Zahoďte bicykle a jazdite traktormi

Tak nám vraj zakážu jazdiť po lesných cestách. Iste, lesy vždy niekomu patria a vždy mu bude vadiť ak sa tam niekto presúša. Či už sú to rabujúci spoluobčania, smeti trúsiace rodinky okolo ohňov, zberači plodov, turisti na prechádzke a momentálne bicyklisti.
Bicyklisti šlapúci do pedálov po lesnej ceste na ktorej stretnú nanajvýš dieselový lesný traktor sú skazou lesného prostredia. Poškodzujú záujmy majiteľov lesných traktorov.
Ba dokonca tento zákaz postihne aj šialených zelených aktivistov v žltých pršiplášťoch, ktorí by snáď aj mohli svojimi telami znečisťovať tak lesnú cestu, že by cez ňu ani ten traktor neprešiel.
To ma až tak nenasrdilo. Porovnávam však úbohý bicykel s lesným traktorom a samotným zjavom – lesnou cestou. Veď tá trasa bola vytvorená mechanizmami, ktoré ďaleko viac poškodzujú terén ako chudák na bicykli.
Chápem, že niektorí adrenalínoví cyklisti si to švihnú aj mimo trasy pomedzi stromy veľkou rýchlosťou. Toto je dôvod na protesty ľudí, ktorí sa o lesy starajú. Ale prečo je ten traktor užitočný aj keď jedna jeho jazda uškodí viac ako keby po tej istej trase prešlo dvesto cyklistov, tak to mi už uniká.
Dôvody prečo sa zalobovalo za takýto zákaz sa dozvieme sprostredkovane v najbližšom čase. Vždy je totiž niečo za niečo. A ak sa dnes vehementne jedna strana snažila o tento zákaz, tak zrejme chce aj protihodnotu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Pjotr píše:

    Je to až neuveriteľné, tupé, hlúpe …

  2. Andy píše:

    klasika. FICOVLADA. co si ludia zvolili, to maju. narod je tupy.

  3. Erik píše:

    Konečne vláda, ktorá rieši konkrétne sociálne problémy pracujúcich!
    Dnes človek pri stínaní stromov nestačí odháňať cyklistov aby ich nezahlušil. Dúfam, že je to len začiatok a lesy budú raz prístupné len pre tých, čo budú mať pod zadkom či v ruke nejaký výkonný motor :)

  4. yderf píše:

    toto normalny clovek nevymyslel – toto vymyslel koalicny politik

  5. dusoft píše:

    no co, lobby tazby lesa zapracovala. bude tazsie upozornit na nelegalnu tazbu, ked si to nebudes moct pozriet. a ako sa dostat k ilegalnej tazbe rychlejsie ako na bicykli – no na traktore, ten ma kazdy clovek niekde v skrini.

  6. OttY píše:

    no, bude potrebné, aby ochranári absolvovali cvičné jazdy na terénnych motocykloch a tie využívali pri zisťovaní nelegálnej ťažby. Ak si oblieknu kombinézu a osedlajú terénny motocykel bez ŠPZ, som zvedavý ako ich bude naháňať lesná stráž. Možno by stálo za zamyslenie zakúpiť nejaké bezpilotné špionážne lietadlo z čias studenej vojny a toto nasadiť.
    No nič. Trepem nezmysly. Ale je asi každému jasné či je toto záujem. Žeby tých, čo režú v tatranských dolinách?

  7. dusoft píše:

    Na porovnanie – Narodny park Yellowstone je kompletne nechany sam na seba, co sa tyka obnovy – vyzera to divoko, najprv sme si mysleli, ze to je vychrica, plno stromov vykacanych, popadanych.
    Neskor sme sa dozvedeli, ze je preto tolko stromov bez ihlicia a popadanych, ze trva niekedy az sto rokov, kym odumrety strom „sam“ spadne… cize tak. a to je len jeden z VELKYCH parkov, ktore su neregulovane.
    zato mi tu mame tooolko OBROVSKYCH parkov, ze im nejaka tazba urcite neuskodi, ze.

  8. Filip Valašek píše:

    Neviem čo presne a kto schválil, ale aj ja som proti tomu, aby bolo priamo zákonom dovolené chodiť voľne po lesoch.

  9. Andy píše:

    Filip – hm, zatvor sa do panelaku.

  10. Filip píše:

    Skús sa na to pozrieť naozaj aj zo strany majiteľov lesa (som jedným z nich). Nehovorím, že to čo prijali je správne, ja by som to ponechal na vôli majiteľa.