Prečo je Push pre mobilné zariadenia zaujímavá technológia

Prosím, aby reagovali ľudia s vlastnou fantáziou, ktorú nebude musieť popoháňať dovysvetľovanie v komentároch. Pokúsim sa totiž vysvetliť push technológie ako praktickú vec, ktorá má iba nádych zbytočnej mystiky a niektorí ju s nedostatkom fantázie nepochopili. Komu sa nechce čítať je tu hneď na začiatok odkaz na správu o implementovaní push.


Terajší systém prístupu k emailu cez mobilné zariadenia spočíva v kopírovaní POP3/IMAP technológie dostupnej na desktopových klientoch pre email. Funguje jednoducho:
Po sieti putuje email od jedného SMTP serveru k cieľovému. Po dorazení do cieľa si server mail uloží na svoj disk do schránky používateľa a tým to pre neho skončí. Predstavte si schránku ako ekvivalent P.O.Boxu na pošte.
Používateľove zariadenie – poštový klient sa vyvolaním akcie „stiahni poštu“ kontaktuje so svojim serverom a „vyberie“ si z neho poštu. Ekvivalentom je teda: zájdem na poštu a vyberiem si svoj box.
V čom je toto riešenie dobré: poštu si vyberám kedy chcem a mám čas. Veľa ľudí tento fakt chápe ako jednoznačnú výhodu. Je to tak aj preto, že v desktope nie je problém v čase mojej práce s počítačom mať trvale spustený klient (alebo agenta pre kontrolu pošty na serveri) a periodicky ho nechať sledovať stav pošty na serveri. Ekvivalentom je pravidelné navštevovanie pošty.
Dobrota tohto riešenia je však aj zároveň otravou. Vyžaduje totiž aby ste mali klienta resp. kontrolu pošty spustenú. Ja viem, tí bez fantázie podotknú, že je to tak vždy, keď ste pri svojom zariadení.
Problém nastáva v špecifických prípadoch, kedy síce zariadenie máme pri sebe ale aktívne s ním nepracujeme alebo je jeho aktívna funkcia sledovania pošty príliš náročná na prostriedky zariadenia (napríklad sa vybíja batéria alebo je to míňanie peňazí na vytrvalé celodenné kontaktovanie sa so serverom). Proti tomu však ide potreba mať správu k dispozícií okamžite ako sa ocitne na serveri.
Pop technológia je skôr dôsledkom doby – svoje klienty sme mali a máme na počítačoch, ktoré nie sú vždy dostupné. K sieti sa pripájajú na obmedzenú dobu a to platí u dialupu ale aj u bežného PC pripojeného cez neobmedzované pripojenia. Takže bolo výhodnejšie poštu nechávať na poslednom trvale bežiacom stroji a počkať, kým si ju klient sám nestiahne.
Odbočka: príkladom push technológie sú SMSky na mobiloch. Ich obľuba spočíva práve v tom, že prídu na mobil okamžite po tom, ako ich „server“ obdrží a má možnosť Vám ju preniesť na mobil. Nemusíte kvôli ich prijatiu nič výnimočné vykonávať.
Voči tomu však veľmi podobná technológia email sa na mobilných zariadeniach rieši tradičným pop prístupom. Pred rokmi som mal možnosť náhražkového riešenia notifikáciou emailu do SMS, čo bol takmer krok k push technológií. Ľudia bez fantázie namietnu, že oni nepotrebujú mať maily okamžite, že to otravuje. K tomu nemám čo dodať pretože fantázia ma neobmedzuje a viem čo proti tomu sa dá robiť :-)
Push technológia je iba nálepkou pre tak dodávané informácie na terminál klienta, aby on nemusel pre ich získanie splniť nejaké podmienky. Takže u emailu (ale to nie je len u neho) by teda server po prijatí emailu od odosielateľa ho neukladal na svojich diskoch ale okamžite by ho dopravil na zariadenie klienta. Jednoduché a realizovateľné. Zároveň úspornejšie z rôznych stránok. Realita však predpokladá, že push zariadenia budú paradoxne drahšie :-)
Nedávno sme teoreticky riešili ako dať do užívania komplikovaný mobilný stroj manažerovi tak, aby ho bol schopný komfortne využívať. Za dnešného stavu jeho výbavy to je úžasný stroj ale: chcete mať najnovšie informácie v stroji? Zapísala vám sekretárka na svojom počítači zmenu termínov do kalendára? Ste práve v aute a proste netušíte nič o tom? Videli ste už aký treba urobiť postup kým sa k takejto trivialite dopracujete? Vyvolať spojenie, stiahnuť poštu atď? Nakoniec som dospel k logickému záveru – to vôbec nie je komfortné pre normálneho človeka. Takéto veci môže robiť len človek, ktorého technika istým spôsobom fascinuje a náhodou je aj praktická.
Push technológia však istý komfort prináša – predstavte si analogickú situáciu. Sekretárka Vám zapíše na svojom PC v kancelárií zmenu v termíne schôdzky či zmení kontaktné údaje v adresári. Server podľa stanovených kritérií kontaktuje sám váš stroj a prenesie doň tieto údaje. Vaše zariadenie môže primerane situácií rôzne reagovať (profily typu rodina, schôdza, dôležité). Podstatou ale je, že Vaše zariadenie môže byť kľudne v kufríku ale ak je niečo dôležité, tak sa to okamžite ozve. To je s technológiou pop obtiažnejšie realizovateľné – museli by ste napríklad visieť na GPRS 24/7 a to je často nemožné a nepraktické.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Keff píše:

    Jak to je s dnesni implementaci push technologie? Mam za to ze at cokoliv vypada jako push, vzdycky to na low level urovni funguje jako pull s pravidelnym obnovovanim, jen o tom klient nevi, vice ci mene (ta uz je to sms nebo email, zarizeni musi byt nejak pripojeno na internet jinak se o nove zprave nedozvi at uz je push ci pull).
    Jedine reseni co me napada je vyuzit toho ze sms se pulluji celou dobu, takze by emailovy server poslal specialni sms, co by v prislusnem zarizeni vyvolala pripojeni k internetu, stahnuti noveho obsahu a odpojeni. Nejaky lepsi napad?

  2. rony píše:

    [1] spravne uvahy :-)
    smsky vyuzivaju fakt, ze mobil je k sieti pripojeny „trvale“.

  3. emmacore píše:

    Dobra uvaha. Nefunguje nejako podobne sluzba Orange Business Mail? Kedze sa chystam na prechod k Pomarancu, snazil som sa ziskat prehlad o jeho sluzbach (tazka to uloha) a narazil som na nu. Na prvy pohlad zaujimave, len sa mi nepaci cena.
    Zatial pouzivam SMS notifikaciu + WAP mail. Nakonfugurovat mailoveho klienta v mobile sa mi nechcelo, zda sa mi to byt zbytocne komplikovane.

  4. emmacore píše:

    Ospravedlnenie: „Orange biznis mail“ malo byt :-)

  5. rony píše:

    Celkom urcite pride na nas trh ta americka blbina = email v plastovej skatulke s klavesnicou.
    ako ponuka operatorov pre firmy = hostovanie emailu a pod. blbiny.