Digitálne foťáky v rukách imbecilov

V súvislosti s tým, že už je dávno prelomený bod, kedy vtrhla na trh digitálna spotrebná fotografická elektronika, nastáva následný efekt „debilizmu“.


Človiečik nacvaká desiatky tmavých fotiek s dvojicami červených bodov, useknutými hlavičkami, posunutým horizontom, rozmazanými rukami.
S námahou ich prenesie do počítača a…
…a odošle ich e-mailom známym.
Efekt digitálnej konzumnej fotografie spôsobuje to, čo spôsobil digitálny foťák v IT komunite. Keď sme si foťák kúpili – bol drahý ako sviňa – proste sme cvakali. Nemali sme chuť ani nadanie na akékoľvek fotenie a analógová technika nám spôsobovala traumu v platení za každú fotku (a technológia ich výroby spoľahlivo odtienila nezmyselné rozhodnutia). Ak sme chceli poslať analogovú fotku, bolo treba ešte aj scanner zohnať a dlho čakať na zdigitalizovanie. Proste komplikácie. S digiťákom sme boli voľnejší a preto ho mal každý, kto dosiahol v peňaženke na sumu pár desiatok tisíc. Našťastie sme mali schopnosti v ovládaní jednej z najdôležitejších funkcií Resize.
Dnes stojí digiťáčik pár tisíc a množia sa ľudia, ktorým nepríde nenormálna tmavá fotka spomínaná v úvode veľkosti s kľudom *tri megabajty.*
Ajťáci a fotografi: kým nie je neskoro, *upozorňujte amatérskych fotografov na nutnosť prevodu fotiek na menšie rozlíšenie.* Ako dôvod uvádzajte, že email vyžaduje menšie fotky a že ani zmenšené fotky NEBUDÚ mať žiadnu ujmu a ich príjemcovia si ich prezrú bez straty kvality.
A stále platí rada Spravodaja: pred klepnutím na Odoslať si všimnite *veľkosť Vášho e-mailu* a pokiaľ sa to číslo pohybuje v megabajtoch, tak si uvedomte, že sa z Vás ako odosielateľa stala ignorantská sviňa a hulvát. Nie tým, že Vás Spravodaj za takých považuje – nominovali ste sa za ňu objektívne.
Siahodlho vysvetľovať prečo sú veľké objemy e-mailov „zlé“ Vám nebudem, berte ma ako autoritu a pokúste sa ju rešpektovať To platí ako rada pre „ajťákov“, ktorí budú chcieť vplývať na svojich známych a potrebujú argumenty aby nestrácali čas a zároveň prílišnými detailami nezaťažovali zavarené mozočky majiteľov digiťákov, ktorí práve teraz vrazili do elektronickej doby.

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. sloper píše:

    A najhorsie je, ked mnohi imbecili chapu vychovu k stabnej kulture ako buzeraciu. Hm… ako nazvat potom takych? Bohuzial, poucitelnych imbecilov je mensina…

  2. XThom píše:

    Niektore mail servery subory vacsia ako x MB neprijmu (a pre niekoho aj nastastie – neodoslu). Konkretne ten moj ma limit 5MB, teda taký 4,9megovy fajl budem musiet s utrpenim prijat a v duchu si ponadavat na dotycneho sikulku…

  3. mego píše:

    někteří to nezažili, někteří rychle zapomněli.. kdysi jsem velebil seznam, že mi dává 20 mb místa pro emaily, kdežto jiné freemaily poskytovaly sotva 10 mb. dnes, díky tomu, že mi lidé posílají tunu blbovin, vč. 7 mb videí, zabírá můj gmail již přes 700 mb.. to není dobrá cesta.

  4. rony píše:

    [4] Problem je, ze IDE odoslat aj velku prilohu rovnako ako malu. Keby im to uz pri vybere suborov nehorazne pindalo, ze co blbnes vole, to by bolo super. Ale to su plane uvahy.
    Najviac prace mali urobit vyrobcovia fotakov a dat im do ruky nastroj, ktory rovno robi fotky vo viac verziach: plna velkost, velkost pre mail, nahlady.

  5. mego píše:

    většinou bývá problém v článku mezi klávesnicí a židlí :-) ale pozor, i lamy se učí. jednu svoji kamarádku jsem naučil zmenšovat všechny fotky na 800×600 a dnes již lamou není :-D a propos – často ti lidé posílají takové emaily, že tě přiměli k napsání tohoto článku ? mě osobně to také dost irituje. já sám prezentuji fotografie radši na webu, než je rozesílat emailem. a dnes pro to existují již skvělé možnosti.

  6. sloper píše:

    [5] viac verzii snimok – prilisne zdrzanie pri zapise na kartu, nevykupene osohom… Ze by ako aktivovatelnu/deaktivovatelnu funkciu? Netreba – uz i teraz je mozne vo fotakoch vyrobit kopiu pre e-mail na kartu (ako postprocesingova funkcia), dokonca nasledne z fotaku i odmailovat.
    Problem nie je vo vyrobcoch, ale v ludoch. Ak niekto nema povedomie o vhodnom datovom objeme pre e-mail, ziadne funkcie priamo vo fotaku mu nepomozu.

  7. rony píše:

    [6] 40 megovy mail, obsah: DOC so 4 stranami a 1 obrazkom.
    Casto? Ano casto. 2-3 megovy jpeg je samozrejmost. Vynimocne niekto skusi aj tak ze ma fotku o velkosti do 200 kilobajtov.
    [7] nemusi ist o zdrzanie. viem si to predstavit aj inak ako vytvaranie kopii ako Event po stlaceni spuste. Staci mat fantaziu a vies kde je to miesto.
    Viem o takych fotakoch :) Nic to nepomohlo, dovod poznas.
    Viem ale o rieseni, ktore pomoze – osveta a neustaly tlak. Az do momentu ked sa v cloveku zlomi pocit, ze to je len svojvola toho co ho otravuje a ze je to naozaj objektivna nutnost, venovat tomu obrazku 30 sekund.

  8. sloper píše:

    [8] obavam sa, ze pri zrychlujucich sa linkach sa o objektivnej nutnosti nepresvedcia :-)
    Kazdy taky clanok, ako tvoj, je samozrejme prospesny, len sa fakt obavam, ze ucinna by bola asi len masova a dlhodoba osveta na Bleskovkach :-) To je asi jedine medium, ktore ti, ktorym ta osveta ma smerovat, citaju. Mozno by to mohlo zacat aspon na Sme, ak sa to poda dobre, mozno sa to skrz Bleskovky dostane i k cielovej skupine.

  9. eSBe píše:

    [8] Ked uz sme pri tom DOC, to ma vzdy dokaze nasrat, ked niekto posle printscreen obrazovky (pripadne iny obrazok) v DOCe, pretoze inak to nevie…
    Ale bohuzial, myslim si, ze lepsie to uz nebude. Ludia sa teraz velmi lahko dostanu k mnohym veciam, ktore este pred par rokmmi boli iba pre „vyvolenych“, bez toho, aby mali o nich co i len sajnu. A potom to tak vyzera. Staci si precitat lubovolnu diskusiu na nete, kde ludia casto so spickovou vybavou neovladaju ani len zakladne veci.

  10. rony píše:

    [9] linky nie su vsetko. Zasa nie som debil aby som sa dal odrbat argumentami typu „tak preco mame slabu linku“ :-) Procesorovy cas neodrbes a email je jedna z aplikacii, kde nikdy netusis, kedy sa spolok pakov nerozhodne poslat pol internetu v prilohach kolegovi o dve budovy dalej.
    [10] to este chapem – nema kam printscreen pastnut, lebo Malovani je prilis zlozite :) a na to, aby si nainstalovali cokolvek je vela proti.

  11. mego píše:

    jedna možnost by byla ještě nechat prográmky pro přenos fotografií z fotoaparátu do počítače rovnou vytvořit dvě složky – mejlem a na prohlížení ;-)
    rony, založ si ještě druhý mejl, třeba na gmailu, který nestahuj přes pop3 a ten dávej lamerům :-D chápu, že stažených 40 mb dokáže naštvat :-) a soudě dle diskuse v tom nejsi sám :-)
    ad. doc – nebo pošlou pět printscreenů ze své obrovité lcd v bmpčku :-D

  12. rony píše:

    [12] nejde o to, ze JA take maily dostavam :-) s tym sa dokazem vysporiadat. Problem je s tym, ze ONI to robia a vecne a dookola sa cuduju, ze s tym je problem :)