Firebird na palube

Internet na novom? Firebird? Ale áno. Prečo? IE totiž pôsobí ako z bazáru. Snažím sa „recenzovať“ štýlom aký používa Markoff. Anotáciu píšem na záver a viem, že sa mi to nepodarilo ;-)


Voči novinkám bývam väčšinou prezieravo opatrný a nerád mením svoje návyky. Proste som si zvykol na zadrátovaný Internet Explorer vo Windowsoch. Vždy som si uvedomoval jeho nedostatky a ako „developer“ ho skôr neznášam. Pri používaní však nekladie žiadne obmedzenia a pokiaľ si v ňom minimalizujem nástrojovú lištu v prospech zobrazovanej plochy je mi srdečne jedno v čom tie stránky pozerám. V poslednom období sa to zvýraznilo ešte tým, že prehliadač prestal byť pre mňa majoritným nástrojom pre „ten“ internet.
Vsuvka: mailový klient používam súkromne už minimálne aj napriek tomu, že nie som priveľmi obťažovaný spamom či inými neduhmi, už nepreferujem ani mailové konferencie (proste ich nestíham) a ako komunikačný nástroj už mi moc neslúži.
Prvýkrát som slovo Firebird začul na ktoromsi weblogu a dovtedy som okrem bežnej Mozilly prezeral projekty ako K-meleon. Väčší potenciál pre mňa mala Opera aj keď stále tuším, že živšie je to u Mozilly.
Minulý týždeň som sa odhodlal stiahnuť si Firebird. Čo prináša teda tento klient?
Zabalený je jednom .ZIP, čo ho diskvalifikuje pre „jednoduché“ nainštalovanie ľudmi, ktorí si nezvládnu preniesť jeho obsah do adresára, vytvoriť si ikonku a začať používať. Pre mňa je to však maximálne vyhovujúci spôsob distribúcie.
Oproti Mozille a Opere je však rýchlejší. Naozaj ma prekvapila neskutočná rýchlosť zobrazovania tohto klienta.
Pred rokom a viac sa tradovalo, že Internet Exploder je proste najrýchlejší a dosť. Takisto ľudí iritoval štarť Netscape a pod. prehliadačov. IE bol rýchlejší.
Tento raz však „renderovanie“ stránky je pod mojim subjektívnym pocitom u Firebirdu naozaj rýchle.
Snaha autorov je ponúknuť prehliadač so vzhľadom IE, čo sa podarilo. Úprava toolbarov je na dobrej úrovni pre človeka, ktorý tuší, že sa to dá. Väčšina ľudí však ani u IE o takejto vymoženosti netuší a stáva sa mi, že majú zapnuté v IE nefunkčné bočné panely „Search“ (na intranete naozaj nefungujú). Z toho vytušíte, že krížik na tomto paneli považujú len za akúsi dekoráciu.
Jediné čomu sa dá u prehliadača „markoffovským“ štýlom venovať je naozaj iba menu a toolbar. Preto si povedzme, že prehliadač je postavený nad mozillovským how-know, čiže zrejme to najlepšie, čo môžete u prehliadačov dostať pod kapotu.
Intranetové aplikácie však s Firebirdom neuhasíte. Proste isté typy objektov sú len v IE a takto ste odsúdení do toho 2005 (??) na niekoľko rokov staré prehliadače udržované ešte akotak hotfixami a security patchmi – na intranete niektoré z nich až tak dôležité nie sú (fuj, že?).
Drobnosť, ktorá poteší: prejdem myšou na posuvník a on zmení farbu. Pritlačím ľavé myšie uško a stmavne. Intuitívne tuším, že sa s tým čosi deje. Bohužiaľ je však posuvník iný ako ten klasický windowsový, pôsobí to rušivo.
Nedá sa schovať časť z menu, v IE som si lištami Adresa a tlačítkami prekryl menu (nepotrebujem ho vidieť).
Lišty podobne ako v IE ide vraziť do jedného pruhu. Tlačítka sa dajú presunúť vľavo aj vpravo od menu. Bože, fakt mi vadí celé zobrazené menu – chcelo by to, aby aj položky menu považovali za ikonky a dali sa vopchať do kontajnera so zbytočnosťami.
Očakávam, že autori myslia na možnosť pridávať vlastné ikonky napríklad na „Otvor stránku v Exceli“ ;-) (samozrjeme skôr iné, tú excelovskú naozaj nepotrebujem).
Ešte som neskúšal novinku Mozilly a to jej html editor, zrejme to vo Firebirde nejde(?).
K menu sa vyjadrovať asi moc nebudem, bežný užívateľ tam nepáchne nikdy a ostatní sa zorientujú aj vo väčšom bordeli ako má trebárs IE ;-)
Menu je postavené po vzore IE, ale len prvá vrstva, potom je to už mierne iné.
Veciam ako Get New Themes nikdy moc nedôverujem, ale keď som to skúšal na Opere, napodiv to fungovalo. Aj Thunderbird mi umožnil vybrať si iné tlačítka. Niektorí autori tlačítok by mohli ešte urobiť ikonky, ktoré moc neotravujú. Chápem, že ikonky s tvárami z komixov sú milé, ja potrebujem dokopy 5 ikoniek.
Všetky drobnosti, na ktoré som zvyknutý fungujú hneď ako si nastavím Firebird ako defaultný prehliadač.
Otvára mi ho z FeedReadera, urlka pohodené na ploche otvára. Vyhovuje mi aj Open in new Tab (na stránky súvisejúce s pôvodnou) a bomba: vtedy ma po načítaní táto stránka neotravuje tým, že sa mi prekreslí pred tú čo práve pozerám. V IE je to skôr pravidlo – pozorujem to najmä u stránok, ktoré sa načítavajú strašne pomaly.
Chytím ikonku z kolónky adresa a pustím ju na plochu – presne ako v IE. Super.
Prehliadač mám VŽDY nastavený na šírku asi polovičky môjho monitora, takže tento spôsob práce s ním mi veľmi vyhovuje.
Opera má vlastné prepínače alternatívnych štýlov a to podľa mňa Mozille chýba. Považoval by som to už za nutnosť v dnešnej dobe. Pohlo by to s realizáciou požiadaviek na prístupnosť a príjemnosť stránok. Vývojári by pochopili kopec vecí o ktoré sa propagátori ako pixy a sova snažia.
Dočkali by sme sa potom CSS štýlov pre slabovidiacich, stránky by sa nám tlačili omnoho krajšie ako doteraz. (a iné)
Posledné dva dní sa už výhradne o pozeranie webu stará Firebird. Núti ma to aj ako „developera“ písať CSSka pre jeho prísnejšie realizované CSS2 a neuspokojujem sa so štýlmi, ktoré som napatlal a pozeral v IE a až potom overoval v Mozille.
Nasledujúce dni mám na pláne vyhotoviť dva menšie ale relatívne dôležité projekty, kde zrealizujem na podklade vizuálov webovú prezentáciu obsahovo menšieho rozsahu ale každý vie, že na vzhľade sa namakám tak isto ako keby som realizoval stránku s kontaktami celej Zeme.
Takže Firebird go. Ak napadne autorov pracovať ďalej už sa nenahnevám ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Jirkq píše:

    Mozillu (a tím i Firebird) si můžeš přeprogramovat podle svého. Stačí se naučit XUL a pak se dá pomocí JavaScriptu (Mozilla ho používá interně) a s využitím prográmku DOM Inspector udělat téměř cokoliv…
    PS: Kdyby byl ten tvůj text členěný po odstavcích a kdyby řádky nebyly tak dlouhé, tak by se dal třeba i číst. Takhle skoro ne…

  2. rony píše:

    bolo by fajn, keby ten co vladne XULmi, naprogramoval rozhranie pre dalsie mozne upravy.
    odstavce tam su, len nie su oddelene medzerou – neviem poriadne hacknut CMS aby vedel oddelovat odstavce iba vo vnutri spotu. mam to v ulohach na najblizsie mesiace.
    sirka? skus pouzivat prehliadac ako pisem v texte: ako okno – ak sa ti text zda siroky, proste si stiahni sirku okna – okienkove programy su na toto vyvinute, urcene. Nemam rad plnoobrazovkovy rezim ;-)

  3. rony píše:

    poradim este jednu peknu vec:
    na mojej stranke su alternartivne styly a moznost ich uplne vypnut.