Open Source v slovenskej administratíve

Nadpis je veľmi nepresný, ale je stručný :-) Čosi ste mohli pochytiť z akčných plánov pre informatizáciu a článok Jána Husára je niečo ako následné akcie. Môžete si to prečítať ako rozšírenie príslušných bodov z oficiálnych dokumentov.
Vo všeobecnosti s chladnou hlavou možno povedať, že sa MINIMÁLNE uvažuje s Open Source. Pre tých, čo pojem Open Source neznášajú alebo prehnane milujú: prakticky to vyzerá skôr tak, že sa BUDE zvažovať širší okruh konkrétnych produktov a k nim trolinku menej dešpektu k istej „forme“ „distribúcie“.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. dusoft píše:

    Krasa. Myslim, ze pred troma rokmi este OS aplikacie neboli na takej urovni ako dnes, ale napriklad Open Office je dnes naozaj plnohodnotny software, ktory som nainstaloval dokonca svojim rodicom a nemaju s nim ziadny problem.
    V klude si viem predstavit aj aplikaciu:
    OS Windows (za nejake smiesne peniaze – licencie pre skoly)
    + akykolvek software open source.
    No a v XHTML striktnom ;-) rezime:
    Slackware (resp. ina specificka distribucia)
    + KDE
    + open office

  2. alian píše:

    určite sa to dá všetko postaviť na open source, ide len o to nakoľko sa to podarí dotiahnuť do úspešného konca (ak sa vlastne z niečim podobnym začne), osobne tomu fandim!
    btw: už je to aj na itnews.sk…

  3. rony píše:

    rozdiel v cene PC na ktorom je Office a na ktorom je OpenOffice nie je moc velky. Usetrenie penazi teda ne je argument.
    Argumentom by bola „otvorenost“ formatov ale ja ked sa na to pozriem z pohladu OpenOffice, tak tam ten wordovy dokument otvorim. Problem je technicky – obcas sa moze stat, ze neotvorim (ale to sa da riesit).
    Argumentom by snad bolo, ze OpenOffice poskytuje „cistejsie“ vystupy, co je pomerne tazke a vzdy je protiargument v tom, ze vystupy by mali prechadzat nejakym „oddelenim pre publikovanie“ ;-) co je sice divna myslienka ale realna ;-)
    Takze ja ani moc nevidim problem v platforme ale v tom ako sa pouziva.
    Ak ti bude pako wordovy dokument pisat tak, ze nadpisy vytvara „zvacsenim“ velkosti pisma, tak sme skoncili asi tam, kde moj kolega informatik, ktory to robi (a este horsie navyky – medzerkovane tabulky…). V takom prostredi sa nejake ‚slusne‘ pisanie dokumentov presadzuje tazko, ked v tom nevidi problem ani informatik ;-)

  4. dusoft píše:

    Rozdiel medzi cenou pocitaca s Office a OpenOffice je takyto:
    Microsoft OFFICE Basic 2003 SK OEM
    (Outlook, Word, Excel). 6090,00 Sk (bez DPH)
    T.j.: 7247,1 SKK s DPH, co je TRETINA ceny pocitaca.
    Ad Word a styly – keby tie prednastavene styly boli pekne, nic nepoviem. Ale je to skarede ako cele fungovanie Wordu (najviac na nom neznasam jeho priatelskost k uzivatelom, ked sa nevies dostat z jednej vetvy odsadeneho zoznamu do druhej, resp. nevies pokracovat v hlavnej vetve. hnus)

  5. rony píše:

    [4] ten rozdiel VRATANE OS (bundle PC+OS+Office) je menej ako 5000, menej ako 4000, je to 3000 korun. Vazne ;-)
    Styly vo worde mozes nastavit, nastastie ma relativne dobre spraveny system sablon ;-)

  6. dusoft píše:

    Ako moze byt 3000 SK, ked zaplatis za bundle OS asi 3 litre, potom za oem bundle office asi dalsie 2?