Limbo – odľahčená Joomla

Spyros mi dal tip na odľahčené CMS Limbo. Je to odľahčený derivát Joomla a naopak doplnený o pár vecí. V prvom rade Limbo nemusí používať MySQL a vyžaduje tak púhe PHP pre svoje plné fungovanie (nazýva sa to plain text database). Toto je výrazná črta uľahčujúca inštaláciu.


Inštalácia bez dokumentácie je triviálna ale musíte vedieť, že postačí rozbaliť stiahnutý ZIP, uploadnúť ho a nastaviť CHMOD súborom a adresárom. Po prekopírovaní na hosting vojdete na stránku www.example.org/install a prejdete inicializáciou.
Stiahnite si predpripravený balík pre plain verziu (aby ste sa nemuseli hrabať v konfiguračných súboroch. Je tam aj predpripravený balík pre MySQL.
Limbo si môžete pozrieť na opensourcecms.com
Po inicializácií je už admin prostredie zhodné s Joomla (trošku sparťanskejšie).
Výhodou je, že už obsahuje k článkom komentáre, čo je v Joomla hotový problém urobiť.
Bohužiaľ Limbo si nesie so sebou stigmu tabuľkového layoutu aj keď vystupuje ako XHTML 1.0 Strict. Toto sa Vám nemusí páčiť. Vývoj v komunitách Mambo/Joomla/Limbo je v tejto oblasti trístny a nikam nevedie. Škoda, že sa nenašiel schopný človek, ktorý odvšiví základnú inštaláciu od tabuliek.
Limbo dokáže pracovať so šablónami vzhľadu (Templates) z Mambo aj Joomla aj keď zrejme nie dokonale so všetkými. Nemusíte však zúfať. Tie šablóny, ktoré sú voľne k dispozícií sú tak strašné, že sa narobíte na úpravách vedúcich k aspoň akej takej výtvarnej dokonalosti.
Administračné rozhranie Limbo a možnosti jeho modulov ho však predurčujú na širšie použitie a voči veciam ako je Drupal má jednoznačné výhody.
Verzia balíka pre MySQL nie je náročná: požaduje znalosť servera s MySQL, názvu databázy, konta, hesla (čo poznáte ak máte hosting s SQL). Potom iba spustíte www.example.org/install pričom doporučujem tiež nastaviť CHMOD.
Textová verzia môže mať problém ak hosting má PHP nastavené tak, že vytvárané súbory a zložky majú nevhodné CHMOD a CHOWN.
Limbo som v oboch variantách nainštaloval, mierne konfiguroval, skúšal som rôzne šablóny dostupné na internete (vrátane mambo/joomla verzií).

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Havran píše:

    No pre mna ako pre kodera co si vie urobit aj dizajn ma Drupal jednoznacne vyhody. 4.7 voci 4.6 mi pripadla ako obrovsky skok dopredu. Prave sa s DRUPALOM (4.7) hram nejake 3 tyzdne a prinutilo ma to zahodit web na ktorom som robil 3 mesiace a cely ho davam do Drupalu. :-)

  2. OttY píše:

    to HAVRAN: otázka z mojej strany. Havran, ako dlho Ti trvalo, než si sa zorientoval v kóde Drupalu tak, aby si si mohol plácať vlastné úpravy, poťažmo pluginy a podobne?

  3. Havran píše:

    Otty: asi tak dva tyzdne…