Bezcenný rozbor sadzby v layoute Novinky.cz

Logo Novinky.czPodotýkam: nie je to objednané, nemám žiadny skrytý zámer. Iba som si všimol jeden detail, ktorý by som ja riešil inak.
Otvorte si náhodnú stránku z Novinky.cz pričom ja vychádzam z tohto pohľadu, (ide o screenshot, 70 kilobajtov) ktorý je ovplyvnený nastavením môjho prehliadača (veľkosť písma je nastavená na min. 12px aby som to vôbec videl).


Jednotlivé šípky ukazujú:
1. Logo je tvorené ako text a je posadené ľavým okrajom písmena N podľa šípky,
2. kategórie sú odsadené a ukazuje na to šípka
Všimnite si, že medzi logom a kategóriami je pruh s podtitulom webu, ktorý je negatívne zobrazený. Je jasné, že okraj prúžku by sa mal napasovať k niečomu. Tu je to okraj loga. Je logické, že text v prúžku musí mať nejaký „padding“. Tak ho má. Kategórie s podtitulom nepasujú – ani k okraju prúžku (čiže ani k 1.) a ani k textu podtitulu v prúžku.
3. nadpis článku obsahu je znovu odsadený od ďalší kus vpravo od zvislice bodu 1. a lícuje so zvislicou podľa bodu 2.
Fotografia pod nadpisom lícuje s nadpisom (3.).
Mne sa síce nezdá toto nalícovanie článku k 2. – urobil by som to k 1. ale dajme tomu by mohlo ísť o logický a umelecký zámer.
4. popis fotografie je kúsok posunutý od ľavého okraja fotografie a je to tak normálne.
5. perex je znovu posunutý ešte viac doprava a nelícuje s ničím.
Práve v bode 5. mám pochybnosti o zámere, prečo to je takto. Určite by som to ja lícoval podľa nadpisu, fotografie (k bodu 3.).
Pokiaľ by som chcel byť špekulant, tak by som posunul logo doprava a lícoval ho k (2. a 3.) a tým pádom by som spravil akúsi striedačku ale to je subjektívne.
Niektoré sväté kruhy hovoria, že by sme si mali na layout stránky namaľovať zvislé a vodorovné čiary a postrehnúť v nich nejaký zmysel – pravidelnosť, rytmus – „niečo“. Ja som použil slovo „lícovanie“ ako náznak toho, že jednotlivé časti stránky by mali mať k sebe nejakú polohu, z ktorej srší logika. Iste – môžeme sa pri maľovaní vydať teóriou chaosu a snažiť sa poprieť akékoľvek skryté pravidlá a nenechať prvkom zjavné geometrické závislosti. Určite je to ale odhaliteľné ako zámer.
A aký je Váš pohľad na vec?
Komentujte úzko k téme – nejaké rozvíjanie diskusie radšej masakrujte v MassacreBoarde.

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. emmacore píše:

    Som velky kamarat zarovnavania. Mam rad poriadok a jednoduchost. Napriklad si myslim, ze v pisanom texte sa da vsetko vyznacit iba za pouzitia jednej velkost pisma, dvoch rezov – normalny a tucny a jednej urovne odraziek. Ak to nejde, je text zle napisany a treba ho upravit. Howgh!

  2. Bystro píše:

    Na mna Novinky.cz posobia velmi pekne, konzistentne, prijemne… napriklad v porovnani s novou Pravda.sk :)

  3. rony píše:

    [2] nova Pravda je na dlhsie. V prvom rade je to prevzaty system. V skratke mozno o nom povedat: je to cistejsie a krajsie ako predosly bordel. Ale to je naozaj velmi kratke :-)
    Treba si ale aj uvedomit, ze cast dojmu vytvara aj sok zo zmeny.
    Mne vsak pripada, ze na titulke obsahu radikalne ubudlo, v principe tam dnes mas vlastne 4 clanky a dalsie boxy az okato casto opakuju odkazy bez perexu na tie iste clanky.
    Naspat k Novinky.cz – ako si si vsimol zameral som sa na jeden jedinky prosty detail. Pre mna nepochopitelne odsadenie perexu a textu clanku o kusok viac doprava.

  4. mijk píše:

    hele, kamo, mrkni se na svuj wlastni web v jedinem 100 procentne html a css kompatibilnim browseru (opera 9) – vice na http://www.webstandards.org/action/acid2/, zjistit, ze nemas novinkam fakt co vycitat :)))
    jo – a podivej se na novinky prave v opere… pro zabavu, to, co jim vycitas, je tak, jak by sis to sam prestavoval :)

  5. rony píše:

    [4] pan zbytocny kverulant: ja nic nevycitam. hovorim, ze niecomu nerozumiem a ze to nieco by som urobil inak.
    co s tym ma spolocne moj web okrem toho, ze to s nicim nesuvisi. nemam rad reakcie typu: ja poviem – pocuvaj, mas spinavy rukav a ty odpovies: a ty si prasa lenive!