Slovenskí internetisti su konečne pred americkými

Denník SME si dal vyhotoviť stĺpcové grafy renomovanej netomeračskej firme. Firma sa nás popýtala, no okrem iného, aj na tie blogy. Či ich toto aspoň občas nakukneme a či vieme.
No a tak znenazdajky vyšlo najavo, že všetci popýtaní prejavili stavovú hrdosť, česť a slávu blogov SME vyzdvihli nad americké reálie.


Týmto šmahom sa štatistici štatisticky postarali cez štatistvo o štatistický problém. Spýtali sa spiaceho, či spí. A viac ako polovička priznala, že áno. Na pôde denníka SME, ktorý je už objektívne najznámejším „blogom“ Slovenska. Sa jeho čitateľa spýtame, či číta to tie blogy, či nie.
Aj najväčší odporca blogov vo SME či nie v SME, musí pri čítaní SME online a dokonca papierového klonu zistiť, že s odporom ale číta. Blogy.
TNS možno naznačili ale SME určite nespomenuli, na akej pôde, koho a kedy sa pýtali. Správa konštatuje kopec čísiel. Vrátane spomenutého vysokého podielu blogoznalých. Obávam sa však, že práve faktor „smeblogu“ skreslil výsledky do nepríčetných hodnôt.
Nie. Napriek príťažlivosti čísiel a hrdosti na výsledok, musím roztiahnuť realite končatiny a radšej skromnejšie sa prikloniť k americkým výsledkom. A to vysoké číslo pripísať skôr regionálnej kuriozite, ktorú tvorí úspešné blogovanie na SME. Lenže aj keď ten „zvyšok“ je v tme, práve to je to pravé blogovanie. Skôr blbšie. Skôr nenavštevované. Skôr amatérske až infantilné. Skôr všetkými posmeškami a iróniou neznalosti podceňované. Skôr nepoznané.
Veď koniec koncov to aj samotní čitatelia SME dávajú rázne najavo. Pozná sa najmä blog.sme, pretože sila samotného média im to strčila priamo do hláv.
Nemali by sme sa snažiť o to tĺcť ľuďom do hlavy niečo, čím sa zapodievame sami. Ak si píšem nejaké bludy na webovú stránku a ľudia to čítajú, nemusím sa snažiť k blogom natlačiť Joža z krčmy, ktorý miesto písania preferuje nasávanie. Nech by aj 90 percent internetistov netušilo o tomto pojme. Nech. Nevadí. Ale každý, kto o blogu počul, číta ho, píše ho, mohol by dodržať aspoň to, že si nevytvorí vytvorené, nevymyslí vymyslené a nepremenuje hrušku na malinový koláč :-)
*Pre tých, ktorí sa brodia kvetnatými rečami horevyššie a momentálne štartujú svätú vojnu ironizácie ich autora to celé zostručním:* nič nenapádam, viacmenej iba dovysvetľujem, kde sa vzali také vysoké čísla. Je to proste spôsobené tým, že prieskum zadalo SME, mimochodom vlastník blog.sme, anketa sa zároveň riešila cez internetové vyskakovacie „chcete si urobiť anketu?“, ktorá mimochodom vyskakuje aj na stránkach SMEonline. Takže ak aj nedošlo ku skresleniu formou dotazníka, tak minimálne je Slovensko miernym exotom pretože veľmi vplyvné médium sa k blogom už tradične(!!!) stavia otvorene, pozitívne a to celé už dlho prenáša aj na svojich čitateľov. Uff. Proste prieskum narazil na špecifické prostredie a tým pádom nie je porovnateľný s americkým.
Správa SME o hrdinskom výkone slovenských internetistov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Piki píše:

    Ešte že je v tomto článku ten posledný odstavec. Aspoň viem o čom si točil v tých hore.

  2. dusoft píše:

    detto
    lepsie dat tie info v buducnosti na zaciatok prispevku.

  3. rony píše:

    [1] a [2] povodne som si myslel, ze bude prijemne dat link na zaciatok ale chcel som ist v clanku od nesmierneho zmatku az k jasnemu bodu na zaver.

  4. Havran píše:

    Existujú tri druhy klamstiev: lži, prekliate lži a štatistiky – MARK TWAIN

  5. to co? píše:

    to co tocis?

  6. rony píše:

    no to nic :)