SPAM je ekonomický terorizmus

Komentárový spam, trackbackový spam, refererový spam, e-mailový spam, IM spam…
Všetko toto je triviálne realizovateľné – rozosielacie skripty sú programy na úrovni škôlky programátorov ale sú nepriamo úmerne mimoriadne otravné pretože jediným poháňajúcim motorom je „levnost“ celej tejto mašinérie. Stačí jeden večer programátora a „naserete“ tisícky ľudí. A ak sa „biz“ nevydarí podľa predstáv? Nie, nebalíte krámy. Iba zvýšite produkciu spamu. V tom je tento biz odlišný od ostatných – vždy a za každých okolností počíta s tým, že akákoľvek spamová lavína zachytáva iba kúsok internetu. Neustále je kam posielať, či už opakovane tým istým, či už nabagrovať nové ciele. Spam je hrubá sila, ktorú sa snažia riešiť analyticky. Pritom na kopu hnoja nevoláme chirurga ale silnú „partu“.
Nálet refererových sarančat
K refererovému spamu: je jedna z tradičnejších foriem, keď došlo k objavu, že pár webmasterov sa „nahanbí“ nechať voľne k dispozícií štatistické výstupy návštevnosti. Je teda z tej istej skupiny ako komentárový alebo trackbackový spam. Z môjho pohľadu však je veľmi málo účinný – tých ľudí, čo majú naozaj nainštalované a zverejnené vlastné štatistiky je hodne málo. Napriek tomu podľa princípov – ak to nemá odozvu, tak zvýšime počet cieľov – sa neustále prejavuje.
Netreba mať ale predstavu, že spammer sedí kdesi uzatvorený pred svetom. Zvyčajne je to človek, ktorý na internete žije aj svoj oficiálny „život“. Hodne často sa s ním dokonca bavíme. Vydedukovať jeho „biz“ je trochu obtiažne – najmä v zmysle preukázať úmysly, pretože najskôr „ide o aktivity niekoho zo spolupracovníkov, ktorých konanie je nezávislé“. Veľmi často ide o ľudí, ktorí sú vlastne v púhej pozícií spostredkovateľov predaja – niečo ako obchodný zástupca, ktorý predáva cudzí tovar. Neobmedzuje sa na jednu komoditu, rieši predaj širokospektrálne – od „erotických log na telefóny“, „pornobiznis“, „herne“, „SEO consulting“, aplikované SEO prevádzkovaním „čistých“ (ale hodne populárnych) aktivít vo forme komunitných, diskusných alebo informačných webstránok.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Markoff píše:

    hm, to je sice pekne konstatovanie, ale ake je nan riesenie? filter na IP na urovni hostingu?

  2. rony píše:

    /etc/host.deny

  3. dusoft píše:

    filter na urovni servera cez .htaccess (alebo priamo host.deny, kto ma moznost menit)

  4. emmacore píše:

    Nie celkom k teme, lebo chcem nieco povedat ku komentarovemu spamu a asi ho nesiri bot, ale neda mi. Vsimli ste si, ako typek Celamko (malec@nextra.sk) flooduje fora a message boardy linkom na svoj blog? Chlapec ma problem.
    OMG, dufam, ze to nie je Peter Malec, ten byvaly sef Klubu reklamnych agentur, ktory mal velky problem s alkoholom.

  5. emmacore píše:

    Sorry, za offtopic, rony, kludne to zmaz, ale mighty Google nasiel, ze celamko je Peter Malec. ROFL. Keby ste ho poznali.

  6. rony píše:

    [4][5] nepoznam to, taketo zufale pokusy o propagaciu riesim blokovou pokutou na mieste ;-)

  7. Markoff píše:

    emma, hej vsimol som si ten jeho spam na sme.sk, divim sa ze ho nevypnu, ine slovenske diskusie prakticky nenavstevujem okrem blogov

  8. emmacore píše:

    Typek zafloodoval vsetko. Staci si dat nick do Googlu.

  9. Bolek píše:

    [6] blogovou pokutou?