Tichá revolúcia v druhej verzií Firefoxu

Možno preháňam, pretože s rozšírením sa ešte Firefox nestáva mainstreamovou technológiou (je „iba“ druhý). Napriek tomu si dovoľujem tvrdiť, že pomaličky sa do prehliadačov dostáva „xml“ ako „základ“ pre dodávanie informácií na obrazovky počítačov.
Súčasné webové stránky sú postavené ako „celok“ bez možnosti reálne ich „rozobrať“ a vybrať si z nich údaje (informácie) na základe vnútornej štruktúry dokumentu. V dokumente je navyše časť údajov, ktorých charakter nesúvisí s obsahom dokumentu ale majú doplňujúcu úlohu (titulok, navigácia). Tieto prvy sa nedajú „naprieč“ webovými dokumentami rozlíšiť a oddeliť od celku.
Náhradou pre chýbajúcu štruktúru dokumentu sa stal RSS formát (a príbuzné formáty), ktorý nastúpil na vyriešenie populárnejšej potreby – byť informovaný pohodlne. Nerieši „obecný“ princíp štruktury dokumentov na webe a zavádza proste ďalší dokument – jednoduchší, štrukturovaný a nahradzujúci „úvodné“ stránky – priznajte sa, že úvodnú stránku Spravodaja málokto s RSS čítačkou navštevuje.
Prehliadač Firefox v druhej verzií (ešte chvíľu potrvá, kým bude oficiálne vonku!) okrem iného zavádza zobrazenie obsahu RSS XML súboru v trošku krajšej podobe. Pripomína mi to snahy niektorých detailistov, aby po zobrazení RSS sa preformátoval vzhľad za pomoci XSL. Spravodaj má takéto RSS.
Vzhľadom k tomu, že s iniciatívou prichádza samotný prehliadač, tak už je to len krôčik k tomu, že sa časť ľudí rozhodne namiesto na titulnú stránku chodiť radšej na jej RSS verziu. Čo by v prípade Firefoxu mohla zariadiť aj extension skúmajúca existenciu RSS feedu a v takom prípade miesto žiadanej stránky zobrazí práve RSS (pekne premaľované) ale samozrejme len v prípade, že ide o úvodnú stránku :-)
Potom si kvôli púhej informácií nebudete musieť „čítať“ kopec nezmyslov ako sú fotogalérie, veľké jpegové ovocné designové kreácie ;-)
Poznámka: A áno ja viem, zároveň príde potreba pchať do RSS reklamu? Ja dúfam, že nie, pretože RSS reklamu neničí – ak ma článok zaujme naďalej predsa otváram celé jeho znenie v bežnej „html“ forme a to aj reklamou. Tvrdiť, že RSS je killer reklamy je samozrejme nezmysel.
Súvislosti: Novinky pod jménem Mozilla, Ondřej Bitto

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. 21 píše:

    Spravodaj má nejakú úvodnú stránku? Ako vyzerá? :))

  2. Jozef Benko píše:

    Ono ani nezáleží na XML… je to len vec sémantiky.

  3. rony píše:

    [2] cely cas ako som to pisal mi slovo semantika neprislo na um ale pisal som prave o tom :-)

  4. dusoft píše:

    V dobre napisanom HTML a XHTML nie je problem – je to de facto platne XML, z ktoreho si vytiahnes lubovolnu cast XML parserom.
    .
    Co sa tyka rozlisenia realneho obsahu od navigacie – mas pravdu. Ani po rozsireni podobnej funkcionality ako ukazuje dvojka FF ale podla mna nebude RSS dostupne uplne vsade. Okrem toho na RSS tlaci Atom a dalsie mikroformaty. Takze buducnostou XML budu prave weby zlozene s mikroformatov – kontakne udaje v vCard ci hCard, kalendar podujati v iCal atd. atd.

  5. rony píše:

    [4] náhodne zvolím ľubovoľné „XML“ z webu a vysosám z neho obsah článku? určite? Je tam nejaká značka [content]obsah[/content]? Nie je.
    Zvyšok tvojho komentáru: funkcionalita? čo je to? :) Ako to myslíš, že nebude RSS dostupné všade? Tak pekne zobrazené RSS bude vo Firefoxe. Ide mi o to, že už to nebude na autoroch stránok aby zapojili XSL do RSS. Čo sa týka iných formátov, je to len otázka prijatia a spracúvania v prehliadači. Princíp už ale bol „objavený“ – ním je to „vypeknenie“ obsahu štrukturovaného dokumentu v dohodnutom formáte, kde je každá položka pomenovaná rovnako (a musí byť). Mikroformáty su dobrá vec, ideálny by bol formát ako RSS (myslím tym všeobecne – teda aj Atom), ktorý by popisoval striktne dokument.
    Práve ma totiž napadlo, že ono je to totiž možné už aj teraz – minimálne postavené nad RSS – tie nezmysly ako titulka, navigácia si do stránky napchám cez XSL. Značne zjednodušujem, ak ma chce niekto pristihnúť pri chybnom tvrdení.
    Chýba však možnosť zobraziť celý článok – mohol by som zneužiť RSS a to tak, že pre celý článok vytvorám RSS s jedným ITEM (ďalšie item by mohli byť komentáre) a tak produkovať celý web ako XMLkové RSSka (Atomy). Zapojím k tomu XSL a som za vodou. Má to ale pár nedostatkov, cez ktoré by som sa nevedel preniesť. Napr. podpora mobilných zariadení a nie príliš schopné prehliadače bez podpory XSL.

  6. dusoft píše:

    to s tym webom postavenym na rss je zaujimava myslienka.
    .
    funkcionalita = funkcnost. sorrac.
    .
    myslienka mikroformatov sa mi paci stale viac. myslim, ze coskoro spravim nejaky ukazkovy mikroformatovy web – uz len doriesit tu podporu v OS akehokolvek druhu :(

  7. Gramatická polícia hovorí, že „v druhej verzií Firefoxu“ má byť „v druhej verzii Firefoxu“… Je to v článku dvakrát, čo je dosť na to aby ma to motivovalo rozpisovať sa o tom ;-) Fuj to.
    A inak – XML rules :-)

  8. rony píše:

    [7] vidis, taketo nuansy mi unikaju, najma po rokoch, ked som bol presvedceny a presvedcovany, ze tam dlhe i ma byt a je to tak spravne.