Informatizácia – čo bude iste a čo možno

Predstavte si, že jedného pekného dňa bude oproti dnešnému stavu päťkrát viac koncových prípojok k internetu. S tým súvisí aj príslušný počet používateľov, počítačov.


Uvažujme, kde by sa mohli takíto ľudia nabrať. V rámci rozvinutého štátu takýto nárast môže byť iba po znížení ceny pripojenia a techniky na konzumnú úroveň. Dajme tomu priemerný počítač za dnešných 5 tisíc (komplet), OS za 500, nejaký ďalší software za 3 tisícky. Pripojenie by bolo automatickou súčasťou mobilu, telefónu, káblovky. Všetky tieto telekomunikačné služby za smiešne sumy (neoplatí sa ich ani platiť mesačne ale rovno ročne).
Mohli by sa nabrať v Afrike. Tam môže po úspechu rôznych danaj… ehm darov vzniknúť extrémne široká masa používateľov, ktorí skočia prakticky „z poľa“ do siete. Bohužiaľ značná časť ich terajších spoluobčanov, ktorí už pripojenie majú, im dá príklad použitia. S pocitom „všade sú tí s plnými eurovačkami“ sa ľahko urobí niečo, čo sme už dávno prekonali a stránime sa toho. Podvody budú tá jednoduchšia cesta využitia počítača a internetu.
Čo ako budú tieto pokusy primitívne a smiešne v ponímaní nás „skúsených“, prekvapí nás množstvo, ktoré sa prejaví aj v tom, že odrazíš jeden útok (a zneškodníš) ale v rade stojí ďalších sto. Sú mechanizmy, ktorým sa nedá brániť – hrubá sila DoS je neporaziteľná.
Premýšľajme, čo určite bude a čo možno, po informatizácií nazvime to „masy“:
* zvýši sa vzdelanostná úroveň,
* radikálne sa zlepšia možnosti uplatnenia,
* komunikácia odstráni zbytočné lokálne rozpory (keď dve komunity navzájom komunikujú a poznajú sa hocaj virtuálne, ťažšie sa môžu nenávidieť),
* zvýši sa počet internetových podvodov,
* zníži sa cena a exkluzivita práce internetových špecialistov a služieb,
* bezpečnosť pripojenia k internetu bud jedinou otázkou „elektronického“ bytia,
* internet sa rozštiepi,
* dozvieme sa veci, pri ktorých fotky zabíjačky na blogoch SME budú zhmotnením čistoty a krásy,
* doprava (fyzická) už nebude chápana v horizontálnom smere (západ-východ) ale vertikálnom (sever-juh) a to najmä doprava tovaru,
* prirodzene sa severské štáty (na ktoré často ani nemyslíme, že či ešte existujú) stanú pokojným útočiskom bohatej vrstvy a keď nie to, tak Stredozemné more určite nebude oázou oddychu plnou súkromných jácht,
* mediteránske štáty zabudnú na svoju turistickú minulosť a budú profitovať napr. z dopravných spojení.
* Košice otvoria poslednú trasu metra zo stanice Prešov do stanice Trebišov hneď po uzavretí zmluvy o odbere elektrickej energie s elektrárenských konglomerátov pri Kyjeve,
* zrealizuje sa technológia využitia plochy pokrytej morom k poľnohospodárskym účelom bez nutnosti vysúšania mora,
* Klingoni sa usadia na Mesiaci.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. ash píše:

    S touto predstavou o budúcnosti rozhodne nemôžem súhlasiť. Som presvedčený, že Klingoni sa vzhľadom na svoje kultúrne špecifiká usadia na Marse.
    nuqneH!

  2. OttY píše:

    Ešte poprosím, o ktorú trasu metra v Košiciach sa v Tvojom pojednaní jedná? Trasu AF alebo CA, to aby som syna pripravil na deň D a pomohol vyhnúť sa mu frustrácii z informačného šumu.