Aká taktika na zajtra?

Regulérnym prostriedkom pre voliča je *rozhodnutie neísť voliť.* Dovolím si tvrdiť, že dnes, keď je na Slovensku *priveľa príbuzných strán,* ktorých jediným rozdielom je postava ich najvyššej hlavy. Keď hlas strany, ktorá sa nedostane do parlamentu, aj „nehlas“ vysoko pravdepodobne významne posilní parlamentné strany, potom je aspoň pre mňa „nehlas“ neúčinný alebo ešte nevhodný.
Vysvetlím: pokiaľ som dlhoročný volič nejakej silnej strany, tak ak sa v jedných voľbách rozhodnem vynechať, dávam tým najavo, že sa mi *čosi na nich nepáčilo.* To má zmysel pokiaľ existuje veľmi málo strán, ktoré sa dlhé roky striedajú a ich voličov musia presviedčať nie o tom, aby volili ich, ale aby išli voliť. Predpokladá sa, že už sa tak nemenia a nevytvárajú strany a straničky ale iba sa mení počet voličov, ktorí idú a zahlasujú.
Dnes sme v dobe, keď by *snáď najúčinnejšie bolo zvoliť si stranu, ktorá je mi najbližšie* a ovplyvňovať zloženie parlamentu *krúžkovaním.* Predpokladám, že takáto prax bude ešte istú dobu vcelku účinná a výrazne obmedzí stranám vlastnej tvorby zloženia parlamentu svojimi nomináciami. Nechcem to porovnávať s inými krajinami na západ alebo na východ – paralely si nájdite sami.
Ja napríklad mám istú predstavu, *kto* by mohol byť predsedom vlády, *kto* by mohol zostavovať vládu a *s kým* (alebo naopak). Zároveň teda viem, že ak by som nešiel voliť, časť z môjho „nehlasu“ dostanú aj strany, ktoré by som najradšej v parlamente *nevidel.* Preto ak, naozaj nemám čo voliť, zvolím stranu, ktorá sa do parlamentu dostane (a podľa mňa a mne narobí najmenšie škody) a podľa miery sympatie krúžkujem. Ak sú nízke (sympatie), tak krúžkujem niekde zospodu kandidátky. Keď mám ľudí, čo sa osvedčili, tak krúžkujem aj vyššie.
Zajtra bude pekne, podľa mojich skúseností, *nezaberie mi to priveľa času.* Takže obetujem na to najviac hodinku.
A keď už nič iné, budem mať právoplatnú možnosť riadne si zanadávať na tých, čo som volil :-)
Iná možnosť je samozrejme politiku ako takú ignorovať. Ale to môžem predsa aj tak. Voľby sú prostriedok ako sa politike venovať iba raz za 4 roky. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. alian píše:

    posledna veta sa mi mimoriadne paci, je maximalne vystizna :)

  2. dusoft píše:

    Volit nohami je tiez volba. Takyto pristup znizuje ucast.
    .
    Dalsia volba je vhodit obalku s bielym papierom (nejakym odkazom), pripadne prazdnu obalku. Takyto pristup zvysuje ucast a de facto znizuje percento hlasov, ktore jednotlive strany mozu ziskat.
    .
    Posledna moznost je ist volit, vybrat listok, kruzkovat a vhodit ho, co zvysi ucast aj percento hlasov.
    .
    Nechut k politike ma este dalsiu podobu – moznost vyjadrit ho udelenim hlasu malej strane, co zvysuje ucast a zaroven ma aj urcitu viditelnost (v lepsom pripade sa moze strana prehupnut cez 5%).
    .
    Pre mna osobne volby znamenaju zajtra asi 160 SK a 3+ hodiny casu. To som asi moc zodpovedny, ak taketo utrapy mienim podstupit.

  3. rony píše:

    [2] uz som kdesi avizoval svoju radu: pokial sa Vam nepacila politika stran tejto koalicie, napiste na ich volebny listok svoj odkaz a vhodte do urny alebo pokial chcete posilit koaliciu svojich vybranych stran, vhodte v obalke listkych tychto stran.
    Pevne verim, ze tieto dve rady najdu svoje pochopenie u tej spravnej casti volicov :-)

  4. rony píše:

    [2] k tvojim moznostiam: nie som si isty tym, kto si skodi „mojou nechutou“ k politike ;-) a podobnymi prejavmi :)