť každému, kto proste Movable Type nechce. V tom prípade jednoznačne doporučujem Pivot.
Problematický môže byť trošku rozkošatenejší kód a garantujem, že jeho hackovanie bude trošku časovo náročnejšie.
Príjemnými plus je už zabudované plánovanie publikovania príspevkov, príjemné rozhranie, jednoduchšia inštalácia a konfigurácia, podpora Trackback, WYSIWYG editor (pre IE).
Pokiaľ ste sa nerozhodli pre Bloxxy, možno vás presvedčí zložitejší Pivot s veľa funkciami navyše. A urobte si v ňom modernejší design ako ten defaultný postrach malých detí.
PS: pivotu som venoval nakoniec 60 minút.
Linky:
Stránka systému Pivot
Bloxxy – test blogovacieho systému

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. OttYho weblog píše:

    Blogovacie CMS

    Posledných pár dní pozorujem ronyho aktivity okolo testovania CMS. Doteraz testoval/recenzoval „Bloxxy“ a „Pivot“. Obidva sú v PHP a sú nezávislé od SQL databázy….

  2. marvin píše:

    Skoda, ze jsi Pivotu nevenoval vice casu. Zjistil bys totiz, ze neni pro slovensko – ceske prostredi prilis pouzitelny. Duvodem jsou problemy s kodovanim v komentarich a kalendari, jak se muzes presvedcit treba na minimag.cz/cafe nebo minimag.cz/dupe. Naopak pomerne nevidanou funkci je sprava obrazku, vcetne vytvareni nahledu a krizova publikace clanku napric rubrikami a blogy pod jednim Pivotem.

  3. rony píše:

    Kodovanie sa myslim bude dat hackom poriesit. Ja som tento postup aplikoval v MovableType – bolo to dokumentovane. Podla vsetkeho to pojde aktivovat aj v Pivote bud dokumentovanym parametrom alebo hackom v skriptoch.
    Nejake drobnosti s obrazkami zvlada aj MT – pokial viem minimalne otvaranie obrazkov – v texte je nahlad a otvori okno s plnym obrazkom. Ale moc to nepouzivam.
    Krizova publikacia (cize viac kategorii pre jeden prispevok robi aj MT). Podobne ako aj krizove publikovanie medzi viac blogmi je tiez mozne.
    Asi ste ma pani nepochopili, takze este raz a znovu explicitne: zameral som sa na rychlost nasadenia CMS systemu. Hlavnym kriteriom je teda co najlahsie spustenie celeho systemu do formy, ked uz staci zacat pisat.
    Nejake testovacky funkcii nad ramec tejto ulohy chce skor trvale pouzivanie a nie instantne testy ako vystrihnute z casopisov ;-)

  4. rony píše:

    ľutujem, mnou testovaný Pivot NEVYKAZUJE ŽIADNE PROBLÉMY S DIAKRITIKOU.

  5. marvin píše:

    O jakou se jedna verzi? Minimagu bezi 1.0 Beta 2b (Sideswipe) a vykazuje tuto chybu jak pri iso8859-2, tak i win1250 o UTF vubec nemluve. Mimochodem, k videni je to i na http://haluz.org/index.php
    Pokud je hlavnim kriteriem „co najlahsie spustenie celeho systemu do formy, ked uz staci zacat pisat“ je v pripade Pivotu treba jeste pripocitat cas na nauceni PHP, zorientovani se v kodu Pivotu a prepsani kritickeho mista :)

  6. rony píše:

    ale ani na tom Haluz nevidim NIKDE ZIADNE POSAHANE ZNAMIENKA.

  7. Marvin píše:

    Protoze je tam v komentari nikdo nepouziva. Neni snad nic jednodusiho nez zkusit napsat komentar s diakritikou. Jinak bysi autor haluz.org nemel duvod na tuto chybu stezovat:
    http://forum.pivotlog.net/viewtopic.php?t=1578&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=