TOP10/2006: Mojich desať aplikácií roku 2006

Milá tradícia koncom roka zverejniť výber desiatich aplikácií umožňuje porovnať moje preferencie s prvou desiatkou roku 2003, zmenami v roku 2004 a s top10 z roku 2005. Zmenilo sa niečo tento rok?


# *FAR:* neohrozene kraľuje v každom výbere na prvom mieste a tento rok dostal do výbavy plugin na obsluhu win kláves (contextmenu),
# *Movable Type, del.icio.us:* sú systémy, ktorými publikujem celý obsah Spravodaja (nepočítam Vanilla a fotogalériu Coppermine) a tento rok sa v rámci redesignu konečne upgradovalo na 3.x,
# *RSSpoint:* čítačka RSS a Atom bez akýchkoľvek zmien a veľmi dúfam, že na budúci rok sa RSSpoint opäť pohne ďalej,
# *Mozilla Firefox:* poznáte, tak načo zbytočne o ňom trieskať,
# *gMail:* desktopového klienta pre e-mail používam už len z piety a zapínam ho na pár minút do týždňa pretože základnú komunikáciu zvláda nadmieru dobre Google Mail,
# *PDA/Agenda Fusion/Outlook/MPx220:* organizácia času, kalendára, úloh a ďalšie veci už niekoľko dlhých rokov výhradne pomocou Windows Mobile bez toho aby som sa zamotával a propagoval slepé cesty v podobe Symbianu či PalmOS,
# *Haali Reader:* neprekonateľná čítačka e-book formátu PDB,
# *Adobe Photoshop:* ak obrázky tak v obchode s fotkami,
# *putty:* pracovný nástroj,
# *Gridinsoft Notepad:* zatiaľ najpríjemnejšia náhrada za notepad, síce vie UTF-8 ale nevie otvorený súbor „prepnúť“ z/do neho takže mu musím predom vložiť tie štyri divné bajty na začiatok a potom ich pred uploadom na hosting zrušiť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. SlovakSoft píše:

    Pekná tradícia… vidno, že si veľmi stály, zmeny minimálne. Aspoň, že ten jeden program si trafil s mojou pomyselnou TOP ten ;-)

  2. Tibor píše:

    Haali Reader: mrknem naň, ja zatiaľ poznám iba DocReader.
    Gridinsoft Notepad: PSPad je pre Teba komplikovaný?

  3. rony píše:

    [2] veľmi. Gridin sa pri inštalácií aspoň vopchal miesto notepadu – takže nemením zvyky – stále používam notepad ale spúšťa sa gridin.
    pspad mal zopár mušiek. ale ani gridin sa nedá zahanbiť – také replace v niekoľkotisíc riadkovom súbore mu trvá veľmi dlho.

  4. sloper píše:

    [3] aj PSPad sa vie vopchat miesto notepadu – das spustit notepad, nastartuje sa pspad

  5. wawrik píše:

    Ad slepá cesta PalmOS: Ak ozaj ide iba o kalendár, resp. správu času, IMHO je PalmOS ako diár aj po rokoch stále najpoužitelnejší. To len tak na okraj, žiadny pokus o flamewar.

  6. Keff píše:

    ad Gridinsoft Notepad: doporucim SciTe, znas? 1MB, <2s start, syntax highlighting pro 20+ jazyku, UTF8, taby, chytry a nevtiravy.
    A jeste bych rad doporucil genialniho ceskeho spravce souboru Servant Salamandra od Altapu (stahujte posl. betu) – vyzraly, robustni (napr. bezchybny ftp prenos po vypadavajici modemove lince kde total commander jen hlasi chyby a chce kopirovat vse znova).

  7. Anonym píše:

    [6] SciTe som uz mal nainstalovany :-) pripadol mi zlozitejsi ako to, co potrebujem – keby mi ho niekto prednastavil podla mojich potrieb :-) tj. na striedacku editujem subory s roznym kodovanim a nechcem aby bol mudrejsi ako ja – cize ak otvorim subor, nech mi s kodovanim preboha nic nerobi :-)
    K tomu Servant – diky, mal som pred vela rokmi tu moznost a doporucujem jedine a vyhradne FAR manager – samozrejme SEBE! Kto nepochopil, ze som pouzival Norton Commander v casoch, ked Windows neexistoval, tak nevie :-)

  8. Mac píše:

    Vzhľadom na to, že Shop môže znamenať dieľna, prijde mi výstižnejší preklad Foto-šopa.

  9. rony píše:

    [8] napriek nepresnosti sa mi obchod s fotkami páči viac. nejde mi o výstižný preklad ale o to, že otrocky vznikne pomerne absurdné spojenie.
    Skúšal si si preložiť Windows Live? ;-)

  10. Markoff píše:

    sorry za slovickarcenie, ale mozes nam prezradit kedy si pouzival Norton Commander v casoch ked Windows neexistoval? nemozem si pomoct, ale nech sa pozeram na historiu oboch musim vidiet ze Windows je starsi ako NC, takze by ma naozaj zaujimalo kedy si teda pouzival TC ked Windows neexistoval
    ad NC, pouzival som ho este v casoch W95 a dlho odriekal prechod na WCMD, az som nan nakoniec presiel, dostatocne vyladene prostredie je rovnako minimalisticke (ci este viac) ako NC a k tomu nechyba kopec funkcii a plug-inov
    moje softy sa taktiez uz roky nemenia a zoznam je stale tu hned na zaciatku:
    markoff.biz/pivot/entry.php?id=21
    zisiel by sa aktualizovat snad len SiM miesto ktoreho som presiel definitivne na Miranda a podaktore softy nepouzivam ako je rok dlhy (antispyware, kopirovanie CD/DVD, info o HW, emulacia)

  11. rony píše:

    [10] windows sa zacal masovejsie pouzivat verziou windows95, dovtedy bol pouzivany skor ako nadstavba. Ano, mas pravdu – slovickaris.
    Prepac za slovickarenie: ale TC som naozaj nemohol pouzivat pred Windowsom, ale ani teraz ho nemozem pouzivat. ;-) TC je ten bordel commander, co funguje v GUI FUJ windows, ze? ;-)
    ad NC: jebem ti ja na to, co a preco sa ti na nom nepacilo. Komentujes nieco, co nie je nutne komentovat. Zjavne si nepochopil o tom, o com pisem. Nemenis svojim komentarom nic na fakte, ze som na prostredi ake ponuka rad NC, VC, FAR viac zavisly aby som akceptoval „vyhody“ akehokolvek ineho rozhrania. Tak mi tu nekecaj cosi o ‚chybani kopca funkcii‘ a podobne blbosti.
    Mas svoju pravdu a PROSIM TA PEKNE nepovazuj svojimi komentarmi ine vybery a ine preferencie inych za menejcenne. Velmi pekne dakujem ;-)

  12. 2ge píše:

    flameware vs FAR a TC :) IMHO nech si pouziva kazdy kto chce, ja som TC pozitiv, ale predtym to bol NC, ale skorej Dos Navigator (ruski makaci:)