Príprava domu a bytu pre multimediálnu domácnosť

Rozmýšľate nad novým bývaním a ešte je pred dokončením? Chcete sa zbaviť problémov pri vybavovaní domácnosti technikou pre multimédia a počítače? Niekoľko praktických rád na záležitosti, ktoré je lepšie naplánovať už počas výstavby. Nemusíte byť ani príliš veľkí fanatici do internetu, TV rozvodov aby ste práve toto riešenie ocenili.


Určite nepríjmite riešenie, že po odovzdaní bytu vám kdesi pri vstupe trčia zo steny tri káble. Ani riešenie, že vám napevno v stene natiahnu kábel s TV či telefónom do pevne umiestnenej zásuvky v stene. Určite prídete na to, že to obmedzuje.
h2. Štruktúrovaná kabeláž v byte či dome
Pre pohodlný rozvod signálu TV, dáta, telefón a ďalších multimediálnych záležitostí je najvhodnejšie urobiť v celom byte či dome v stenách rozvod štruktúrovanej kabeláže.
Znamená to, že okrem elektrického rozvodu budete mať v stenách bežný osemžilový UTP kábel. Zvoľte si vhodný typ kategórie UTP kábla. V tomto kábli je možné viesť signál z TV, telefónu aj dáta.
Vyzerá to asi takto: v byte máte na vhodnom mieste [v stene rozvodnú skrinku] z ktorej sa do celého bytu rozťahujú káble k zástrčkám na stenách. V do tejto skrinky privediete zvonku prívod TV káblovky, internetu a telefónu. V skrinke umiestníte aktívne prvky – switch pre internet, modul pre rozvod TV či telefónu. Ďalej sú tu pasívne prvky – káble z rozvodu po byte sú pripojené ku krabičkám s konektormi (také tie počítačové konektory UTP). Ja som zvolil riešenia modulov LEXCOM, ktorý ponúka:
* pasívny modul: jednoduchá krabička, vpredu sú štyri konektory (klasické UTP) na ktoré sa pripoja káble, ktoré sa ťahajú po byte, tieto káble končia v stenách zásuvkami, kde sú opäť konektory UTP,
* [modul TV:] strčíte doň kábel z káblovky a na prednej strane panelu sú štyri konektory pre UTP. Môžem teda jednoduchým prepojením z týchto konektorov do pasívnych ukončení voliť do ktorej zásuvky na stenách v byte privediem TV signál,
* [data switch:] podobne ako TV modul ale strčím doň koncovku prívodu internetu a funguje ako klasický switch – opäť z predného panelu prepojím káblikom s niektorou zásuvkou cez pasívne moduly,
* Telefónny modul: podobne ako predošlé,
* [iné typy aktívnych modulov] ako napr. rozvod diaľkového ovládania (možnosť ovládať TV z inej miestnosti), moduly pre distribúciu video/audio po dome a iné.
Takéto riešenie mi uľahčuje tieto problémy: chcem premiestniť telku a nechcem po byte ťahať dlhé káble od zásuvky na stene až k prístroju.
Preto ešte počas výstavby myslite na to, aby ste všade mali vhodne umiestnené zásuvky. V každej zásuvke si nechajte minimálne DVE zástrčky pre pripojenie (napr. kvôli tomu, že budete mať TV a zároveň DVD recorder s vlastným TV tunerom, či FM tuner).
Nezabudnite na zásuvky vo všetkých miestnostiach: aj keď si myslíte, že TV či počítač v spáľni nechcete, možno zmeníte názor a občas budete chcieť mať notebook v posteli počas choroby. Možno budete potrebovať UTP zásuvku aj pre zariadenia ako IP kamera pre monitorovanie priestorov.
Zásuvky si urobte aj na menej tradičných miestach – napr. vo vnútri vstavanej skrine – napr. ak by ste náhodou chceli mať nejaké zariadenie, ktoré nepotrebuje prístup – napr. sieťový disk, server.
Pokiaľ plánujete mať premietačku pripevnenú na strope: premietačku musíte pripojiť k počítaču (TV tuneru), do elektriny. Preto pri výstavbe myslite na tento fakt. Problém môže byť s VGA káblom – ten je dosť hrubý.
LEXCOM môže toto riešiť svojimi modulmi pre distribúciu videa – po UTP kábli môžete prepojiť dve zásuvky v byte a jedno zariadenie bude signál posielať „do stien“ a druhe si ho zo steny preberie.
h2. Rozvod signálov v bytovom dome
Výstavba nového bytového domu si priam žiada myslieť na rozvody signálov. Pýtajte sa projektanta ako budú riešené rozvody v spoločných priestoroch. Napríklad navrhnite spoločné natiahnutie káblov pre TV, dáta (internet) a telefónu z bytov do jednej rozvodne. V rozvodni je vhodné naplánovať umiestnenie aktívnych prvkov pre rozvod LAN (dáta, internet), káblovky, telekomunikácií. Pokiaľ na to nemyslíte včas, neskor si tieto spoločnosti môžu chaoticky umiestňovať vlastnú kabeláž a zariadenia a potom je problém pri ďalšom plánovaní.
Pre internet je v rozvodni umiestnený switch, kam sa pripoja káble z jednotlivých bytov a kábel, ktorým prichádza do budovy internet.
Naplánujte kadiaľ by sa do budovy pritiahol signál internetu. Často je to anténa na streche. Projektant by mal umožniť vhodný prístup k tomuto zariadeniu a do tohto priestoru by mal byť privedený dátový kábel a elektrina – anténa je pripojená na aktívny prvok – Apoint a do neho sa pripája dátový kábel. Tento kábel sa potom ťahá až do rozvodne.
Pre iný typ pripojenia k internetu je nutné v rozvodni umiestniť napr. DSL router. Do neho sa pripojí linka DSL pre celú budovu a ďalej sa internet ťahá po LAN do bytov.
V takejto komunite sa určite uživí aj jeden spoločný server pre zdieľanie diskového priestoru alebo pre riešenie sieťových služieb ako je vlastné riešenia agregácie linky pre jednotlivých účastníkov (doporučujem).
Naliehajte ako stavebníci na projektanta stavby, aby už pri kolaudácií bola pripravená na rozvod všetchých signálov. Neskôr je naozaj väčší problém čokoľvek pridávať.
h2. Príklady riešení
Jedno z najlepších riešení je LEXCOM: [LEXCOM Home]
Pri výstavbe vlastného domu máte viac priestoru avšak aj väčší problém s rozvodom dát – málokedy nájdete pred barákom na ulici v zemi kábel s internetom na ktorý sa „napojíte“.
(Článok nie je písaný primárne pre Spravodaj a nie je reklamou na LEXCOM – aj keď by som bol rád, keby ma podporili)
Update:
Pretože v článku uvedené externé odkazy už nefungujú, tak si pozrite viac informácii o systéme z tejto stránky.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. Jaro píše:

    Výborný článok Rony, vďaka za informácie, multimediálna domácnosť ma vždy fascinovala. Pri zástrčkách by som ešte zvážil toto riešenie – http://www.37signals.com/svn/archives2/360_electrical_great_design.php. Neviem či je dostupné aj pre náš typ zástrčiek, ale na Slovensku by malo určite úspech. Ktovie koľko stojí patent…

  2. rony píše:

    mna este napadlo, ze este by v stenach mohol byt rozvod pre reproduktory ale to sa da spichnut aj za pomoci LEXCOM (akurat tam treba nejake aktivne cleny tusim) ale pokial do trubiek narves aj kable pre repro, tak si predstav, ze od A/V pichnes droty do steny a na druhej strane miestnosti reprak pichnes zasa do steny. V principe ide spravit ten repro rozvod tak, aby sa dalo umiestnenie AV techniky premiestnovat.
    ked tak premyslam, asi odskusam LEXCOM rozvod znasilnit na rozvod pre repro.
    este ma napadlo: na tych zalinkovanych strankach su inak velmi napadite zastrcky, napr. so zakrytim – konektor vopchas zospodu do takej „jaskyne“ takze nie je tak vidiet.