Ako na Travian

Ako rozvíjať svoje dediny. Neustále mi zabíjajú vojakov. Operujte v skupine.


Ako rozvíjať svoje dediny

Nasledujúci text napísal Mekelle a preto vás uvediem do situácie. Mekelle zastupoval počas neprítomnosti hráča medostorm. Popritom z toho vzišiel návod ako hrať hru Travian.

Ked som pred tyzdnom prevzal dediny od medostorma, bolo jasne, ze musia prejst vyraznou transformaciou. Produkcia okolo 500 surovinovych jednotiek a k tomu vyvinute katapulty – to bolo cosi ako pneumatiky z F1 na Skode 120… kvantum surovin bolo minutych neefektivne – vytweakovani teutonski jazdci, ale produkcia umoznovala postavit troch za den (obrazne povedane).

Jasny ciel bolo – restrukturalizacia chodu dedin s cielom stabilizovat ekonomiku a znizit riziko, ze dediny budu fungovat ako farmy. Ako na to – VSETKY suroviny som investoval do rozvoja poli, bani, dreva s cielom aspon jedno co najskor dostat na 10-tku. Nasledne som podla aktualneho mnozstva surovin riesil:

1. financne narocnejsie upgradovanie poli

2. vystavbu tweakovacich budov (pekaren, pila, zvievaren…)

* Ak som v dedine 1 rozbehol vystavbu, okamzite som presuval suroviny do dediny 2 s cielom rozbehnut co najnarocnejsi upgrade v dedine 2.
* Ak som mal v oboch dedinach rozbehnutu vystavbu a mal som stale dost surovin, staval som spehov – po tyzdni mam cca 120 spehov -> jeden odvrateny velky utok spehov -> nikto z utocnikov sa nevratil a este minuly tyzden sa u medostorm menil na farmu, teraz sa neodhodlali k jedinemu vojenskemu utoku, pricom nevedia, co v dedinach vlastne ma.

Zaroven sa rozbehla ekonomika – v hlavnej dedina ma produkciu cca 1000 z kazdej suroviny za hodinu (oproti 500 pred par dnami).

6 KROKOV K FUNCNYM DEDINAM

(klucove slova: Ekonomika, Armada, Byt offline):

1.E seriem na armadu, staviam budovy
1.A v pripade utoku miniem, co mam, zvysok poslem susedovi, ktory mi to po utoku vrati
1.B pred odchodom vsetko miniem
2.E tweakujem budovy, ktore mi zvysia produkciu, ostatne budovy IGNORUJEM
2.A seriem na budovanie vojakov, staviam spehov a nic ine.v pripade utoku miniem, co mam, zvysok poslem susedovi, ktory mi to po utoku vrati
2.B pred odchodom vsetko miniem
3.E ekonomika zacina fungovat? ok, zvysujem produkciu. KASLEM na tweakovanie armady a budov, ktore nezvysuju produkciu
3.A popri spehoch, ktorych uz mam par desiatok zacinam stavat DEFENZIVNE jednotky. v pripade utoku miniem, co mam, zvysok poslem susedovi, ktory mi to po utoku vrati
3.B pred odchodom vsetko miniem, defenzivne jednotky poslem na vylet do 4-6 hodin vzdialenej dediny
4.E uz relativne bezi aj ekonomika v druhej dedine? makam na raste produkcie. KASLEM na tweakovanie armady a budov, ktore nezvysuju produkciu
4.A zacinam stavat OFENZIVNE jednotky. tie pouzivam na bezpecne farmovanie, cize ako hyena obieham dediny, ktore uz upratali silnejsi partaci. Nehanbim sa za to, obcas im za to podakujem
3.B pred odchodom vsetko miniem, VSETKY jednotky poslem na vylet do 4-6 hodin vzdialenej dediny
5.E vasa ekonomika funguje, v kazdej dedine mate produkciu v tisicoch surovinnoviych jednotiek za hodinu. stale makate na raste produkcie)
5.A mate par stoviek ofenzivnych jednotiek – uz si trufate sami „vyrobit“ nejaku farmu. Ku stolu pozvete aj partakov z aliancie – zo ziskanych surovin budujete jednotky a zlahka tweakujete ich schopnosti (ANO pri 20 jazdcoch nemalo zmysel zlepsovat im zbrane, tych 200 nepriatelov si s nimi hravo poradi tak ci tak)
5.B pred odchodom vsetko miniem, VSETKY jednotky poslem na vylet do 4-6 hodin vzdialenej dediny
6.E mate produkciu, ze ju nestihate minat. uz nepotrebujete radit
6.A mate stovky a tisice utocnych a obranych jednotiek. uz nepotrebujete radit
6.B pred odchodom vsetko miniem, VSETKY jednotky poslem na vylet do 4-6 hodin vzdialenej dediny

Neustále mi zabíjajú vojakov

Problém je jasný. Máte máličko vojakov a neustále vám ich niekto zabíja. V Traviane sa vojsko delí na útočné a obranné. Pokiaľ nemáte vojska naozaj dosť, musíte si ho ochrániť. A jediná ochrana pred zabitím vojakov je, nemať ich v dedine. Preto útočné vojsko musí neustále „behať“. Ak ste akurát začali vojsko stavať, tak si ho nikdy nenechávajte v dedine ale „rotujte“ ho.

Najlepší spôsob ako zabiť vojsko niekomu druhému je vymáknuť ho v čase, keď nesedí za počítačom. Nemusíte ale sedieť za PC celý deň a noc. Tesne predtým ako idete preč, pošlite útok na vzdialenú dedinu vypočítaný tak, že sa vojsko vráti až keď prídete ku počítaču znova.
Otazka: „Kazdy v kuse trepe, nenechavajte si vojsko v dedine, ked idem od pocitaca. Ja ale neviem co mam urobit a neviem najst dedinku kam zautocit“

Skusim odpovedat:

1. Zobrazim si mapu (gulata ikonka v strede)
2. Klikam na jednu z velkych zelenych sipiek, cojaviem o 3x
3. ak uvidim nejaku malu dedinku bez aliancie a popka pod 200, tak na nu kliknem
4. Kliknem na „Poslat jednotky“
5. vyklikam vsetko vojsko co mam a kliknem na OK
6. zobrazi sa mi AKO dlho trva utok a o kolkej tam bude.
7. pripocitam dlzku cesty k casu dobehnutia a mam cas, kedy sa mi vojsko vrati z utoku
8. ak som schopny rano vstat o takomto case, tak sa vratim (Back v prehliadaci), vyplnim vsetko vojsko, dam lupezny utok a vojsko odoslem
9. Rano pridem ku kompu o tom case, kedy sa mi vojsko vrati z utoku.

Operujte v skupine

Najlepšia taktika hry je úzka spolupráca hráčov, ktorí majú dediny veľmi tesne pri sebe. Takáto skupina – svorka si môže navzájom silne pomáhať.

* požičiavenie surovín – najmä na začiatku veľmi pomáha ak vám spoluhráč požičia suroviny a vy si tak môžete kliknúť upgrade a tak nemusíte čakať, o pár hodín mu to v pohode vrátite,
* požičiavanie obrany – sami si nikdy nepostavíte silnú obranu, ale keď máte vedľa seba dvoch troch ochotných, tak ste neporaziteľní. Blízko musia byť kvôli tomu, že obranné vojsko je veľmi pomalé,
* vzájomné zastupovanie – počas neprítomnosti spoluhráča, môžete mu kontrolovať účet, klikať upgrade a hlavne – môžete si poslať obranu, posielať vojsko z jeho dediny na útoky.

Aké vojsko stavať

Nestavajte z každého trocha. Nesnažte sa krvopotne postaviť katapulty. Cenu má nie „rozmanitosť“ ale množstvo tej jednotky, ktorá je najlepšia.

Germán:

* jazda: Teuton jazdec
* obrana: oštepári
* pechota: najprv pálkari a až neskôr sekerníci
Pálkar – na začiatku ho vyrábať na stovky a útočiť nimi
Oštepár – neustále vyrábať a poskytovať ich rimanom a gálom
Sekerník – neskôr na nich prejsť z pálkarov, nie je tak efektívny ako pešiaci rimanov a gálov,
Rytier – len ako obrana proti pechota, nevyrábať ak vám niekto z gálov alebo rimanov nedá niečo lepšie
Teuton jezdec – najlepší jazdecký útočník

Riman:

* obrana: pretorián, vhodné je stavať ich v ďalších dedinách a to 24h v kuse,
* pechota: imperiáni
* jazda: imperatoris a niekedy hodne neskôr caesaris
* obrana proti jazde: legionári
Legionár – vyrábať len ako obranu proti jazde. Ak máte kamaráta Germána, nevyrábajte ich a nech vám on natrvalo požičia oštepárov.
Pretorián – vyrábať nepretržite a požičiavať ich spoluhráčom Germanom a Gálom.
Imperián – peší útok.
Equites Imperatoris – najprv robte iba túto jazdu, pri útokoch nechajte najprv útočiť germána.
Equites Caesaris – v neskoršej fáze hry prejdite na túto jazdu ale nie je moc efektívny, útočte s ním až po gáloch a germanoch.

Gál:

* obrana: falanx
* jazda: blesky, niekedy neskôr prejsť na haeduánov,
Phalanx – obranca aj proti pechote aj proti jazde,
Šermiar – peší útok
Blesk – spočiatku robiť jazdu jedine bleskami, nie je ale moc efektívny,
Druid jazdec – obrana proti pechote, v neskoršej fáze je lepšie mať ho miesto falanxov,
Haeduan – neskôr v jazde prejsť z Bleska, neskôr je aj efektívny ako obrana proti jazde.

Obrana

Je treba kombinovať obranu z viac národov. Na rimana treba útočiť jazdou, na germána pechotou. Preto by si mali rimania a germáni požičiavať svoju obranu.

Najlepšia obrana je počas celej hry kombinácia pretorián a oštepár!

Neefektívne rozhodnutia

* ide na mňa útok a nemám predstavu aký – rozhodnem sa nechať vojsko v dedine
Nie, samozrejme. Útočné vojsko musí ísť preč. Ak je útočník „väčší“ tak zaručene nemáte šancu. Ak stíhate, miňte suroviny koľko to ide a pošlite preč aj obranu a špehov.
* zložíme sa jednému hráčovi na vojsko
Nezmysel. Kto vám zaručí, že keď mu naposielate suroviny, že nezradí? Zradí.
* pomóc útočia na mňa!
Nemá zmysel kričať bez informácii. Podporu obranou vám môže poslať len ten, kto je práve online a jeho pomalé obranné jednotky to vôbec stihnú. Čas je drahý. Musíte okamžite poskytnúť informáciu: KTO útočí (súradnice), KAM útočí (súradnice), KEDY príde (presný čas príchodu útoku). Ak viete ďalšie informácie ako napr. čím obvykle útočí, tak poskytnite ich.

Bojový simulátor je váš kamarát!

V prvom rade sa pred útokom chráňte sami. Je na vás či si na útočníka „počkáte“ alebo vyprázdnite dedinu – hovorí sa tomu „uhnúť“.
Ak si chcete na neho počkať, tak by ste mali vedieť, že v tom prípade by vo vašej dedine mala byť obrana aj ďalších spoluhráčov.

Skúste takúto taktiku: útočník pravidelne útočí. Tak potichu zorganizujte spoluhráčov tak, aby vám poslali obranu naraz. Čiže tak, aby obrana od všetkých prišla v jeden čas. Vzdialenejší hráči obrancov pošlú skôr a blízki neskôr. Tým sa vyhnete tomu, že pravidelné útoky ich budú postupne zabíjať. Potom už len počkáte na útok.

Nikdy sa sami neubránite. Nikdy nepostavíte toľko obrancov, aby ste vydržali útoky od silnejších hráčov.

Obrancovia sú na jedno použitie – väčšina splní úlohu tým, že umrie pri obrane.

Na začiatku hry sa hrajte v bojovom simulátore a skúste si napr. 400 pretoriánov, pri akom počte pálkarov vaša obrana prežije aspoň v jednom kuse.

Záver

Travian je strategická hra. Pre inteligentných jedincov je veľmi ľahko zvládnuteľná a jediný pozitívny efekt pre hru premýšľajúceho hráča je organizovanie sa a rozmýšľanie ako prekabátiť svoje obete.

Začiatok hry je v prvom rade budovanie produkcie. Potom lúpenie surovín pre ešte väčšie zvyšovanie produkcie, ktoré prechádza do cieleného ničenia vojsk v okolí. K tomu sa pridá „kradnutie“ celých dedín pretože ich budovanie od nuly je menej efektívne ako prevzatie dediny s už hotovou populáciou.

Veľa hráčov skĺzava do pokusov hrať na viac účtoch. Podľa môjho pohľadu je ešte efektívnejšie ak na jednom účte hrá viac ľudí. Proste sa striedajú. V ten moment sa z nich stane v širokom okolí neporaziteľný protivník rastúci niekoľkonásobkom oproti ostatným hráčom.
Ak máte kamaráta skôr hrajte cez jeden účet dvaja.

Ak to nejde, pokúste sa pri registrácii založiť si účty tak, aby ste mali dediny tesne pri sebe. Nechcem vás navádzať ale opakujte registrácie dovtedy, kým sa vedľa seba neocitnete – musíte sa koordinovať a kliknať spoločne na sekundy presne. Nepotrebné účty zrušte.

PS: komentáre zvyknem vymazávať, takže celkom určite pod týmto článkom sa nemusia ohriať ani pár minút po tom ako ich napíšete. Preto píšte ako rozumní ľudia a nie ako dementi. A ešte k tomu, čo si o sebe myslíte: o tom, čo vymazávam rozhodujem ja, nie vy. Takže sa nestrápňujte poznámkami, ktoré aj tak vymažem :-) Hodnotenie Travianu si nechajte pre svoj web. Komentujte článok, jeho tému a obohacujte ho o vaše tipy. Nie o pohŕdavé reči.

Môže sa Vám ešte páčiť...

39 komentárov

  1. Piki píše:

    A o takom ako katapulty si niekedy počul? O aliančnom útoku? To čo si napísal v tom prípade vôbec, ale vôbec nefunguje. Stane sa nasledovné: Prídeš ku počítaču a zistíš, že máš všetky obilné polia na úrovni 1-3, sýpku zbúranú a cestu, po ktorej bolo vojsko na výlete posiatu mŕtvolami, ktoré umreli od hladu. V tom prípade funguje jediné: sedíš za kompom, počítaš a počítaš a počítaš a koordinuješ a koordinuješ a koordinuješ. Funguje totiž jedine dobre naplánovaný odložený príchod vojska, odložený príchod obilia…
    V prípade aliančného útoku sa ani špehovia neposielajú. Jeden farmár to stále skúša a v zápätí si mŕtvy muž. Ide sa rovno na vec ;-)
    Rada do uška na záver: Ak máte obranných jednotiek práve na úrovni produkcie obilia, máte ich málo.

  2. rony píše:

    [1] nestras deti :-)

  3. Kozo píše:

    Ja osobne mam produkciu obilia takmer permanentne v minuse. Ale na druhej strane moje lupeze to stihaju vykryvat aj s rezervou.
    Co sa tyka obrannej taktiky, tak podla mna efektivna je aj ta, ze si vymenit obranne jednotky s blizkymi susedmi. Cize mojich 500 falanxov je u suseda a jeho 500 u mna. Na co je to dobre ? Zeru stale rovnako, ale ak ide na mna utok, tak si mojich 500 mozem od neho stiahnut na svoju obranu sam a nemusim cakat kym sa ukaze za strojom.

  4. Lenka píše:

    AHoj, mám dotaz.. Som zastupca, ale neviem prist na to ako sa dostat do jeho dedinky, aby som ho mohla zastupit? :-(

  5. Tomas píše:

    Urobis to tak, ze sa prihlasis pod jeho menom a das svoje heslo :)

  6. Axe píše:

    Ja nie

  7. emmacore píše:

    [4]: Alebo mozes poslat svoje meno a heslo Tomasovi. On to vyriesi ;-)

  8. bunkerman píše:

    podla mna je ten prvz komentar pravda som to tak prvz krat skusal a mesiac mi to vzchadyalo a po mesiaci sa yo mna stala permanentna farma tak som spravil novy ucet a s tzm som uz taku chybu neurobil ale rada na obranu pokuste sa dostat do nejakej silnej aly

  9. Thimo píše:

    Myslim ze najlepsie na zaciatku je byt co najviac ticho nevyskakovat a dostat sa do nejakej ali.Lebo v opacnom pripade skoncis skor nez zacnes..

  10. Playa píše:

    dobry clanok

  11. Marek píše:

    ja osobne nemama velku produkciu ved iba pred 3 mesiacmi som zacal a le zatial mi to staci a ak mozem poradit co najskor si pre rast populacie postavte druhu dedinu.

  12. rony píše:

    [11] nie rast populacie ale PRODUKCIA je dolezita. a v navaznosti na nu potom vybudovanie vojska a vytvorenie si respektu v okoli.

  13. Marek píše:

    prave ak mas velku populaciu a velku tazbu tak si do teba nikto nezacne lebo si mysli ze mas vela vojakov a ja osobne mam postavenych 3 vojakov a jedneho speha nato aby kod dakto posle do mna speha tak ho zabijem a on sa nedozvie kolko mam vojakov

  14. rony píše:

    [13] ale zacne :) mam takych velmi rad :) a naco si z dedinky robit simcity.
    clovece, tie pocty co hadzes… :)
    ja mam teraz v jednej dedine viac ako 800 spehov :) a staviam :)
    vojsko ti nebudem menovat, aby si neumrel :)

  15. Jakub píše:

    ked si zastupca tak sa prihlas pod jeho nick a tvoje heslo tak sa dostanes do dediny:D

  16. pepan píše:

    rony: zaleži aj natom aky server hraš lebo ja hram na českom 6 clasic server a ten je obmedzovany tym že je možne postaviť v hl. vesnici max. 12 obilne pole t.j. ak by som mal toľko špehov ako ty tak by som nemal pomaly ako robiť ofenzivne jednotky,,,inač dobry članok len by som rad vedel ako daleko to jeho autor dotiahol podľa mňa moc daleko nie ked nestava poriadne jednotky lebo normálny hrači hned utočia a netrapia sa špehmi

  17. Tlustoch píše:

    ja hram na vsetkych SK CZ a som tam velmi dobry takze mam velke skusenosti s travianom

  18. SEFIS píše:

    na vsetkych sk cz to tak budem verit:D
    katasy zakazane ovocie?
    a zo zaciatku robit armadu na farmenie a z toho co nakradnete zvysit pole drevorubaca hlinenu alebo zeleznu banu-zo zvysku vojakov :)

  19. michalek píše:

    hej ludia ked ste niekto na speede na slovenkomtak ten druhy narod to je co?? to iba oni mozu stavat div sveta??

  20. johnny píše:

    ja hram travian 3 mesiace..mam 3 dediny a spolu poppku 900 v hlavnej dedine mam produkciu po 1000 az na obilie…..a popku 550…cim vacsia je popka tym viac musis dbat na to co v ktorej dedine postavis lebo neskor ti neostane ziaden volny slot..preto som zbural v hlavnej dedine ambasadu a postavil ju do mojej 3. dediny, ktoru volam ekonomicka lebo neplanujem ju vyuzivat na armadne uceli… a tak si to vsetko zatriedujem…

  21. dodo píše:

    pls poznamka na sefisa jeden hra aj na sk2 a je dost dobry a chcel by som vediet vo vela ali mi o nom hovorili a vraj ten namy co tam tiez je je jeho syn dal mi totiz ucet ale vzali mi heslo nwm jak sa im to podarilo ale kedze sme ho vlastnili dvaja asi to ten druhy doonacil nemate dakto dajaky typ jak ho dostat naspet ked ani multihunter mi nechce odpisat???

  22. Dolcino píše:

    Ak mas malo spehov, a ak niekto na teba posle 100 percent tvojho poctu spehov, tak ani nebudes vediet, ze ta spehoval. Ziadne hlasenie sa totiz neobjavi.Takze tych 800 spehov je rozumne riesenie. Rozumnejsie ako 800 vojakov. Sotva totiz niekto na neho posle viac ako 1600 spehov.Ak uz k nejakej vojne , alebo lokalnemu konfliktu dojde, je dobre posielat tzv. fake /falosne utoky s jednym vojackom aby sa zmiatol nepriatel. Treba utocit naraz na niektore jeho dediny, ne vsetky a az potom poslat pocetnu skupinu spionov na skontrolovanie stavu jeho vojsk, podpory, pripadne toho ci uz napadnuty nevystahoval dedinu vcitane svojich spehov, a ak ano, potom za neustaleho utocenia poslat silnejsiu skupinu a katapulty.Efekt by bol zaruceny.

  23. majlo píše:

    Chcem sa nieco opytat , ked si dam druhu dedinu corb tak mam stavat vojakov v prvej dedine a posielat ich iba do corbu alebo posielat surky do corbu a tam stavat vojakov ?? dik

  24. Smejko píše:

    hmm no tak spehovia nie su treba ak viete ako hrat :) napr mam 4K popky a 10K phalanaxov :) a niake tisicky blsekov :) a malo kto sa do mna pusti… :) a ak predsa pridu my niake podpory a je tam 20K def jednotiek a to uz ide tazko dole :)

  25. twin píše:

    Ja mam tiez troska iny sposob hry ako autor clanku, tiez zacinam najskor utocit aby sa ti okolo mna nemohli tolko rozvijat a aby som sa ja mohla – je to lepsie ako piziciavanie si surovin, nemusite vracat ;) ale niekomu, kto ma defenzivnejsi sposob hry, moze tento navod pomoct.. Ja som asi viac ofenzivnejsia najma v zaciatkoch napriek tomu ze som gal ;)

  26. Opica píše:

    Dobry navod. Mam jednu obmenu. Na 3.-4. den serveru postavit vojakov a postupne ich posielat na malicke dedinky(pop menej ako 10). Co najskor spravit par spehov a produkciu zvysovat az ked je vojakov fakt vela a nemaju co jest. Obranne jednotky ked produkcia presiahne ukryty, katy netreba. 5 palkarov donesie surovin na stavbu 1 noveho. Ostatne jednotky maju ucinnost asi 10 ku 1. Ale aj tak. Otocite ich 10 krat a zdvojnasobia sa.

  27. Janko píše:

    Mam 16 dedin a nieco co si pisal znie pravdivo najlepsie mat alianciu hracov o ktorych vies ze su tam 6 krat aspon za den keby nieco. A tym padom odporucam ludom co maju viac dedin urobit hlavnu dedinu m15, jednu alebo dve obchodne dediny s 4 skladmi a sypkami, potom urobit dedinu utocnu a obrannu a systematicky delit suroviny a stavat budovy, rozvijat hrdinu na slabsich hracov a behat si senatormi po slabsich a s osadnikmi zakladat dediny co najblizsie a obsadzovat uzemia a m15 je velmi cenne uzemie mam 3 z toho jednu hlavnu takze mat premna 12 tisic equites caesaris neni problem. Neprezradim kde hram ale zlatky nekupujem, hra je popravde o logike koordinacii a rychlym reflexom a to pisanie pomoc ide naman utok nikdy nerobte, treba napisat meno nepriatela a polohu citatelne a nie na sebe, na dalsi riadok nazov dediny ktora bude napadnuta na dalsi riadok cas jeho prichodu, potom stav obilia – aktualna spotreba, aktualny stav a aktual. produkcia a samozrejme ked utoci namna ako minule cela aliancia tak si dam poslat vsetko obranne na 20 urovni a kedze mam m15 tak o hladovanie netreba mat strach … a nikdy nehrajte viac ako 3 hodiny denne travian. a neodpisujte kazdemu vela ludi ma tam otravuje ked vyrastiete tak sa budu ovas zaujimat hraci s popkou 900 a tak a budu vas chciet a presviedcat aky budete vodca a neviem co a potom zistite ze zobru suroviny a vojakov a znicite ich sami.

  28. HRUŠA píše:

    VEĽMI DOBRY ČLanok.. chvalim

  29. VERNEX píše:

    hh ze ne viac jak 3 hodiny to sami najviac pacilo zo setkeho a najviac je to pravda:D
    ja len pridam taky moj skromny nazor ako sa najlepsie branit. Ja som hned zo zaciatku staval palky a vycistil som cele okolie do troch hodin odomna. Potom viete ze na vas nikto nezautoci v noci lebo jednoducho nestihne:D
    Samozrejme nechat si v tomto okruhu par slubnych hracov ako spojencov.
    A este taka skusenost moja. Ak viete ze ste dobry, resp chcete byt a budete sa o to aj rozumne snazit tak hrajte od zaciatku servera lebo vtedy ste aj geograficky v strede kde to vrie a mate sancu byt sucastou historie servera. Ak zacnete neskoro uz to nedobehnete.
    Ak ale hrate malo, a len pre zabavu a skor stylom simcity tak sa lognite tak dva mesiace po zaciatku servera hodi vas to niekam na okraj mapy kde to uz tak nevrie lebo najvacsi borci su v strede. Samozrejme nie je to pravidlo ale sam viem ze lahsie sa dycha na okraji ako v strede mapy. Hoci ja osobne som hraval aj v strede a slo mi to bol som 27.mi v off.

  30. Lorak píše:

    Je to dobre napisany clanok a vystihuje vsetky podstatne veci hlavne pre zacinajucich hracov Travianu.
    Autor clanku dobre vystihol co ma zacinajuci hrac urobit, aby mal sancu vybudovat dobry ucet.
    Rozoberat extra vsetky moznosti ako moze aliancia zapajat vsetkych hracov v aliancii do casovanych utokov alebo obrany, ktore mozu ukoncit hru kazdeho aj silneho hraca by vyzadovalo minimalne dalsi clanok aku zvolit pri tom strategiu. Podstatne je tu napisane o Traviane dobre.

  31. majo píše:

    dobry clanok, kopec cennych informacii, ale hodi sa skor pre galov a rimanov.German by mal urcite uz v prvej dedine stavat palky (stoja neskutocne malo su pomerne rychle na pechotu a vela odnesu).Takze zatial co rimania a galovia pracne produkuju german si to vynahradi lupezou.Palkar je v zaciatkoch hry jednoznacne najefektivnejsia jednotka a pripadna obrana proti nemu bez pomoci aliancie ani nema zmysel.

  32. rony píše:

    [31] v texte je pri Germanovi uvedene toto: *pechota: najprv pálkari a až neskôr sekerníci*

  33. Závislák píše:

    Fajn info v článku… po väčšine beriem. Akurát nemá zmysle najprv zvyšovať produkciu a potom lúpiť. Lúpiť, lúpiť, lúpiť od začiatku… a je jedno, či si Germán, Riman alebo Gal (samozrejme… miera efektivity sa líši; asi tak sko som zoradil národy :) Súhlasím s jedným príspevkom RONYho – staviať špehov (i keď ich má 800 a stavia ďalej) a zabudnite na radu, ktorú dal Thimo… citujem „Myslim ze najlepsie na zaciatku je byt co najviac ticho nevyskakovat a dostat sa do nejakej ali.Lebo v opacnom pripade skoncis skor nez zacnes.“ BLBOSŤ, pri všetkej úcte k Thimovi. Dobré je hrať s niekym, komu človek dôveruje, ako ja, sa kamošom z reálu. Hráme v blízkosti a na vlastných účtoch a tí, ktorí uvažovali, že sa skryjú do „silnej ally“ a nebudú vyskakovať, nakoniec vyskakovať začnú (vždy je to tak) a popália sa na takých ako… no, nebudem pokračovať. Uvediem príklad. „Silná ally“, ktorá v PRVÝCH týždňoch patrila počtom popky (najklamnejšia info v Traviane) medzi TOP (19 členov)sa zrazu musela skloniť pred dvoma hráčmi (pozdravujem ťa RB „asimilovaný“ :), ktorým sa vyhrážala a zrazu musela prijhať podmienky týchto dvoch hráčov, ktorý vojensky, nie populačne, boli niekde úplne inde ako táto „silná ally“.

  34. Echo píše:

    Predstavujes si to dost ruzovo…velmi ruzovo…

  35. Black Satan píše:

    no ja hrajem travian uz pomerne dost dlho ale s autorom clanku suhlasim tak na polovicu…najlepsia taktika je ta ze sa hned zaregisrujete a staviate palky a otacate s nimi okolie asi 3 hodiny cesty od vasej dediny ako to uz niekto spominal…produkciu staviate iba prilezitostne to znamena ze ak vela surovin farmite tak si postavte aj nejake to pole(pre germanov odporucam rozsirovat hlavne drevo)…palky by sa vam na druhy den od zaregistrovania mali stavat minimalne na 5 hodin dopredu a potom produkciu stavat…ak stihate farmit vela obilia tak nepotrebujete postavit zo zaciatku obilne polia ale neskor sa vam zidu…ak farmite kazdeho do 3 hodin cesty mate sancu aj na medailu…a to ze mam hrat 3 hodiny denne tak to nech si ten kto to napisal vymaze z hlavy…ak chcete byt dobry hraci tak by ste mali hrat nonstop alebo si najst zastupcu pripadne dual…
    PS:cez noc sa farmi najlepsie.

  36. imrich píše:

    nazdar a co je vlaste ten taravian?

  37. ministry píše:

    to je dobrá otázka :))))) asi ma vystre :))

  38. ~~~ píše:

    darmo budete zaciatocnikovi vysvetlovat co je to MC ze ma farmit palicami vsetko co sa hybe aj tak mu to nepomoze kazdy sa to nauci az ked prvy seerver skonci ako farma….a pardon ale orginal clanok je blud presne tak ako popisujes by som si ako top farmar prial najviac veeela produkcie najprv a az potom nejakych panakov….keby to hraci robili tak ako popisujes tak si pockam kym bude vsetka produkcia na 100% prebehnem 2 vlny katov na kasarne stajne hlavku a trh a spokojne farmim do konca servera…tiez je ine

  39. rony píše:

    ach jaj pani majstri. Ja mam za sebou JEDNU relativne uspesnu sezonu v Traviane. Nehral som naraz viac uctov, nehral som naraz viac serverov ale sustredil som sa na ten jediny. Nehovorim, ze som hral takto a nehovorim, ze som tieto skusenosti pisal iba ja sam. Su poskladane z viacej zdrojov.
    Je to popisana jedna taktika, ktora sa nesnazi byt univerzalnou pravdou. Travian nie je len bojova hra, je to taktika.
    Ak spominas katapulty – tak vies VELMI dobre KEDY prichadzaju do hry. Clanok popisuje metody ako sa k nim dostat co najskor.
    Clanok spomina overene rady – napr. hlupe snazenie mat vyvinute vsetky typy vojska, ked v skutocnosti staci mat JEDEN a neinvestovat do silnejsieho, ked ti potom nezostane na vyrobenie dostatocneho mnozstva.
    Taktika je teda v danom obdobi produkovat konkretny typ vojska, v neskorsom zasa iny. Produkcia je silne dolezita pretoze Z NEJ mas najvacsi podiel zdrojov na vyrobu vojska.
    Vidim, ze po rokoch k tomuto clanku sporadicky pride nejaky majster Travianu a zacne mudrovat. JE to hra, kde sa mozes rozhodnut sam, co budes rozvijat. Na Traviane je dolezite dohrat do konca – prezit. Je dobre vediet, ze do tohto ciela sa dostanes skor ak nebudes robit zbytocne rozhodnutia a ked budes vediet, KAM mas smerovat. Zlate pravidlo Travianu je v spolupraci. Jedine teamove riadenie ma sancu udrzat sa a treba aby kazdy v teame vedel co robit.
    Napr. aj to, ze nie je ciel „zastavat“ vsetky policka „niecim“ alebo rozlozit si dediny po celej hracej ploche.
    Toho je dost vela, inak by sa ta hra nehrala rok.